Ga naar hoofdinhoud

Governor en Adelinde flikken het: zilver voor Nederland

Update
Governor-STR en Adelinde Cornelissen Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Totilas-zoon Governor-STR bracht Nederland en het KWPN zojuist de enige medaille op het WK voor jonge dressuurpaarden. Met een mooie harmonieuze proef reed Adelinde Cornelissen de KWPN-hengst naar het zilver bij de zesjarige dressuurpaarden. Het paar kreeg een totaal van 9.06, met een 9.3 voor de draf en een 9 voor de galop. Het goud ging overtuigend naar Lordswood Dancing Diamond.

De Hannoveraan van Dancier liep onder Anne-Kathrin Pohlmeier naar 9.72 met onder meer een tien voor de aanleg. Ook de bronzen medaille leek naar team Duitsland te gaan. Maar een herstelde rekenfout zette – na de prijsuitreiking – Quel Filou op de bronzen positie. In die prijsuitreiking was de Oldenburger hengst Sir Skyfall OLD (v. Sandro Hit) met Frederic Wandres ten onrechte geëerd.

Veel gebeurd

In de finale van de zesjarigen gebeurde een hoop. Winnaar van de kwalificatie, Feodoro, kreeg spanningsfouten en eindigde op de zevende plaats. Ook de nummer twee van de kwalificatieronde (en winnaar van het zilver vorig jaar) Quel Filou verloor punten op de submission en door een programmafout. De Quaterback-zoon was een van de favorieten voor de titel, maar hij werd met Andreas Helgstrands ruiter Severo Jurado Lopez aanvankelijk op de zesde plek gezet. Om uiteindelijk dan toch brons te pakken.

Als een koning

Lordswood Dancing Diamond, zoon van de onlangs overleden Hannoveraanse topvererver Dancier, ging onder zijn amazone Anne-Kathrin Pohlmeier als een koning door de baan. In de kwalificatieronde kreeg de regerend Bundeskampioen nog een laag punt voor submission, maar nu was Dancing Diamond goed op zijn amazone gefocust, lukte alles buitengewoon goed.

Lordswood Dancing Diamond en Anne-Kathrin Pohlmeier Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Twee tienen

Voor de imponerende en krachtige draf kreeg de Hannoveraan een 10. De stap was goed voor een 9.3 en de mooie berg op gesprongen galop met veel techniek en mooie wissels werd gewaardeerd met een 9.5. De jury onder leiding van Andrew Gardner was onder de indruk van zijn kwaliteiten als dressuurpaard en hij kreeg het cijfer tien. Met een eindtotaal van 9.72 kon de gouden medaille het Duitse paar niet meer ontgaan.

Vloeiende zijgangen

Ook Governor-STR liep een fijne, vloeiende proef onder Adelinde Cornelissen. De jury prees het gereden zijn en de vloeiende zijgangen. De kleine hakkel aan het einde van de eerste drafversterking werd de Totilas-zoon vergeven en ook de niet al te mooie keertwending. De natuurlijke aanleg voor verzameling en ook de mooie wissels brachten de submission op 8.9 en de aanleg op een 9.3. De expressieve draf kreeg het hoogste punt, 9.3 en voor de elastische galop kreeg de hengst een 9.0.

Achter wat wijd

De Oldenburger hengst Sir Skyfall van de stalruiter van Hof Kasselmann, Frederic Wandres, was in draf achter wat wijd, maar wel elastisch. Hiervoor kreeg hij een 8.0. De stap was zijn beste gang met een 9.5 en voor de galop scoorde hij 9.2. De 8.86 bracht Sir Skyfall op de vierde plaats.

Spectaculaire draftour

Quel Filou kwam direct na de gouden medaille winnaar in de baan en begon met spectaculaire draftour. Severo Lopez haalde alles uit de kast met de prachtige verruimingen. Hij scoorde een 9.8 voor de draf. Ook de galoptour was imponerend waarin de Quaterback-zoon enorm van de grond af sprong, hiervoor kreeg hij een 9.5.

Quel Filou OLD en Severo Jurado Lopez Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Gedrukt

In de submission werd de Spaanse ruiter gedrukt door de jury door spanningsmomenten en soms wat onstabiele aanleuning, een 8.0. Zonder de aftrek was hij het puntenaantal van Governor tot op een haar genaderd.

Met mes tussen de kiezen

De tweede Nederlandse combinatie in de top tien was Gunner KS die zeer sterk werd voorgesteld door Dana van Lierop. De zoon van Belissimo was zeer goed bij de les en het galopgedeelte was het hoogte punt in de proef. Voor de galop scoorde de KWPN-hengst een 9.0. Met het mes tussen de kiezen stuurde Van Lierop Gunner naar 8.64 en een gedeelde zevende plaats.

Klik hier voor de uitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook