Ga naar hoofdinhoud

FEI schorst 5*-jurylid Leif Törnblad tijdelijk

Exclusief
De FEI heeft het Deense topjurylid Leif Törnblad voorlopig geschorst. De mondiale paardensportbond nam deze maatregel na een aanklacht die mr. Luc Schelstraete en mr. Piotr Wawrzyniak namens Sjef Janssen hadden ingediend.

Leif Törnblad kwam in opspraak door een interview met de Australische website Horse Magazine. In dit artikel sprak Törnblad laatdunkend en negatief over Sjef Janssen en de Nederlandse dressuurruiters.

Niet afdoende

“Leif Törnblad is helaas slechts tot het eind van dit jaar geschorst”, vertelt Luc Schelstraete. “Dat vinden wij absoluut niet afdoende. Törnblad heeft niet alleen rechtstreekse schade veroorzaakt, maar ook ongegronde vooroordelen gevoed waardoor ook weer vervolgschade is opgetreden. Zo leidden de uitspraken van Törnblad weer tot een ongefundeerde negatieve publicatie in het blad St-Georg.”

Ethische commissie

Sjef Janssen en Luc Schelstraete laten het er niet bij zitten. “Deze schorsing is onvoldoende. Deze zaak moet door de ethische commissie van de FEI worden behandeld. Het gaat niet om de inhoud van de beweringen van meneer Törnblad maar om het feit dat hij de gedragscode voor juryleden aan zijn laars heeft gelapt. Daar hadden wij niet aan te pas moeten komen om dat te bestraffen, dat is een taak van de FEI zelf. En als de bond dat niet afdoende doet, gaan we naar het CAS.”

Artikel 2

De advocaten van kantoor Schelstraete baseerden hun aanklacht op Artikel 2 van de Code voor FEI-dressuurjuryleden:

‘A Judge must avoid any actual or perceived conflict of interest. A judge must have a neutral, independent and fair position towards riders, owners, trainers, organizers and other officials and integrate well into a team.’

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “FEI schorst 5*-jurylid Leif Törnblad tijdelijk

 • Nicole

  Eindelijk… ruiters op top niveau zijn de autoritaire houding van 5* juryleden zat. En de 3 en 4 sterren jury s ook!!!

 • H. Hegeman

  Diep triest dat dit zo gebeurt! Hoezo vrijheid van meningsuiting?

 • Corrie Wouters

  Wat heeft dit jurylid nu misdaan?

  Gedragscode voor juryleden FEI:

  Jurylid moet voorkomen dat de enige werkelijke of vermeende belangenverstrengeling. Een jurylid moet een neutrale, onafhankelijke en eerlijke standpunt ten aanzien van de renners, eigenaren, trainers, organisatoren en andere functionarissen en integreren goed in een team.

 • Albert

  De schijn van niet-neutraliteit is nu inderdaad aanwezig. Maar de man heeft natuurlijk volkomen gelijk. Dit jurylid zou de training methoden niet moeten aankaarten maar de FEI moet stelling nemen.

 • Hanneke

  Transparantie en neutraal is heel belangrijk voor iedereen, omdat zo goed mogelijk te hebben moeten juryleden ook stoppen met les geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook