Ga naar hoofdinhoud

Gelderse hengsten vallen buiten de boot bij genoomselectie

Exclusief
Floris BS (v. Negro). Foto: Melanie Brevink-van Dijk/Paardenkrant-Horses.n
DNA-selectie op OC(D) wordt niet toegepast in de Gelderse fokkerij omdat de referentiepopulatie te klein is. Concreet houdt dit in dat voor de Gelderse hengsten geen OC-fokwaarde wordt berekend en dat van recent ingeschreven hengsten als Imposant, Henkie en Edmundo ook geen nakomelingen worden geröntgend in het kader van het nakomelingenonderzoek. 

Het nakomelingenonderzoek osteochondrose van het KWPN was met name gericht op het verkrijgen van informatie voor het ontwikkelen van de genoomfokwaarde voor OC(D).

Aan dat nakomelingenonderzoek deden Gelderse hengsten als Alexandro P, Chablis, Danser, Floris BS, W V Saron mee en voor hen is een fokwaarde OC berekend. “Van de recenter goedgekeurde hengsten worden geen nakomelingen meer geröntgend en zijn krijgen dus ook geen OC-fokwaarde”, aldus de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Gelders Paard, Reijer van Woudenbergh.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Gelderse hengsten vallen buiten de boot bij genoomselectie

  • Mathijs

    Wat een krom stamboek en wat een ‘concurrentievervalsing’ voor de fokkerij. Je doet als stamboek aan iets mee met alles of je doet het helemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.