Ga naar hoofdinhoud

Tokio-blog 8: Schande!! En nog eens: schande!!

Shane Sweetnam en Alejandro Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Gisteren was een inktzwarte dag. Kort nadat de springsport zich met een schitterende strijd om de individuele medailles van zijn allerbeste kant had laten zien, gingen er nu dra-ma-tische beelden van neerstortende paarden de wereld over. Verantwoordelijk hiervoor: de FEI en de Ierse springruiter Shane Sweetnam. Maar daarvoor is de FEI ook weer verantwoordelijk.

Het is een giftig mengsel, de vlaggenpolitiek (zoveel mogelijk landen moeten kunnen deelnemen) en het nieuwe Olympische format. Er is geen geleidelijke opbouw van de parcoursen richting het echte Olympische niveau. De mindere goden krijgen volop de kans om te demonstreren dat een overmaat aan geld en ambitie een gebrek aan horsemanship nu eenmaal niet kan compenseren.

Een matzwarte Ferrari en een heel goed paard

Ergste voorbeeld: Teddy Vlock. Een jonge Amerikaan, die net als zijn landgenoten Ashlee Bond en Dani Waldman uitkomt voor Israël. Via zijn moeder Karen Pritzker is Teddy erfgenaam van 5,3 miljard dollar (bron: Forbes), door zijn familie vergaard met onder meer de Hyatt-hotels en aandelen in Apple. Deze jongen kocht zich behalve een matzwarte Ferrari ook een heel, heel goed paard. Dat kansloos was in een lange afstand naar een oxer. Teddy Vlock had in dit parcours van Santi Varela helemaal niks te zoeken en zorgde voor verschrikkelijke beelden die de toekomst van de springsport in de waagschaal stellen.

Denis Lynch en Coulisa

Daar deed Shane Sweetnam nog een schepje bovenop. Waarom zit er elke keer als ik een geprepareerd paard zie een Ier in het zadel? Weet u het nog, Denis Lynch en die geweldige merrie Coulisa? We zaten er in Rotterdam bij en keken ernaar. De jury helaas ook. Greep niet in. Terwijl iedereen kon zien dat Coulisa heel terughoudend was. Maar ze móest verder van Lynch. Tot ze aan het eind van het parcours in een triple bar stortte en zo ernstig geblesseerd raakte dat ze geëuthanaseerd moest worden.

Hulpeloos

Nu was het Sweetnam die Alejandro zodanig had voorbereid dat de arme ziel van gekkigheid niet meer wist hoe hoog hij de lucht in moest vliegen. Krabbelend met zijn benen communiceerde hij zijn hulpeloosheid. We zaten erbij en keken ernaar, helaas niet alleen dat handjevol in de Tokiose bubbel. Maar ook honderdduizenden voor het beeldscherm. Niemand greep in, zodat onafwendbaar Alejandro halverwege het parcours ter aarde stortte.

Uitbellen die klootzak!

Nee, dit drama werd niet veroorzaakt door het nieuwe format met drie ruiters waarvan alle resultaten tellen. Ongetwijfeld zal Sweetnam dat roepen. Dat hij wel door móest gaan omdat hij streed voor zijn land en dat soort geklets. Dit drama werd veroorzaakt door: Shane Sweetnam! Het welzijn van paarden is een absolute plicht. Of er nou een Olympische medaille of een miljoen dollar op het spel staat, uitbellen die klootzak!

Vrome praatjes

Met haar vrome praatjes over paardenwelzijn is de FEI nog mijlenver verwijderd van een vorm van springsport die in de 21-ste eeuw maatschappelijk verantwoord en duurzaam is. In plaats van gehoor te geven aan oproepen om paarden tegen foute ruiters te beschermen, stuurde de FEI mierzoete Two Hearts-filmpjes de wereld rond.

Rijkeluishobby

Als de FEI niet heel rap wat gaat doen met onderstaand lijstje, is de springsport gedoemd om te marginaliseren tot een rijkeluishobby waar het grote publiek geen enkel respect voor kan opbrengen.

To do:

 1. Onmiddellijk dit idiote Olympische format afschaffen
 2. Hogere kwalificatie-eisen voor deelname aan internationale kampioenschappen
 3. Bloedregel harmoniseren naar het dressuurreglement (elk spatje bloed leidt tot uitsluiting)
 4. Bevoegdheden van de jury uitbreiden. Juryleden verplichten om paarden in bescherming te nemen als de ruiter dat zelf niet doet
 5. Gele en rode kaarten uitdelen (met bijbehorende schorsing) aan ruiters die een gevaar vormen voor hun paarden

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

18 reacties op “Tokio-blog 8: Schande!! En nog eens: schande!!

 • 200% eens Dirk Willem.
  Ik heb met kromme tenen gekeken gister

 • J

  Heel goed gezegd Dirk Willem, dit was ronduit schandalig. Dit was niet de sport waar wij van houden.

  En ik neem het ook de jury ter plaatse ook ontzettend kwalijk dat er niet uitgebeld is, gelukkig werd er bij de dressuur wel daadkrachtig opgetreden. Dat gaf een signaal richting dierenwelzijn.

  Ik begrijp daadwerkelijk niet wat de FEI bezielt heeft om letterlijk te stunten op het grootste podium van de sport. Op het moment dat de wereld toekijkt gaan we de stress en de druk voor ruiters verhogen door niet alleen het streepresultaat te schrappen maar ook nog het format om te draaien. Dierwelzijn telde totaal niet mee in deze beslissing.
  En dan ook nog een vleugellamme jury die geen beslissingen durft te nemen, zelfs niet als het bloed van de neus druipt.

  Ik houd mijn hart vast wat dit voor de paardensport gaat betekenen.

 • Ied van Breukelen

  Helemaal mee eens!
  Zat met huilend paardenhart te kijken.
  Zou me haast gaan schamen voor mijn passie……..

 • Kaat Scheers

  Dat is inderdaad het enige juiste woord, schande!!!!!

 • Deze ruiter heeft het paard, zichzelf en de sport in gevaar gebracht. Ik denk dat de stuwarts bij het inspringen de andere kant uitkeken. Deze combinatie mocht nooit in de ring verschijnen en de jury heeft volgens mij, zitten slapen.

 • Pieterschouten

  Helemaal mee eens , maar niet alleen in de springsport. Ook gekeken naar t paard rijden van de moderne 5 kamp verschrikkelijk hoe t daar gaat.

 • Deze spelen hadden niet door mogen gaan en dit gaat nog een staart krijgen voor de toekomst het hele paardrijden moet vriendelijker paardenwelzijn krijgt een hoger level

 • Ab Kollee

  Helemaal mee eens! Het paard van die mesjogge Ier was bij een wissel tussen 1 en 2 al niet goed trouwens.
  Natuurlijk had die gek uitgebeeld moeten worden, er zitten 6 “vakmensen” als jury mee te kijken.

  In Rio was de eventing het zwarte schaap van de paardensport, toen ook afschuwelijke beelden.
  De FEI heeft toen besloten de gehele eventingsport te downgraden, nu soms resulterend in een dressuurwedstrijd met wat sprongetjes, ipv de eisen aan ruiters zwaar op te voeren.

  Ik hoop niet dat dit ook in de springsport gaat gebeuren ten faveure van typetjes als Teddy Vlock en het grote geld wat er steeds vaker achter zit.

  Horsemanship, kennis en kunde moeten weer leidend worden en juryleden moeten veel eerder ingrijpen

 • Theo Ploegmakers

  Dirk Willem
  Je reactie is helaas niet alleen juist maar ook nodig. Door dit beleid is de gehele paardensport in gevaar. De door jou geformuleerde veranderingen zijn absoluut nodig om onze sport voor de toekomst veilig te stellen. De FEI zal moeten ingrijpen anders ……?

 • Nico Van den Bulck

  Dirk-Willem,

  In de zaken die je schrijft zit een vorm van waarheid maar jouw uiteenzetting is veel te kort door de bocht.
  Door zo ongezouten je mening te geven en zulke ongefundeerde uitspraken te doen breng je eveneens de springsport in een slecht daglicht en ook nog eens in gevaar.
  Shame on you!!!
  Blijf jij maar lekker bij de dressuur, daar ligt misschien je vakkennis.
  Over de springsport heb je nog veel te leren.
  Hoofdredacteur of niet, denk toch eens even na man voordar je zulke desinformatie de wereld instuurd.
  Hoe durf je zo ruiters en een land te stigmatiseren.
  Schandelijk is het.
  Excuses zijn hier op zijn plaats.

 • Mj breukink

  Onvoorstelbaar dat de jury niet ingrijpen voor mij mogen die ook geschorst worden zwarte dag voor paarden sport

 • Ben Verheij

  Geachte Heer van den Bulck,
  Uw reactie is zeer bevreemdend. Actie vraagt om reactie. En ja de post van Dirk Willem is heel scherp geformuleerd en confronterend. Maar we zijn met onze sport op een punt beland waar het wellicht goed is dat de knuppel een keer heel hardhandig in het hoenderhok wordt gegooid. Ik vind juist jouw reactie van een zeer ondermaats niveau. Wie stigmatiseert hier?? Lees je eigen bericht nog eens goed terug……. De Ieren hebben op de Spelen een heel slechte beurt gemaakt. En ja ook het feit dat iemand over veel kapitaal beschikt en zichzelf wil profileren leidt tot zeer onsmakelijke en ongewilde taferelen. Lang niet altijd , maar wel heel vaak. Als je daar vanuit onze eigen kringen niet heel scherp de vinger op durft te leggen dan moet je niet raar opkijken dat onze prachtige sport zomaar van het olympische toneel verdwijnt. En juist in uw reactie bespeur ik de zo “ houd het liever onder ons mentaliteit”. Als je ook maar één vergoeilijkend woord over hebt voor de misselijk makende wantoestanden de laatste dagen, dan moet je een keer goed bij jezelf te raden gaan.
  Gelukkig werd er ook nog volop reclame gemaakt door diverse landen die wel faire en kwaliteitsvolle sport boden. Door mensen met een overdaad aan horsemanship. Hulde aan hen, maar…

  #shameonyou

 • Nico Van den Bulck

  Mr Verheij,

  Graag lezen wat er geschreven wordt en daar niets bij fantaseren.
  Ik denk dat ik mijn punt heb gemaakt.
  Voor het overige gaan jullie maar lekker door met zwarte pieten geven en doorschuiven.
  Daar gaat de sport of het dierenwelzijn niet beter van worden.
  Hulde aan de Zweden, de Amerikanen en de Belgen die hun medailles hebben behaald op een diervriendelijke manier met paarden die top sprongen en met vakmensen erop en in de entourage. Zeker ook niet vergeten Harrie Smolders en Maikel Van der Vleuten een dikke duim te geven voor hun fantastische ritten.
  Ik zou zeggen leer uit de fouten, werk eraan en verbeter die.
  Elke paardenvrouw en -man is van slag als hij zulke taferelen ziet. Maar jullie doen precies of in de paardensport is alles kommer en kwel.
  Tuurlijk moeten die wantoestanden eruit. Zonder enige twijfel.

  Toen enkele jaren geleden de rel uitbrak met betrekking tot de rollkur en dergelijke was de Nederlandse media beduidend minder scherp. Hoe zou dat komen?

  Ik laat het gediscussieerd aan jullie over, ik ga lekker rijden.

  Nog een prettige middag!

 • Van Eylen Louis

  En zeker controleren op het dragen van welk bit.

 • Lambertus T. Verschoor

  Behalve allerlei, meest correcte commentaren, mis ik vooral, wat nou ? Welnu, de verantwoordelijken voor het verlaten van het schrapresultaat, wellicht om ‘het tempo’ erin te houden, opdat zoveel mogelijk landen kunnen deelnemen, dienen per direct op non-actief worden gezet. Wie de belangrijke functie van het schrapresultaat niet doorziet, is onbekwaam. Voorts, uit welke landen kwam er vooraf !! protest tegen deze regel. Een nogal belangrijk punt, zo is gebleken. Geen protest ingediend door de gevestigde en deskundige orde (BRD, NL, FRA etc.) lijkt mij onwaarschijnlijk en indien vanuit die hoek vooraf geen protest, ongelofelijk ! Het vaststellen van de zgn olympische limiet, is voor de 100 meter sprint vrij eenvoudig. Een limiet vaststellen voor de springsport is veel gecompliceerder en daar moet door vakmensen snel naar gekeken worden en gehandeld. Hoofdnorm moet zijn, stabiel bewezen hebben, bij de top te horen. Zoniet, geen deelname. Het gaat om mens en dier en blijkbaar moet de ruiter tegen zichzelf in bescherming worden genomen en daarmee het dier. Een overkoepelende internationale commissie, met leden die geen financiele belangen in de sport hebben, zal niet meevallen, maar doenbaar. Deze commissie moet kunnen ‘regeren’ over de regels en de te behalen normen/ limieten. Tot slot, de huidige elite in de springsport ( lees paardenhandelaren) hebben boter op hun hoofd. Voor veel geld een toppaard aan een miljardair verkopen mag. Alleen zo’n transactie mag nooit een opstap zijn naar een soort vrijbrief voor deelname aan de O.S. / WK.

 • Marijke

  Al jaren zo !!!
  Geld geld geld is belangrijket dan dieren welzijn
  Nu is het afgelopen er mee !

 • Maarten vd Veerdonk

  Dirk Willem en andere,

  Enkele olympiades geleden werden Hans Horn en Jeroen Dubbelman de hemel in geprezen. Zijn (waren) zij niet trainer/coach van de Israëliërs!? Treft hen dan ook geen blaam?
  Wat betreft de sport en het geld, geld bepaald alles…
  Ook de paardensport daar helpt geen moedertjelief aan..

 • Yvonne

  Schandalig, de ruiter btw zat huilend te paard. Hij moest door van de coach.
  De couch is gedicwalificeerd heb ik begrepen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook