Ga naar hoofdinhoud

NK Senioren: Zwaar overgewaardeerde Zonik wint kür en NK

Het lijkt wel alsof juryleden een beetje teveel mee zijn gegaan in de hype die rondom Glock's Zonik (v. Zack) is ontstaan. De kür van Edward Gal was verre van perfect, maar toch werd er gemiddeld 82,525% uit de hoed getoverd. De Zack-hengst was in de kür vaak ongelijk in het achterbeen, zo sprong hij constant de wissels rechtsachter niet door, verkantelde zijn hoofd vaak in de galoptour en ook in de draftour was de ongelijkheid in de benen te zien. Dankzij een grove fout in de kür van Cennin – in het begin van de proef galoppeerde hij in het drafappuyement meerdere keren aan – wint Zonik de kür én het NK. Er is zilver voor Cennin en Madeleine Witte-Vrees en brons voor Hans Peter Minderhoud en Glock's Johnson TN. 

In de Grand Prix stond Cennin met Madeleine Witte-Vrees (77,82%) nog net boven Glock’s Zonik (77,5%), maar de communicatiestoornis in het drafappuyement komt haar duur te staan. Voor het onderdeel scoort ze 3’en en 4’en. Daar tegenover staan wel 9’s en 10-en in de wisselseries en uiteindelijk komt Cennin (na een wijziging van de score) uit op 80,865% en de tweede plaats in de kür, net boven Johnson. Monique Peutz beoordeelt de proef van Cennin ruimschoots als de beste (79,50% technisch/88% artistiek), maar de andere juryleden (vooral Jan Peeters en Mara de Bel) vinden de proef van Zonik toch echt een stuk beter.

Madeleine Witte-Vrees en Cennin Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zonik 75,75% tot 82,75% technisch

De winst van Zonik en Edward Gal is niet unaniem bij de vijf juryleden. Monique Peutz zet Zonik (75,75% technisch/80% artistiek) onder Cennin (79,5/88), Glock’s Johnson TN (79,5%/82%) en maar net boven Four Seasons (75,25%/78%). De andere juryleden hebben blijkbaar hun hoop gevestigd op ‘de redding van de Nederlandse dressuursport’ en gaven scores dik boven de 80. Uitschieter was Jan Peeters die 82,75%/88% uit zijn mouw schudde, maar ook Adriaan Hamoen en Mara de Bel gingen over de 80 in de technische score.

Natuurlijk is Glock’s Zonik een indrukwekkend paard met heel veel perspectief, maar de proef van vandaag werd extreem hoog beoordeeld.

Johnson en Hans Peter

Misschien wel de meest smetteloze kür (alleen een korte hapering in de overgang van uitgestrekte draf naar passage en de tweeërs die mislukken – maar goed worden gemaakt op de reservelijn) was die van Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN, de vaste waarde voor het Nederlandse team de afgelopen jaren. De inmiddels vijftienjarige bruine hengst is super in vorm dit seizoen en liet ook in Ermelo weer een stoere kür zien. Je zou verwachten dat hij punten laat liggen op de stap, maar daar heeft het niet aan gelegen deze rit  (7,7,7,8,5 voor de verzamelde stap). Het jurykorps beoordeelde de proef met 80,865%, goed voor de derde plaats. Zowel in het kampioenschap als de kür.

Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Emmelie en Apache mét fouten boven Diederik en Four Seasons

Apache (v. UB40) blijft een hengst en is af en toe afgeleid in de kür in Ermelo. Toch wordt hij onder Emmelie Scholtens door de jury boven Four Seasons en Diederik van Silfhout gezet, die eigenlijk geen fouten maakt. De aanleuning van Four Seasons zou misschien wat smakelijker kunnen af en toe, maar zo goed als in de kür vandaag in Ermelo hebben we hem nog niet gezien. De kür van Emmelie en Apache wordt beoordeeld met 77,825% en voor Diederik is er 76,35%.

Knappe zesde plaats Adelinde en Zephyr

Met het fokproduct van haar ouders Wim en Geesina, Zephyr, rijdt Adelinde Cornelissen naar een knappe zesde plaats met 75,445%. Zephyr heeft de laatste tijd veel progressie gemaakt.

Adelinde Cornelissen en Zephyr Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Het podium van het NK Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De topdrie van het NK dressuur 2017 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

11 reacties op “NK Senioren: Zwaar overgewaardeerde Zonik wint kür en NK

 • José

  Wat een negatieve verslaggeving van zo’n kwaliteitsvolle en terechte kampioen. Heel jammer dat u dit niet op de juiste wijze kunt in schatten.

 • Chris

  Het lijkt alsof de verslaggever zijn geld op iemand anders zette en prompt kwijtraakte. wat een treurtrol zeg. blijkbaar zagen alle juryleden het verkeerd en de onafhanklijke verslaggever zag het goed? Bespaar ons voortaan die onzin zeg.

 • Nick

  Duidelijk verhaal. Fijn dat je gewoon je mening geeft en niet mee gaat in de massa. Ik was als toeschouwer aanwezig vandaag. Heb me wederom verbaasd over de wijze van rijden van diverse ruiters. Dan doel ik open monden en veel druk in de hand. Grove inwerking ( Witte). Eigenlijk worden de paarden met een fijne aanleuning en de fijn rijdende ruiters zwaar ondergewaardeerd.

 • Debbie

  Eindelijk een eerlijk verhaal. Zo kunnen we er op allerlei niveaus van leren. Hartelijk dank.

 • Monique

  Gelukkig wordt de vriendelijke manier van voorstellen door de jury’s gewaardeerd!! Ben het helemaal eens met deze uitslag. Jammer van uw commentaar……

 • Goethals Tom

  De proef van Edward is idd HEEL ZWAAR overgewaardeerd. Zo veel fouten en onregelmatigheden!!!
  En dan moet Voice het maar doen op het EK. Pfff. Dan toch liever Apache hoor!

 • Alvera

  Gal werd mijns inziens overgewaardeerd. Hij rijdt prachtige appuyementen maar de wissels zijn zeer matig. Jammer dat wapperen met de voorbenen punten oplevert en eerlijk rijdende combinaties te laag eindigen. Daaronder valt ook Emmelie en Apache die hoger had mogen eindigen.

 • Mayleen

  Ik gun het Edward van harte hoor maar deze score was echt veel te hoog. Edward en Zonik zijn fantastisch maar het is echt nog te groen. En allemaal 8en voor de passage kan ook niet hij is bijna geen 1x gelijk geweest? En Rien: je kunt t niet maken emmelie thuis te laten en diederik mee te nemen. Je ziet wel weer ons kent ons….. Meneer loopt t hele weekend met papa Alex en zit met Alex op de VIP en vervolgens Diederik mee nemen terwijl ze er in de scores boven staat! Jullie kunnen beter geen observaties aanwijzen !

 • Inger Bos

  Ik kan het alleen maar met RH eens zijn .
  En tactfouten … als je als amateur het presteert om een tactfout in bv de middendraf te maken ,dan staat er meteen een 5 of een 4 op het protocol!
  Als je paard in de proefregelmatig kantelt (wat een aanleuningsfout is )wordt je er (terecht) voor afgestraft.
  Op (inter)nationaal niveau ,zou een combinatie in mijn opinie niet eens 60% mogen rijden wanneer het paard regelmatig kantelt.

 • Irene de wolf

  Wat een slecht artikel op horses over het NK. Dit geeft precies weer waar Nederlanders goed in zijn , afzeiken .
  In het buitenland begrijpen ze het veel beter positief naar buiten treden over het optreden van een geweldig paard en dito ruiter . Natuurlijk zien wij dat het een jonge combinatie is maar als er niets meer te verbeteren valt …. dit gaat steeds meer kijken op roddel journalistiek , alles doen om content te krijgen zodat de artikelen gelezen worden en onze eigen mooie sport om zeep helpen . Dank jullie wel horses

 • Goethals Tom

  Als ik het goed begrijp zijn er mensen die er geen probleem mee hebben dat een jury punten geeft op wat ze hopen later te zien te krijgen van Edward en Zonik. Ik dacht dat jury’s beoordeelden wat ze zien tijdens een proef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook