Eenheidsworst - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Eenheidsworst

Opinie
Het KWPN is een relatief duur stamboek. Op papier krijg de fokker voor die extra euro’s een hoop fokkerij-informatie. Met een voor ieder lid inzichtelijke database, een uitgebreid predikatenstelsel voor merries en de meest intensieve hengstenselectie ter wereld. Maar in de praktijk worden fokkers met een kluitje het riet in gestuurd.

De fokker die dit jaar naar de afstammelingenkeuring kwam om iets te leren over fokkerij, kwam waarschijnlijk nog diffuser thuis dan hij ging. Hij zag in Ermelo namelijk nafok van 24 verschillende rijpaardhengsten en kreeg van de mensen die er verstand van hebben te horen dat het allemaal ruim voldoende tot goed was. Qua ontwikkeling, rechthoeksmodel en rijtype en alle andere vage termen die de geleerden er voor hebben verzonnen.

Steil achterbeen

Daarbij waren de springveulens opvallend vaak goed aangesloten in de lendenen en was er dan af en toe een wat neerwaartse romprichting of een wat steil achterbeen, dat hoeft voor een springpaard geen nadeel te zijn. Een wat hellende croupe en sterk gebogen achterbeen werd een enkele keer wel benoemd. De draf was vrijwel altijd functioneel en met souplesse, de galop met souplesse en veel balans, wat niet in alle gevallen zichtbaar was, maar mogelijk dat dan de thuisrapportage meespeelt.

Kasten van merries

Daarbij moet wel worden aangemerkt dat sommige veulens wel wat gespannen bleven en dan moeilijk eerlijk te beoordelen zijn. Juist het frank en vrij de moeder vooruit lopen en het bijzonder attent zijn, dat zegt fokkers ook het nodige. Dat komt niet in een rapportage, maar mag best benoemd worden. En de kwaliteit van de merries die bij de veulens lopen zegt toch veel over de verbetering die een hengst al dan niet kan aanbrengen.
In de dressuurrichting was het zo mogelijk nog erger. Of een hengst nu 150 of 10 veulens had gebracht, of die bij schrale weinig ontwikkelde moeders liepen of bij kasten van merries. Ook daar werd niet over gerept.

Eigen interpretatie

Het verleden heeft ons zeker geleerd dat je veulens niet te snel moet en mag veroordelen, zeker in de springrichting niet! Het is en blijft een kwestie van eigen interpretatie. Dus fokkers: ga naar die afstammelingenkeuring en kijk met eigen ogen naar wat daar te zien is en wat je al dan niet waardeert. De eenheidsworst heeft namelijk niet zoveel voorlichtende waarde.

Laat lekker zitten

Sterker nog, als dít is wat er tegenwoordig van de afstammelingenkeuring over is, laat het dan lekker zitten en verlaag de kosten voor de fokker. Geef de hengstenhouders die nafok van hun hengst willen showen daar de kans voor en laat de hengstenkeuringscommissie thuis.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
[email protected]

5 reacties op “Eenheidsworst

 • Bertine

  Helemaal eens met deze column. Ook mij bekruipt vaak het gevoel, dat de jury andere veulens heeft gezien dan ik. Ik zou er dan ook voor pleiten, dat de KWPN de veulens weer (grotendeels) gaat prikken, i.p.v. alles over te laten aan de hengstenhouders. Er gaan dan wel mensen op weg om veulens thuis te scoren, maar die zie ik niet lopen, dus hang ik af van de veulenrapportage en die laat te wensen over, dus wacht ik maar op de eerste lichting 1e-bezichtingshengsten om zelf een beeld te krijgen van de nafok van een jonge hengst. En wat te denken van een hengstenhouder wiens gehele veulencollectie is ingeteeld op een en dezelfde hengst? Tot zover bloedspreiding?

 • j.a.h.m. wouters

  Jacqueline helemaal mee eens.
  Bertine ,wat is mis met inteelt,niks ik dat al jaren en goede paarden komen eruit.Holstein deed dit al meer dan 50 jaar.
  Maar het zijn steeds dezelfde die vooraan lopen en de besten zogenaamd hebben,niks is waar ons kent ons.Laatste jaren zijn hengsten kampioen geworden ,die je 2 jaar later nergens meer ziet ,kunde of onkunde.
  Maar laten we wel wezen het blijft moeilijk ,en de slechtste vandaag kan over 8 jaar de beste zijn,zoveel factoren afhankelijk.
  Dus ga daar maar staan,je ziet zoveel,hetzelfde op de hengstenkeuring ,70-90 stuks per dag,moeilijk genoeg ,en je ziet een paard dat bepaalde voorkeur heeft ,en hoopt dat dit dan een goeie is wordt.

 • j.a.h.m. wouters

  Erger vind ik nog dat ze mensen in dienst hebben die fok advies moeten geven, dit kan helemaal niet en nooit.Want degene die dat kan reist de wereld rond en is miljonair.
  Jammer ook dat paarden die uit fok advies kwamen ,niet eens ster werden,uitzonderingen .

  Mijn inziens kun je alleen proberen de beste combinaties bij mekaar te brengen,en dit niet eens zeggen dat er een goeie uit komt.Uit mijn eigen ervaring is gebleken,dat ik met Irene (ahorn)destijds fokte en dekte met Celano(capitol 1)De ahorn was klein 156m en vos en niks in de sport gedaan er kwam toch een 150 m paard uit,Maar bij een goede ruiter in Italie terecht gekomen,daarna naar de states verkocht ,en goed terecht gekomen.Blijde mensen ,blijde fokker en gelukkig paard.Fokadvies destijds niet gebruiken op deze merrie dateert uit 1996

 • Haaije Meijer

  Jij slaat de spijker op zijn kop. Ik zie het bij keuringen maar ook bij dressuur wedstrijden. Het lijkt er soms op dat er onvoldoende kennis aanwezig is en een stukje gezond verstand en nuchterheid.

 • Bertine

  @j.a.h.m. wouters: Wat ik bedoelde is, dat we nu weten wat voor veulens er komen van deze hengst, als er wordt aangepaard met halfzussen en nichtjes. Resultaat met andere merries onbekend. En er is niet mis met een beetje inteelt met verstand. Drie of vier keer dezelfde hengst in de stamboom binnen drie of vier generaties lijkt meer op een gevalletje incest en de gevolgen zullen niet uitblijven qua gezondheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook