Ga naar hoofdinhoud

Belgische hengstencompetitie overvol, deelname AES-hengsten aangepast

In overleg tussen het AES en de organisatoren van de Belgische hengstencompetitie is besloten om vanaf 2019 alleen nog AES-hengsten met de status ‘Approved’ deel te laten nemen aan de rubrieken voor 4-, 5- en 6-jarige springhengsten. Deze beslissing is genomen om het aantal deelnemers terug te dringen en de kwaliteit van de deelnemende hengsten beter te kunnen garanderen. De rubriek voor de 7-jarigen blijft opengesteld voor gekeurde hengsten met alle statussen.

“De organisatie van de Pavo hengstencompetitie is tot de conclusie gekomen dat met name in de jongere leeftijdsklassen wel erg veel deelname is, waardoor het programma te uitgebreid dreigde te raken. Ik heb het afgelopen jaar de finale in Moorsele bijgewoond en was inderdaad pas erg laat weer thuis,” aldus AES-directeur Joris van den Oetelaar.

Massale deelname in België

“Het verheugt ons wel te zien dat eigenaren van hengsten in België er massaal voor kiezen hun hengsten deel te laten nemen aan deze competitie en dat er ook aan publiek geen gebrek is. In Nederland zien we helaas een enorme terugval in deelname aan de hengstencompetitie en dat is met name voor de fokker erg jammer. Wellicht zou het goed zijn als de verantwoordelijken voor de competities in Nederland eens een kijkje gaan nemen bij onze zuiderburen,” vervolgt Van den Oetelaar.

Opwaarderen status

Eigenaren van hengsten die momenteel de status ‘Registered’ of ‘Licensed’ hebben, wordt nu de gelegenheid geboden om hun hengst op te waarderen naar ‘Approved’, zodat zij alsnog deel kunnen nemen aan de Belgische hengstencompetitie. Op vrijdag 14 december kunnen deze hengsten deelnemen aan de AES hengstenkeuring te Schijndel om daar een zadeltest af te leggen. AES keurmeesters beoordelen dan of de hengst opgewaardeerd kan worden of dat deze zijn huidige status behoudt.

Meer informatie

Bron: AES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.