Ga naar hoofdinhoud

Nations Cup Aken: Werth klasse apart, Graves krijgt tweede plaats cadeau

Isabell Werth met Weihegold OLD. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De vooraf breed in de media uitgemeten strijd tussen Isabell Werth en Laura Graves werd beslist in het voordeel van Werth, die met Weihegold OLD in topvorm leek te verkeren. De score van 83,157% was ruimschoots genoeg voor de overwinning. Twee dure fouten in de serie om de twee zorgden er voor dat Laura Graves met Verdades nog verrassend uitkwam op 79,154% en plaats twee.

De Deense Dufour had het met Atterupgaards Cassidy in zich om roet in het eten in de strijd tussen Werth en Graves, maar zij moest uiteindelijk genoegen nemen met plaats vier. Sönke Rothenberger nestelde zich tussen Graves en Dufour op plaats drie. In de Nations Cup-wedstrijd (die in Aken naar het Olympisch format wordt gereden – 3 scores uit de Grand Prix en 3 uit de Grand Prix Spécial) gaat Duitsland ruimschoots aan de leiding 236,457 punten, gevolgd door Amerika (222,842) en Denemarken (218,457). Nederland staat op een zevende plaats (achter Zweden, Spanje en Groot-Brittanië en nog net voor België) met 207,914 punten, bijna 30 (!) punten minder dan Duitsland.

Klik hier voor de tussenstand in de landenwedstrijd

Rijkelijke score voor Graves

Verdades van Laura Graves verkeerde niet in zijn beste vorm. Hoewel de Florett As-zoon goede onderdelen toonde, kwam hij hier en daar iets te diep. In de serie om de twee sloop een dure fout en aan het eind van de diagonaal sprong hij nogmaals met twee benen tegelijk. De proef werd met rui 79% rijkelijk beloond.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Weihegold OLD danst naar ruim 83%

Isabell Werth maakte de hooggespannen verwachtingen met Weihegold OLD waar door de merrie naar 83,157% te sturen. De merrie ging vol energie door de ring en Werth had alle controle in eigen hand. Het aangalopperen vanuit de passage was het enige smetje op een verder foutloze proef.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dufour blijft achter Rothenberger

De Deense amazone zette met Cassidy een bijzonder goede proef neer. De Caprimond-zoon bleef gedurende de hele proef mooi op lengte en bergopwaarts gaan. De passage, die goed van de grond is, kleine gesprongen pirouettes en mooie series waren absolute hoogtepunten. De piaffes werden op de plaats uitgevoerd, alhoewel de ruin daarin nog net wat meer van de grond van komen. Met 77,429% een voorlopig tweede plaats voor Dufour.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Jurado Lopez maakt indruk

In het zadel van de groot bewegende Deep Impact, een zoon van De Niro, liet Severo Jurado Lopez zien over veel rijkunst te beschikken. Hij stuurde de zwarte met gemak door de ring, maar in de drafreprise was Deep Impact niet helemaal gelijk in het voorbeen. Het resultaat: 73,986%.

Daarmee kwam hij net niet aan de score van Patrik Kittel en Delaunay (v. Dr. Doolittle). De Zweedse ruiter liet 74,686% noteren en maakte daarmee een hoop goed voor het team. Over het algemeen mag de elfjarige wat meer bergop blijven gaan.

Rothenberger en Cosmo vallen op

Sönke Rothenberger schotelde met Cosmo de juryleden een proef met veel hoogtepunten voor. De Van Gogh-zoon viel op met onder andere de uitgestrekte draf en grote en bergopwaarts gesprongen series. In de piaffes ging de talentvolle ruin nog iets voorwaarts en in de passage was hij op enkele momenten nog wat ongelijk in het achterbeen. De score kwam desondanks terecht uit op een mooie 78,671%.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Spaanse verrassing

De Spaanse ruiter Claudio Castilla Ruiz zorgde voor zijn thuisland voor een verrassing door de twaalfjarige hengst Alcaide naar 72,500% te sturen. Daarmee eindigde de Spanjaard als negende, net achter zijn teamgenoot Jurado Lopez.

Dure fout Perry-Glass

De Amerikaanse Katy Perry-Glass was op weg naar een mooie score, maar Goerklintgaards Dublet (v. Diamond Hit) weigerde de dienst compleet toen hij de pirouette naar links moest laten zien en dat was een dure fout. Dublet ging ontzettend goed door het eerste deel van de proef, had er net twee smetteloze series uitgegooid, toen hij dwars door de buiging heen liep en Perry-Glass een volte moest rijden en de pirouette niet toonde. De score: 67,686%.

Duitsland en Dorothee Schneider aan de leiding

Dorothee Schneider eindigde met haar tweede paard Sammy Davis jr (v. San Remo) op de zevende plaats met 74,529%, gevolgd door de vierde Duitser Hubertus Schmidt met de Trakehner hengst Imperio (71,371%) op plaats vijftien.

Dorothee Schneider met Sammy Davis jr Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Hete Zingaro-Apple dankzij stuurmanskunsten Van der Putten naar bijna 68%

Het is te hopen dat Marieke van der Putten de hete Zingaro-Apple (v. Painted Black) in de toekomst iets meer op zijn gemak en onder controle kan krijgen in de ring. Dan heeft de RS2-amazone er mogelijk een teampaard aan. In Aken was de ruin – net zoals op het NK – weer ontzettend heet. Van der Putten ging er knap mee om en dankzij haar stuurmanskunsten werd het 67,871%.

Marieke van der Putten met Zingaro Apple Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van der Meer helpt Nederland naar hogere positie, pech voor Jeannette Haazen

Patrick van der Meer reed een technisch goede proef met Zippo (v. Rousseau), welke werd beloond met 72,386%. De piaffes werden mooi op de plaats uitgevoerd. Hier en daar werd Zippo wat kort in de hals, maar dat mocht de pret niet drukken voor de geroutineerde Van der Meer. Jeannette Haazen kreeg met D’Abanos DO4 met pech te maken. Precies toen ze bij A was luidde de jury de bel. Haazen besloot om direct binnen te rijden, maar daardoor was het begin van haar proef rommelig. Het werd uiteindelijk 67,629%. Margo Timmermans reed Catch Me (v. Dreamcatcher) naar 65,529%.

Patrick van der Meer met Zippo. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

(live)uitslag
livestream ClipmyHorse.tv (kies conference channel Dutch voor Nederlands commentaar van Paardenkrant-Horses.nl-hoofdredacteur Dirk Willem Rosie)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook