Ga naar hoofdinhoud

Totilas blijft Damon Hill en Parzival voor, foutenregen van Valegro

In de aanloop naar de Wereldruiterspelen in Normandië waren nagenoeg alle internationale topcombinaties naar Aken afgereisd voor de Nations Cup. Matthias Alexander Rath en Totilas wonnen vandaag, na een klasserit, met ruim 82%. Ook Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival N.O.P. lieten hun goede vorm weer zien in een harmonieuze proef van zeer goede kwaliteit, die beloond werd met 80,98%. Hiermee eindigden ze als derde,  achter Helen Langehanenberg die met Damon Hill een tot in de puntjes afgewerkte proef liet zien. Wereldrecordhouders Charlotte Dujardin en Valegro stelden enorm teleur. Fout na fout zorgde voor een 'lage' score van 76,9%. Duitsland won de Nations Cup, voor Nederland en Spanje.

Marlies van Baalen is vanmorgen als eerste starter in de ring verschenen. Met Miciano (v. Medici) verving ze Danielle Heijkoop en Kingsley Siro N.O.P., die thuis moesten blijven vanwege twee hoefzweren van de Gribaldi-zoon. Van Baalen zette een zeer expressieve, maar niet geheel foutloze proef neer. In de serie om de pas sloop in de inzet een fout en in de laatste piaffe konden ze het ritme niet vasthouden. Hoogtepunten waren onder andere de met afdruk getoonde passage, gedurfde galop- en drafverruimingen en groot door gesprongen changementen serie om de twee. De proef werd beoordeeld met 69,74%, waarmee ze op de 24e plaats terecht kwamen. “Mijn paard was gedurende bijna de gehele proef zeer geconcentreerd, jammer dat we fouten kregen in de laatste twee onderdelen. Tot dan toen zaten we boven de 70% en door die foutjes zakten we net onder die grens, Toch houd ik een goed gevoel aan mijn rit over. Vooral omdat ik erg blij ben hoe Miciano door de eerste piaffe tour liep. Ik wist dat hij het kon, omdat we er thuis al geen problemen meer mee hadden, maar nu liet hij het ook in de ring zien”, vertelde Marlies van Baalen.

Katja Gevers  liet met Thriller (v. Gribaldi) geweldige passages zien, maar liet nog punten liggen in de zeer uitdrukkingsvolle piaffes. De eerste twee waren iets teveel voorwaarts, terwijl Thriller in de piaffe op de laatste lijn stil viel. Haar proef werd beloond met een score van 69,34%.
“Ik heel blij met mijn proef, maar het is jammer van de laatste piaffe. Thriller keek naar een camera, waardoor hij stil viel. Dat heeft enorm veel punten gekost”, reageerde Gevers, die het in Aken zonder haar trainer Tristan Tucker moest stellen en uiteindelijk 27e werd.
Bondscoach Wim Ernes was zeer te spreken over de proef van de combinatie, maar vond de score aan de lage kant. “Ik vind het onterecht dat Katja nergens achten voor kreeg. De serie om de pas was bijvoorbeeld kaarsrecht en heel goed door  gesprongen. Dat had altijd een acht moeten zijn.”

Isabell Werth eindigde als vierde met Bella Rose (v. Belissimo M) en nam eerder de leiding overgenomen van Kristina Sprehe en Desperados (v. De Niro), die 73,96% neerzette. De pas tienjarige Bella Rose (volgens Werth haar beste paard ooit) blonk uit in alle gangen en oefeningen. Met enorm veel harmonie, schwung, lossigheid en uitdrukking trakteerde de combinatie het hele stadion in Aken op een prachtige proef die beoordeeld werd met 79,58%.

Morgan Barbancon liet een sterke proef zien, goed voor 73,26%, met de zeventienjarige KWPN-hengst Painted Black (v. Gribaldi), waarin vooral de piaffe/passagetour en de overgangen daartussen heel kwaliteitsvol waren.

Hans Peter Minderhoud kwam als derde Nederlander aan de start met Glock’s Flirt (v. Florestan). Ze lieten een aansprekende verrichting zien, goed voor 72,64% en de uiteindelijke 15e plaats. De passage was zeer uitdrukkingsvol, in de piaffe zwaaide de Florestan-zoon nog teveel van links naar rechts.

Met Duitsland voorlopig dik aan de leiding in de tussenstand van de landenwedstrijd, waren de ogen des te meer gericht op Matthias Alexander Rath en Totilas (v. Gribaldi). Met een score van ruim 82% ging de overwinning onbetwist naar deze combinatie. Van één jury kregen ze 84%.

Adelinde Cornelissen liet met Jerich Parzival N.O.P. (v. Jazz) hun goede vorm zien. De piaffe/passagetour was weer goed voor negens, de changementenseries waren uiterst vloeiend, de pirouettes op een dubbeltje gedraaid en het beeld harmonieus. “We staan allebei op scherp en je moet zo af en toe de grens op durven zoeken en dan gewoon blijven rijden. Dankzij het feit dat ik nu heel veel controle heb kan ik de scherpte zoeken en dan komt de harmonie als vanzelf in de ring. We hebben dit klusje vaker geoefend, waardoor het routine is geworden”, aldus Cornelissen. De verrichting van de combinatie werd beloond met 80,98%, waarmee ze als derde eindigde achter Helen Langehanenberg en Damon Hill. Deze  Duitse combinatie maakte veel indruk en  liet een harmonieuze doch expressieve proef zien. Uiterst geconcentreerd en tot in de puntjes afgewerkt reden ze naar een score van 81,26%. Alleen in de allerlaatste passage ging het even mis, toen de hengst dacht al te moeten halthouden.

De rit van wereldrecordhouders Charlotte Dujardin en Valegro was zeer teleurstellend. De bekende afwerking was ver te zoeken en fouten bleven zich opstapelen. Zo werden in beide series galopchangementen grote fouten gemaakt, liep Valegro de eerste pirouette uit en viel hij zelfs helemaal stil in de tweede pirouette. De rit werd beoordeeld met 76,90%, waarmee ze als zesde eindigden, achter Tinne Vilhelmson-Silfven en Don Auriello.

Grand Prix Matthias Alexander Rath en Totilas

Klik hier voor foto’s van Arnd Bronkhorst.
Klik hier voor de livestream.
Klik hier voor de startlijst en uitslagen.

Klik hier voor de startlijst.
Lees hier alles over CHIO Aken.

Bron: Horses / KNHS

2 reacties op “Totilas blijft Damon Hill en Parzival voor, foutenregen van Valegro

  • Karel de Lange

    De verende bewegingen die het paard heeft gekregen van de natuur hebben plaatsgemaakt voor de spastische bewegingen van de rollkür.

  • 4horses

    @ Karel de Lange: u blijft de dressuursport maar aanvallen. Prima, iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar waar is die van u eigenlijk op gebaseerd? Rijdt u zelf? Traint u paarden? Tip: kijk eens op Youtube, daar wordt keer op keer bewezen dat t anders kan. Sterker nog, Grand Prix amazone Isabell Werth bewijst daar met haar 19-jarige Satchmo dat ze alle Grand Prix oefeningen ook zonder stang en trens kan. Ze rijdt hem daar namelijk met een halster en zonder zadel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.