Ga naar hoofdinhoud

Geen vlekkeloze kür voor Graves, wel genoeg voor de winst

Liveblog
Laura Graves en Verdades Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het was niet de beste kür van Verdades en Laura Graves ooit. Verdades was vanaf het begin van de kür wat gespannen, schrok een keer van het grote scherm en een paar foutjes ontsierden de verder goede proef. 80,98% is de score en daarmee helpt Graves Amerika aan de overwinning in de landenwedstrijd met een voorsprong van bijna 20 punten op Zweden. De Nederlandse mannen rijden voor spek en bonen (wat betreft de landenwedstrijd), maar Hans Peter Minderhoud toont zijn goede vorm op deze observatiewedstrijd met een 2e plaats (78,89%0 en Diederik van Silfhout wordt 6e (72,17%). 

In de kür mislukte in eerste instantie juist datgene waarmee Verdades normaal gesproken een hele mep punten pakt: de tweeërs op de halve volte, direct gevolgd door de eners op de diagonaal. En op de laatste lijn in uitgestrekte draf struikelde de bruine ook nog een keer.

Het beeld van de twee blijft daarentegen ontzettend mooi: met de kleinste hulpen laat Graves de halve tuiger (Florett As x Goya) de moeilijkste oefeningen makkelijk lijken. De winnaar van de in een anticlimax geëndigde landenwedstrijd in Rotterdam staat nu overigens vast. Amerika heeft een totaal van 446,442 en daarmee een voorsprong van ruim 19 punten op Zweden. Duitsland wordt derde (414,031) en Groot-Britannië vierde (413,626) en Nederland komt met lege handen uit de strijd, na het uitvallen van Cennin in de Grand Prix Spécial.

Klik hier voor uitslag van de landenwedstrijd

Laura Graves en Verdades Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Stoere Johnson imponeert

De landenwedstrijd is niet meer spannend, maar er kan vanavond nog wel genoten worden. Hans Peter Minderhoud heeft Glock’s Johnson TN N.O.P. goed in vorm en begint zijn proef voortreffelijk. Met een zeer stoere draftour met hoogtepunten in de passage en piaffe(pirouettes). Bij hun PR van Aken 2015 (82,411%) komen ze niet in de buurt, maar Minderhoud kan zeker tevreden zijn met 78,89%.

In de landenwedstrijd heeft Nederland niets meer te verliezen, maar Hans Peter Minderhoud wilde nog wel graag revanche nemen op de door pech (Johnson moest proesten vlak voor de serie om de twee, waardoor deze mislukte) laag uitgevallen score in de Grand Prix en dat lukte vanavond in Rotterdam. Er zat overigens opnieuw een klein foutje in de serie om de twee, in de stap ontspande Johnson te weinig, maar vooral in de draftour imponeerde Johnson als vanouds.

Het is dat er Tiamo een foutje maakte in de eners, anders had de 22-jarige Jorinde Verwimp het Hans Peter Minderhoud nog wel eens moeilijk kunnen maken. De jongste amazone van het veld maakt indruk en zet een mooie score van 77,56% neer en wordt 3e.

Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Diederik van Silfhout haalt het maximale uit Four Seasons

Dat Four Seasons, die pas vanaf vorig najaar bij Diederik van Silfhout staat en in Rotterdam pas zijn derde CDI loopt, ervaring mist is in de kür te zien. Er sluipen een paar foutjes in (eners, pirouette naar links), maar Diederik improviseert snel en haalt de score omhoog door deze twee onderdelen op de reservelijn te herhalen. De score: 72,17%.

“Je kunt zien dat Four Seasons nog wat ervaring mist, maar Diederik niet en hij haalt het maximale uit Four Seasons”, zegt Laurens van Lieren, die in Rotterdam na elke kür commentaar geeft. De proef kent hoogtepunten in de draf- en de galoponderdelen, maar in stap blijft het behelpen. Daarbij kruipt Four Seasons in draf af en toe nog wat op de voorhand en het beeld kan ongedwongener. In Rotterdam wordt wel duidelijk dat er nog genoeg ruimte is voor ontwikkeling is en dat is belangrijk voor Van Silfhout, die zich het EK ten doel heeft gesteld. Hij glimlacht dan ook breed na zijn proef.

Diederik van Silfhout met Four Seasons Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zuidenwind neemt leiding voor pauze

Net voor de pauze neemt de door wijlen Huub en Tiny van Helvoirt gefokte Zuidenwind met de Zweedse Rose Mathisen de leiding in de Grand Prix kür met 73,675%. De hengst, die onlangs nog het Zweedse kampioenschap won, laat een goede kür zien, met mooie en passende muziek, en vooral de slotlijn was indrukwekkend.

Een paar kleine foutjes, Zuidenwind wilde na het binnenkomen niet direct in galop weg en de tweeërs verliepen niet vlekkeloos, zorgen dat de score beperkt blijft tot 73,675%. Met de score van Mathisen en Zuidenwind staat het totaal voor Zweden in de landenwedstrijd vast:  427,035.

Merkwaardige jurering

Net zoals in de Grand Prix op donderdag is de jurering in Rotterdam merkwaardig te noemen in de kür. Op donderdag waren er veel (grote) juryverschillen en nu – na de eerste ruiters in het afsluitende onderdeel van de landenwedstrijd – krijgt bijvoorbeeld Real Dancer FRH van de Duitser Jan-Dirk Giesselmann ongeveer hetzelfde percentage als Jimmie Choo SEQ van de Zweed Mads Hendeliowitz. Beide rond de 70%.

Dat terwijl Real Dancer FRH, een van de vier Rubin Royals in de landenwedstrijd in Rotterdam – toch een veel indrukwekkendere proef laat zien dan Mads Hendeliowitz’ Jimmie Choo SEQ. Alle juryleden in Rotterdam hebben ruimschoots ervaring op vijfsterrenniveau, maar dat komt niet tot uiting in de punten dit weekend.

Geen wedstrijd

Cennin moest uit de Grand Prix Spécial worden teruggetrokken omdat hij bij het losrijden een ijzer verloor. Omdat twee scores uit de Spécial meetellen voor het klassement betekende dat voor Nederland het einde van de landenwedstrijd. Überhaupt is het nog lastig een wedstrijd te noemen: Voor Amerika (dat al ruimschoots aan de leiding gaat voor Zweden) komt Laura Graves met Verdades aan de start in de kür. Het moet wel heel gek lopen, wil Amerika niet winnen.

Niet saai

Er is een boel te zeggen van de FEI Nations Cup-etappe in Rotterdam, maar saai is het in ieder geval niet (met uitzondering van het beoogde hoogtepunt, de afsluitende kür). In de Grand Prix op donderdag stelden grote namen teleur en zorgde de relatief onbekende Amerikaanse Olivia Lagoy-Weltz met ruim 74% ervoor dat de Verenigde Staten nipt voor Nederland kwamen te staan in de tussenstand. Klik hier voor de liveblog.

De Spécial begon al net zo spannend (klik hier voor de liveblog). Lagoy-Weltz maakte veel foutjes en Edward Gal sloeg een gat naar het Amerikaanse team met Glock’s Voice. Daarna kwam de mededeling dat Cennin werd teruggetrokken en even was het onduidelijk wat dat betekende. Laurens van Lieren, sportief directeur van het CHIO, legde uit dat dit het einde was van de landenwedstrijd voor Nederland.

Format

Dat komt omdat beide scores uit de Spécial tellen en Nederland er daar dus maar 1 had. De landenwedstrijd wordt beslist over drie proeven. De beste drie van vier resultaten uit de Grand Prix tellen mee voor het klassement. Twee combinaties gaan daarna van start in de Grand Prix Spécial en twee in de kür op muziek. Van de Spécial tellen beide resultaten mee, van de kür alleen de beste.

Handige links

Startlijst 
Uitslagen (live)
Livestream ClipMyHorse.tv

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Geen vlekkeloze kür voor Graves, wel genoeg voor de winst

  • Lies Beuker

    Jammer dat tijdens de proef van Lara Butler de grote schermen zomaar ineens aangingen. Heel logisch dat Verdades zich een ongeluk schrok.
    De bij A hekjes sluitende kinderen zorgden regelmatig voor spanning bij de paarden die aan de kür meededen. Jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook