Ga naar hoofdinhoud

Blog 1: Duitsland gaat al tot het gaatje

Exclusief
Dorothee Schneider, hier met Showtime FRH. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De donderdagochtend van Rio. In het tijdschema voor de trainingen heeft het Nederlandse dressuurteam al om acht uur een plekje geloot. De jetlag maakt matineus, fotograaf Arnd Bronkhorst en ik zitten dus al vroeg in de bus naar het Centro Nacional de Hipismo.

Maar militaire road blocks maken van de bus een schildpad. En de tasinspectie door zwaarbewapende infanteristen op de hoek van de toegangsweg wordt bij de ingang nog eens dunnetjes overgedaan. Militairen van ongetwijfeld een rivaliserende compagnie zoeken nog fanatieker naar tnt. Zo sleept een ritje van 20 minuten zich naar een slakkengang van anderhalf uur.

Rustige opbouw

Natuurlijk hebben de Hollanders al getraind. “We bouwen rustig op”, zegt bondscoach Johan Rockx. “Dinsdag hebben we alleen gestapt, gisteren licht getraind en zo doen we elke dag een stapje verder.”

Volgens de berichten gaat alles lekker en liggen de paarden qua conditie op medaillekoers.

Maar in sport hangt zoiets nu eenmaal ook af van de concurrentie. Jij moet beter en de rest moet slechter zijn.

De Duitsers – in stemmig grijs gestoken – hebben de verste trainingsarena gekozen. Isabell Werth laat
Weihegold lekker op de kop lopen, maar in de wisselseries springt de merrie makkelijk omhoog. Edward, Hans Peter en Diederik fungeren als publiek. Als Werth langs komt stappen zegt ze: ‘Hallo Oranje!’

Dorothee Schneider sprak ik – voor m’n gevoel – een paar dagen geleden nog in Ermelo en komt nu relaxed aanstappen op Showtime. De training is allerminst relaxed. Daar waar Oranje rustig opbouwde, gaan de Duitsers al bloedfanatiek tot het gaatje. Showtime springt kaarsrechte wissels om de vier en krijgt bijles op zijn zwakke punt: de overgang uit de piaffe naar de altijd erg grote passage.

Laag, diep en rond

Desperados wordt laag, diep en rond losgereden. Klaus Roeser van de FN-Dressurausschuss staat erbij in z’n campingsmoking, dus het zal wel goed zijn. Meteen als Sönke Rothenberger aanleuning neemt, springt het toptoptoptoptalent Cosmo in het gelid. Wat een paard!

De overige concurrenten lijken ook in vorm. Valegro loopt bijna uitsluitend zijgangen. Renvers, travers, schoudervers, appuyementen van hier tot de Copacabana: de titelverdediger is helemaal los in z’n pokkel.

Amerika ligt ook op koers. Steffen Peters zegt zijn Duitse en Nederlandse concurrenten minzaam goeiendag. Legolas, die in de Kür altijd zo netjes groet, houdt dit keer zijn mond. In de verte komt Allison Brock aanstappen. Met de hengst Rosevelt aan de hand. Vanaf de stallen moet dat haast wel een kilometer zijn. Onderweg stopt ze telkens om de singel een gaatje aan te halen. Pas in de ring gaat de Amerikaanse voorzichtig zitten.

Zadelkist nog in Luik

Delgado van Beatrice Ferrer Salat glimt als een blanke kat in de maneschijn, hoewel de Spaanse haar zadelkist vergat. Die staat nog steeds op het vliegveld in Luik. De looks van Delgado zijn te danken aan Ton de Ridder, die op zijn vlucht wat spullen meenam.

De trainingsbodems vormen een gespreksonderwerp. Ze lopen allemaal bol, in het midden is het zand volgens dierenarts Jan Greve wel 80 centimeter hoger dan in de hoeken. “Een goed dressuurpaard moet daar mee om kunnen gaan”, zegt de teamvet van de dressuurruiters tegen Nicole Werner, die in Deodoro heen en weer pendelt tussen haar Oranjeklanten en de Zweedse Juliette Ramel.

IJsbaan

“Als het moet, kan een goed dressuurpaard ook op een ijsbaan z’n proef lopen”, vindt Greve.

“Ja ja”, antwoordt Nicole, “maar dan mag jij eerst.”


Klik hier voor alle blogs & vlogs van Dirk Willem Rosie vanuit Rio. 

Klik hier voor de eerste fotoserie van Arnd Bronkhorst

Alle foto’s van Arnd Bronkhorst:

Charlotte Dujardin rijdt veel zijgangen door met Valegro, alles onder begeleiding van Carl Hester.
Charlotte Dujardin rijdt veel zijgangen door met Valegro, alles onder begeleiding van Carl Hester.

 

Isabell Werth traint Weihegold onder toeziend oog van de Duitse bondscoaches Monica Theodorescu en Johhny Hilberath.
Isabell Werth traint Weihegold onder toeziend oog van de Duitse bondscoaches Monica Theodorescu en Johny Hilberath.

 

Diederik, Edward en Hans Peter praten bij met Sven, Gonnelien en Sönke Rothenberger.
Diederik, Edward en Hans Peter praten bij met Sven, Gonnelien en Sönke Rothenberger.

 

Hans Peter Minderhoud heeft in Rio een weerzien met Rosevelt, die nu gereden wordt door de Amerikaanse Alison Brock. Minderhoud reed Roosevelt enkele jaren geleden op het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden.
Hans Peter Minderhoud heeft in Rio een weerzien met Rosevelt, die nu gereden wordt door de Amerikaanse Allison Brock. Minderhoud reed Roosevelt enkele jaren geleden op het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden.

 

Er hangt een relaxte sfeer. Hier Hans Peter Minderhoud, Edward Gal en Diederik van Silfhout.
Er hangt een relaxte sfeer. Hier Hans Peter Minderhoud, Edward Gal en Diederik van Silfhout.

 

Carl Hester en Nip Tuck.
Carl Hester en Nip Tuck.

 

De Duitse Dorothee Schneider werd enkele dagen geleden in Ermelo nog wereldkampioen met Sezuan, nu zit ze in Rio alweer in het zadel van Showtime.
De Duitse Dorothee Schneider werd enkele dagen geleden in Ermelo nog wereldkampioen met Sezuan, nu zit ze in Rio alweer in het zadel van Showtime.

 

Isabell Werth in oranje sferen!
Isabell Werth in oranje sferen!

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

5 reacties op “Blog 1: Duitsland gaat al tot het gaatje

 • Han Coolen

  “De trainingsbodems vormen een gespreksonderwerp. Ze lopen allemaal bol, in het midden is het zand volgens dierenarts Jan Greve wel 80 centimeter hoger dan in de hoeken.”

  ————————-
  Dat krijg als je de Brazilianen vertelt dat dressuurpaarden bergop moeten lopen 😉

 • Tineke.

  Super leuke blog en super leuke foto’s! Ga zo door!

 • babette

  @ Han Coolen HUMOR!!!!!!!!
  ( mag ook wel eens op Horses naast al die zure commentaren over dressuur)

 • Tineke.

  Helemaal met beide andere schrijvers eens! En de blogs hebben gelukkig ook humor.

 • ilse

  Waar is Adelinde????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook