Ga naar hoofdinhoud

Deense zusjes maken in Verden de blits

Severo Jurado Lopez met Fiontini op het WK Verden 2015. Foto: Melanie Brevink

Het stond al in het droomscenario van dit WK jonge dressuurpaarden geschreven: twee volle zussen die samen het erepodium bestijgen. Het werd de eerste plaats voor Fiontini, zus Fiontina (beide afstammend van Fassbinder) mocht als tweede aansluiten. Met de vijfde en zesde plaats voor Five Star en Four Legends vervulde het KWPN in deze finale een bijrol.

De discussie barstte gelijk al los, direct na de bekendmaking van de punten voor Fiontina, de vos die Andreas Helgstrand van de fokkers Henrik Hansen en Hanne Lund kocht en die hij zelf voorstelde. Geen pas had de in Denemarken met een gouden medaille uitgeruste merrie met een stille aanleuning gelopen, het was de verkeerde chemie tussen een uitzonderlijk beweeglijke merrie en de trekkende ruiterhand van Andreas Helgstrand. Het Nederlandse kamp wond zich terecht op over de 9,02 waarmee Helgstrand halverwege de finale aan de leiding ging.

Maar voor de rest viel er over de jurering niet veel te mopperen. Fiontini was de zeer terechte nieuwe wereldkampioene, zeer goed voorgesteld door Helgstrands stalruiter Severo Jurado Lopez (9,18). Meer nog dan in de kwalificatieronde (die de zilveren medaillewinnares van het DVB ook al won) ging de merrie formidabel door de baan, geen pas uit balans, steeds goed voorwaarts en bliksemsnel aan het been, met meer oprichting dan afgelopen donderdag en met een smakelijke aanleuning.

De 9,02 voor zus Fiontina was dus overdreven, maar een podiumplaats kwam voor de Nederlandse fokkerij sowieso niet in beeld. De concurrentie uit Denemarken en Duitsland was te sterk. De hengst Quantensprung (v. Quando Quando) was – naast de twee Deense zussen – dé ontdekking van dit WK. Onder Vera Nass belichaamde deze krachtpatser de ‘Durchlässigkeit’, steeds fantastisch reagerend op de aanwijzingen van zijn amazone. Ten onrechte strafte de jury een incidenteel moment van tegen de hand komen af met 8,7 voor ‘submissiveness’, de cijferlijst had louter negens moeten vertonen en kwam nu uit op 8,96, in elk geval nog goed voor brons.

De vierde plaats was terecht voor de winnares van de kleine finale. Op het voorterrein was Florina nog tamelijk onbeduidend, maar in de ring stond ze opnieuw klaar voor haar amazone Claudia Rüscher. Met veel buiging en expressie en een prachtig silhouet danste deze dochter van Fürst Romancier naar 8,82.

Five Star moest ten opzichte van de kwalificatieronde een paar plaatsjes toegeven. De hengst was niet helemaal los in de bovenlijn, verloor in de contragalop iets de takt en wilde bij het hals strekken niet echt voorwaarts-neerwaarts bewegen. De 8,72 was een adequate score.

Dat gold ook voor Four Legends, die onder Marieke van der Putten het niveau van zijn kwalificatieronde niet helemaal vast kon houden. Iets meer spanning in het lijf zorgde voor kleine oneffenheidjes en in stap had de hengst iets meer moeten schrijden (8,60). De KWPN-hengst Ferdeaux eindigde onder Kirsten Brouwer als tiende. De submissiveness ging omlaag toen de Bordeaux-zoon in een eenvoudige galopwissel achter omsprong en de jury trok ook iets af voor het versnellen in de versterkingen. De score kwam uit op 8.13, inclusief -0.05 voor een programmafout.

Het WK Verden 2015 lijkt een grote triomf voor de Deense fokkerij te gaan winnen. Vandaag zilver en goud voor de twee dochters van de Romanov-dochter Rapitala en morgen, in de finale van de zesjarigen, mogelijk een tweede wereldtitel voor het Deense Warmbloed, als regerend wereldkampioen Sezuan (v. Zack) zijn reputatie waarmaakt.

Uitslag

Bron: Horses

 

4 reacties op “Deense zusjes maken in Verden de blits

  • tony

    op het voorterrein heb ik andreas helgstrand zien rijden met fiontina een enorme vakman waar je met open ogen naar zit te kijken hoe hij een 5 jarig paard(lees puber)door de baan doet walsen.Helaas werd ik er niet vrolijk van.Paard zit in een bankschroef zei mijn vriend terecht.Wel vrolijk was ik bij de hengst Quantenkonig dat was een heel ander beeld van een happy horse.Die verdiende van te winnen

  • tony

    ook nog een speciale vermelding voor de amazone Claudia Ruscher een lust voor het oog haar paard danste door de baan een groot verschil met vele andere die hun dier met veel dwang en druk op het voorterrein in de juiste houding willen krijgen met veel spanning vandien.Die echte feeling van ruiters die hun paarden super aanvoelen en nooit meer druk heeft dat het paard op dat ogenblik kan verwerken zijn zoals witte koolzakken dwz uiterst zeldzaam

  • Roy Poster

    Inderdaad die Helgstrand zou echt niet meer op een paard mogen zitten. Begrijp ook niet dat het niet enorm afgestraft is. Hij rijdt dat paard zagend met zoveel druk. Wel een fantastische merrie die met een rustige ruiter/amazone zeker goud had kunnen pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook