Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe stap in beleid afstammelingenkeuringen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het thuis scoren van veulens een beter beeld geeft van de vererving van de hengst dan de traditionele beoordeling in groepen op een verzamellocatie. Het beleid van het KWPN is daarom de laatste jaren aangepast. Voor de afstammelingenkeuring 2012 wordt, in overleg met de Fokkerijraad, een volgende stap gezet, in die zin dat de afstammelingenkeuring dit jaar wordt uitgevoerd door de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie samen met de coördinator inspecteur, dus door Arie Hamoen en Wim Versteeg. De (regio-)inspecteurs voeren net als vorig jaar de thuisbeoordelingen uit.

Op basis van het thuisscoren wordt door de inspecteurs een fokwaarde berekend en gepubliceerd. Deze gegevens staan jaarlijks in januari in de fokwaardespecial van In de Strengen. De traditionele groepsbeoordeling is samen met de thuisscores nog basis voor een korte, schriftelijke indruk die via de website van het KWPN wordt gecommuniceerd.

Voor de toekomst is het Algemeen Bestuur in overleg met de Fokkerijraad. Naast foktechnische motieven zal daarbij ook rekening gehouden worden met verenigingsaspecten en de economische neergang. Mogelijk komen soms elementen van het fokprogramma te vervallen, ook ten behoeve van de hengstenhouders die aan de afstammelingenkeuring een flinke kostenpost hebben.

Fokwaarden 2011-2012 en statistieken 2011 KWPN-goedgekeurde en KWPN-erkende hengsten

Bron: Horses / KWPN

Eén reactie op “Nieuwe stap in beleid afstammelingenkeuringen

  • A Wiebing Hooghalen fokker

    Hier is al eerder een berichtgeving over geweest.Je kunt je afvragen als fokker,al ongeveer 25jaar, wanneer komt weer het volgende veranderings voorstel zonder hier eerst met de belang hebbenden over van gedachten te wisselen. Ik doel op de op handen zijnde nieuwe stap AFSTAMMELINGENKEURING. Die in mijn ogen een zeer negatieve werking zal hebben op het fokken van de kwaliteit van ons paard.Ik doe dan ook gelijk een oproep aan alle FOKKERS om dit punt op de agenda van de aanstaande najaars vergadering te krijgen en er een stemming over te houden. En dit vroegtijdig te melden bij de voorzitters van de afdelingen aldaar. We zijn toch een ledenvereniging. Het kan toch niet zo zijn dat wij als fokkende leden hier geen zeggenschap over hebben, zoals in vele meerdere gevallen is geweest.De inspecteurs gaan nu ook al veulens schoren op het thuis adres. Maar wat mij betreft doe ik hier heel weinig mee. Ik wil ze met eigen ogen waarnemen en bij de verschillende merries zien, hoe een hengst fokt. En of hij past bij mijn fokpaarden. Daar ben ik geen fokwaarde bij nodig. Ik ken diverse gevallen van hoge fokwaarden en dat ze totaal niet fokken. Die papieren gegevens is niet meer dan misschien een kleine ondersteuning bij je keuze van de hengst. Ons KWPN is groot geworden door de fokkers in het verleden en dat is de kennis en het gevoel en uit de door en door gefokte merrielijnen. Toen was er ook geen fokwaarde. Zo ook is er onlangs een verandering door gevoerd bij het aanstellen van voorzitters zowel bij dressuur als bij springhengsten. Goede zaak, maar ze hebben een ding vergeten. De Fokkerijraad is niet opgesplitst(onbegrijpelijk voor mij)dit is specialisatie??)Voor mijn gevoel is dit bewust,om het toch maar onoverzichtelijk te houden.
    Wij fokkers moeten meer een vuist maken naar het eigenhandig gemaakte beleid.Ik was afgelopen donderdag 23 aug bij fam Brinkman in Twello voor Dream Boy,geschat waren daar ongeveer 150 personen die allen de veulens van deze hengst met eigen ogen wilden zien.
    Ik kom zelf uit Drenthe en heb met mensen gesproken uit Zeeland. Dus er is echt wel behoefte aan zoals het nu gaat. Fokkerijraad(vertegenwoordigers van ons fokkers)kom op voor ons fokkers!!. FOKKERS laat je horen op de vergaderingen.
    A Wiebing Hooghalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook