De finale van de landenwedstrijd op het WK in Herning, Denemarken, kende een spannende ontknoping. De Zweden hadden na drie ruiters al het goud gewonnen, de strijd om de overige medailles werd heel spannend. Van de vierde ruiters van elk team hielden alleen Harrie Smolders en Monaco het hoofd koel en de lei schoon. Dat zette het klassement op z'n kop: Smolders reed Nederland met zijn briljante nulronde naar het zilver. Jur Vrieling bleef als derde ruiter voor TeamNL zonder balken, met twee tijdfouten. Voor Sanne Thijssen was er een balk in de lastige driesprong. Ook Maikel van der Vleuten zag een balk vallen, op de delicate plank van hindernis vier. Met de tweede plaats op dit WK verdient Nederland ook een ticket naar de Olympische Spelen in Parijs.
Handige links
Startlijst compleet
Lijst landenteams
Live uitslag individueel
Live uitslag teams
Studio Herning – Horses TV (voorbeschouwing vanaf 20:15 en nabeschouwing na afloop – gratis)
Onderaan dit liveblog vind je een uitleg van het format van dit kampioenschap.
Dit liveblog is nu afgelopen. Het nieuwste bericht staat bovenaan, dus als je het verloop van de wedstrijd terug wilt lezen, kun je het beste met de onderste alinea beginnen.
Medailles
Goud – Zweden
Zilver – Nederland
Brons – Groot Brittannië
Individueel klassement
In het individuele klassement staan de Zweden ook bovenaan. Henrik von Eckermann en King Edward zijn voorlopig eerste, Jens Fredricsson en Markan Cosmopolit tweede. Daarachter volgt Jérôme Guery met Quel Homme de Hus. Martin Fuchs en Max Kühner completeren de top 5. Maikel van der Vleuten en Beauville Z zijn de beste Nederlandse combinatie op voorlopig plaats negen, Harrie Smolders en Monaco staan elfde, Jur Vrieling en Long John Silver 14e. Zondag is de individuele WK finale, met nog twee zware rondes en dan zijn we er uiteraard weer bij!
Geen Parijs ticket voor Zwitserland en België
Ierland en Duitsland zijn vierde en vijfde geworden op het WK. Zij mogen daarom, net als Nederland, Zweden en Groot Brittannië naar Parijs in 2024. Dat geldt niet voor Zwitserland en België, die volgend jaar op het EK hun Olympische ticket moeten verdienen. Frankrijk werd zevende en heeft als thuisland van de Spelen sowieso een ticket. De Verenigde Staten, moeten op de PanAmerican games hun kaartje verdienen, zij lagen er gisteren al uit.
Smolders stelt medaille veilig
Harrie Smolders en Monaco moeten foutloos blijven om een medaille veilig te stellen, bij één balk gaan de Britten Nederland voorbij. Smolders start voorzichtig, maar eenmaal langs hindernis vier gaat er toch wat meer gas op. De combinatie komt hij super knap door en Monaco komt perfect voor de laatste lijn. Briljant gereden en sowieso een medaille voor Nederland dat op 19,31 punten eindigt. De kleur wordt bepaald na de rit van Frankrijk. Alhmann en Dominator stranden op het allerlaatste moment. Geen medaille voor Duitsland, totaal 24,76. Daarna valt de zaak ook nog uit elkaar voor Frankrijk nadat Kevin Staut drie balken en een paar tijdfouten laat noteren met Scuderia 1918 Viking de la Rousserie. Groot Brittannië wint brons, Nederland zilver. Peder Fredricsson rijdt nog wel voor het individuele klassement, maar H&M All In heeft zijn dag niet. Maar een gouden teammedaille hebben ze wel.
Strijd om brons, zilver en Parijs
De Zweden zijn wereldkampioen, maar wie wint de andere medailles en wie mag er naar Parijs? Ierland, Frankrijk, Duitsland, Groot Brittannië, België en Nederland zitten nog in de strijd. Brazilië trekt hun laatste starter terug, Ierlands Daniel Coyle houdt er na drie balken mee op. De Ieren eindigen op 23,15 strafpunten. Amy Millar rijdt twee balken eraf voor Canada. Nadat Steve Guerdat gisteren al het wegstreepresultaat was, heeft hij ook hier al na vier hindernissen twee balken eraf. Venard de Cerisy sluit het parcours echter prima af, maar dat zal Guerdat ook individueel niet meer helpen. Zwitserland finisht op 26,83 strafpunten. Scott Brash is de laatste starter voor het Verenigd Koninkrijk, met de geniale Hello Jefferson. Ook individueel gaat het nog goed voor de Brit. Jefferson neemt echter de uitsprong van de krappe combinatie mee met de achterbenen en de uitsprong van de driesprong valt ook. 22,66 is de eindstand voor het VK. Gregory Wathelets Nevados S raakt ook de delicate plank op hindernis vier. Ook de grote gouden oxer voor de laatste lijn valt en de uitsprong van de driesprong. Nevados lijkt de koek op te hebben en wordt het streepresultaat. België wint geen medaille vanavond.
Jur Vrieling alleen twee tijdfouten
Met een zeer mooi gereden ronde brengt Jur Vrieling Long John Silver zonder springfouten door het parcours. De krappe driesprong is geen probleem voor de grote schimmel, maar de tijd is te kort. Vrieling is wel superblij met zijn rondje en terecht, om dit zonder balken door te komen met een relatief jong paard is erg knap. Direct daarna vliegt Andre Thieme, medaillekandidaat, door een domme ruiterfout uit het zadel van Chakaria op de derde hindernis. Zijn onderbeen vliegt naar achteren in de afzet en de ruiter wordt gelanceerd. Hij lijkt verder ongedeerd, maar baalt zichtbaar enorm. Jens Fredricson is voor Zweden de laatste starter, met Markan Cosmopolit. Met grote, economische sprongen knalt de bruine door het parcours. Zweden heeft de eerste wereldtitel ooit binnen en nog voordat hun laatste ruiter gestart is!
Derde starters
Pedro Veniss krijgt 9 strafpunten en is voorlopig streepresultaat bij de Brazilianen. Cian O Conner is goed onderweg, maar zijn balk op de driesprong betekent dat hij voorlopig ook de slechtste is van het sterk opkomende Ierse team. Voor Canada staat als team niet veel meer op het spel, maar voor Tiffany Foster wel, zij stond er individueel goed voor. Twee balken zetten haar echter een stuk terug in het klassement. Leone Jei oogt nogal druk en Martin Fuchs heeft aan het begin ook zijn handen vol, maar komt dan toch in het ritme. De Zwitser lijkt wel erg voorzichtig, maar het is snel genoeg en dat betaalt zich uit, een nulronde voor Zwitserland. Harry Charles zet direct daarna met Romeo de eerste nulronde voor Groot Brittannië op het bord. Een mooie revanche op de twee balken van gisteren. De Britten blijven in de race. Jérôme Guery moet foutloos blijven met Quel Homme de Hus om het Belgische team in de race te houden. De hengst laat zich geweldig rijden stretcht groot over de oxer van de driesprong, blijft foutloos, maar komt wel met twee tijdfouten over de streep.
Maikel pech op plank
Hoewel Maikel van der Vleuten de ruimte neemt naar hindernis vier, klipt Beauville Z toçh de plank uit de lepels. Het wordt nog heel spannend op de driesprong, maar hij houdt ‘m recht en komt verder zonder balken thuis. Maar Nederland moet wel vier strafpunten erbij tellen. De amazone die hem volgt, kampioenschapsdebutante Jana Wargers, moet foutloos rijden om het Duitse team een voorsprong te laten nemen. Dat doet ze keurig, met een prachtige aanrijdlijn naar de driesprong en Limbridge komt met slechts 1 tijdfout aan de meet. Gregory Cottard heeft een vroege fout met Bibici en ook in de driesprong valt de middelste. Vier strafpunten voor Frankrijk tellen mee. Malin Baryard-Johnsson heeft met H&M Indiana een balk op de krappe combinatie, waardoor Zweden de voorsprong nog niet verder uitbouwt. Maar met 4 strafpunten blijft de schade beperkt. Zweden staat nog bovenaan na twee ruiters, voor oranje wordt het spannend of er een medaille inzit. Duitsland staat voorlopig derde, Frankrijk tweede en de Britten en Ieren maken het ook lastig.
Nulrondes
De tweede rondes beginnen goed met nulrondjes voor Brazilië en Ierland. Bertram Allen revancheert zich voor het streepresultaat van gisteren met Pacino Amiro en Yury Mansur rijdt een werkelijk uitgekiend rondje met QH Alfons Santo Antonio. Bij Canada gaat het minder goed, 12 strafpunten voor Erynn Ballard en Gakhir. De debutant van het Zwitserse team wordt vandaag 22, met Quino gaat het minder goed dan gisteren, al komt hij knap door de driesprong: 8 strafpunten. Joseph Stockdale rijdt een knap rondje met Equine America Chacherel en houdt de schade beperkt tot één balk. Jos Verlooy had gisteren een stop in de driesprong en houdt Igor flink in de gaten. Verlooy krijgt twee balken, maar komt uitstekend door de driesprong. Vertrouwen herwonnen, maar de vier fouten van Philippaerts tellen.
Sanne Thijssen één balk, King Edward regeert
Con Quidam RB heeft nog niks geleden van zijn eerste WK, zo lijkt het. Hij gaat met felle oogjes en veel go door het finaleparcours. Een touché op de combinatie nummer 9 maar het gaat goed. Thijssen moet de hengst flink corrigeren voor de wateroverbouwde hindernis, maar ook dat lukt. Ze komt goed aan bij de driesprong, maar de aanleuning gaat iets verloren en Con Quidam valt toch iets stil over de eerste hindernis en de tweede balk gaat er ondanks de aanmoediging van Thijssen toch af. Vier strafpunten voor TeamNL. Na Thijssen gaat het ook niet helemaal goed voor Marcus Ehning en Stargold, een ongebruikelijke fout op een steilsprong halverwege en ook nog een balk in de driesprong brengen de Duitse ruiter naar acht strafpunten. Cayman Jolly Jumper vecht zich door het parcours en het Deense publiek leeft hoorbaar mee met Simon Delestre, die zijn handen vol heeft. Ook hij strandt in de driesprong, toch nog een balk. Dan volgt een briljante rit van Henrik von Eckermann en King Edward. Perfect opgezet en uitgevoerd, geen foutje gemaakt en beloond met een ontploffend stadion. De Zweden zijn de enigen die nul fouten hebben na de eerste ruiters van elk land. Ierland heeft 1 tijdfout.
Balken bij eerste ruiters
De eerste ruiter voor Brazilië, Zanotelli, krijgt een balk. Denis Lynch komt voor Ierland voorwaarts door het parcours en eindigt perfect maar krijgt een tijdfout. Beth Underhill heeft een rommelige rit voor Canada, waarbij ze haar paard Nikka vd Bisschop bijna over de hindernissen moet tíllen. Dat gaat natuurlijk een keer mis en dat leidt tot tien strafpunten. Vancouver de Lanlore is zeer goed terechtgekomen bij Pius Schwizer, de Zwitser heeft het paard goed voor elkaar op de kijkerige hindernissen. Op de middelste van de driesprong gaat het toch mis, al doet Schwizer alles wat hij kan. Vier strafpunten voor Zwitserland, vooralsnog. Een vroege fout voor Ben Maher en Faltic HB, maar de Brit begeleidt zijn paard perfect door de driesprong en houdt het op vier strafpunten. Nicola Philippaerts was de ster van de eerste dag van dit tournooi, maar had gisteren een balk. Katanga vh Dingeshof is weer bloedheet en houdt de Denen op het puntje van stoel, het gaat met wat geluk en veel stuurmanskunst goed tot de laatste, dan valt er toch een balk.
Driesprong scherprechter
Na de individuele starters kunnen we de balans opmaken van waar de fouten vallen. De rollback naar steilsprong hindernis vier zorgt voor wat problemen, de delicate plank valt regelmatig, maar soms is er ook een weigering. Verder is vooral de driesprong aan het einde van het parcours de grote scherprechter. De aanrijdlijn is niet voor iedereen evident, sommigen nemen expres een wat ruimere bocht, maar veel ruiters komen toch net te diep onder de eerste. En zelfs als die eerste lukt, redt niet iedereen die uitputtingsslag zo aan het einde. Misschien is dit ook niet de beste hindernis voor grootramige paarden? We gaan het zien…
Bluman en Kühner stellen zich kandidaat
Daniel Bluman lukt het als eerste met Ladriano Z. Een prachtige foutloze ronde, waarvoor het Deense publiek helemaal uit zijn dak gaat. De Israëliër mag ongetwijfeld door naar zondag met slechts 5,14 strafpunten. De Griekse verrassing van het EK van 2021, Ioli Mytilineou, krijgt twee springfouten en ligt waarschijnlijk uit de race. Max Kühner daarentegen rijdt een perfect rondje en laat even zien hoe je door die driesprong moet, met zijn fantastische Electric Blue P, die vandaag opnieuw goed meewerkt. Foutloos en met een totaal van 4,49 strafpunten door naar zondag. De beste individuele ruiter van de afgelopen dagen, McClain Ward geeft halverwege op nadat Contagious drie balken uit de lepels heeft geduwd. Daarmee zijn de individuele ruiters geweest en maken we ons op voor de landenwedstrijd. Sanne Thijssen en Con Quidam RB mogen als eerste voor Nederland de ring in straks, maar we beginnen met Brazilië.
Lorenzo de Luca laat alle balken liggen
De Italiaan Lorenzo de Luca laat als eerste van de individuele starters alle balken liggen. Een mooi gereden ronde, maar wel twee tijdfouten. De Luca is hoe dan ook blij met zijn door Roelof Bril gefokte F One USA; een goede uitgangspositie voor zondag. Voor Nayel Nassar, Karim El Zoghby en Kristap Neretnieks hebben minder geluk. Bij Brian Moggre gaat het even helemaal mis na de roll back naar hindernis vier, waar Balou de Reventon helemaal blokkeert. De jonge Amerikaan lost het prachtig op en rijdt verder een nette ronde, maar de tijdsoverschrijding is natuurlijk enorm dus voor de individuele titel is de hoop verloren.
Uitdagend parcours voor individuele starters
Voordat de teamruiters aan de start komen, zullen eerst de 22 individuele starters die nog in de race zijn voor de finale van het individuele kampioenschap zondag het parcours rijden. Om te beginnen de jonge Chinese amazone Ella Yunjing Wang met Quadamia D. Ze begint wat rustig en het paard weigert op de kijkerige ‘duurzame witte muur’, hindernis twee. In een tweede poging gaat de Chinese combinatie er wel overheen, maar even later gooit Wang de handdoek in de ring. Hun eerste kampioenschap is fantastisch verlopen en ze mogen trots zijn, zeker na hun foutloze ronde op donderdag. Tweede starters Federico Fernandez en Romeo halen het einde wel, met twee balken en zes tijdfouten. Ook voor de ervaren Noorse amazone Victoria Gulliksen is er een weigering op de muur en later nog een balken en tijdfouten. De beste ruiter bij de eerste zes is de Deen Andreas Schou, die tot genoegen van het thuispubliek de schade beperkt houdt tot 5 strafpunten.
Houtzager: serieus parcours van 1 tot 14
Marc Houtzager is in Herning en heeft het parcours meegelopen met het Nederlands team. Houtzager: “Het is een serieus parcours van hindernis 1 tot 14.” Houtzager noemt onder meer hindernis twee, een wat kijkerig muurtje en hindernis zes, een triple bar naar de uitgang. “De dubbelsprong (9) staat op één galopsprong en de insprong is heel breed, dat vereist wel wat kracht van de paarden. De laatste lijn wordt denk ik het lastigst, met de driesprong hindernis 13: dat is een steil, twee galopsprongen, steil en dan op één galopsprong nog een flinke oxer. Tenslotte op vijf galopsprongen de laatste hoge steilsprong.” De parcourstekening staat hier. Het is gebouwd door Louis Konickx.
Tien landen aan de start
Tien landen, waarvan Brazilië op de onderste positie staat met een puntentotaal van 17,29 na de eerste twee dagen. Zweden leidt het klassement met slechts 3,69 strafpunten. Frankrijk, begeleid door Henk Nooren had gisteren een uitstekende dag en staat tweede op 5,44 strafpunten. Op het eerste gezicht lijkt het gevecht vooral te gaan om brons. Duitsland staat derde op 11,76, Nederland vierde op 13,31 en België vijfde met 13,49. Maar een balk is een balk en als er twee vallen voor Zweden of Frankrijk ziet het er allemaal weer heel anders uit.
Vanavond valt de beslissing, eventueel door middel van een barrage.
Uitleg format
Het Nederlandse springteam bestaat uit: Maikel van der Vleuten met Beauville Z, Harrie Smolders met Monaco, Sanne Thijssen met Con Quidam RB en Jur Vrieling met Long John Silver 3. Bondscoach van de springruiters is Jos Lansink, die zelf wereldkampioen werd in 2006. Voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs is een top 5 klassering noodzakelijk voor het Nederlandse team, mocht Frankrijk zich in de top 5 rijden, dan is een top 6 klassering toereikend aangezien Frankrijk als organiserend land van de komende Spelen in Parijs sowieso recht heeft op een startplaats. Het programma van het springen start op woensdag 10 augustus met een springproef direct op tijd. De tijd wordt hierin omgezet naar strafpunten. Vervolgens vervolgt de Landenwedstrijd met twee manches, waarvan de eerste manche op donderdag 11 augustus wordt verreden en de tweede manche op vrijdag 12 augustus. Daarna zijn de teammedailles bekend. De beste 25 combinaties na de landenwedstrijd plaatsen zich voor de individuele finale op zondag 14 augustus, die over twee manches wordt verreden. In de tweede manche komen de beste 12 combinaties aan start. Degene met de minste strafpunten wordt de nieuwe wereldkampioen.
Jérôme Guery rijdt niet op Dominator 2000 Z, maar op Quelle homme de hus