Ga naar hoofdinhoud

Gelderse Henkie verslaat ook zijn dressuurcollega’s

Henkie met Adelinde Cornelissen. Foto: Melanie Brevink-van Dijk

In Ermelo liep de Gelders geregistreerde Henkie (v. Alexandro P) nog in zijn eigen klasse, maar vandaag in Kronenberg bewees de hengst van fokker wijlen Gait Hekkert dat hij ook zijn collega's van de afdeling dressuurpaard aankan. Met 93 punten zetten Henkie en Adelinde Cornelissen de concurrentie in de klasse L van de Isah Hengstencompetitie op een duidelijke achterstand.

Er was niet veel af te dingen op de topcijfers die Marriëtte Sanders en Jan Wolfs gaven aan Henkie. Drie keer een 9.5 voor de basisgangen. De wat strakke aanleuning, die vooral in galop tot uitdrukking kwam, leverde een 8.5 voor harmonie op en ook voor aanleg kreeg Henkie een 9.5. Het totaal kwam uit op 93 punten.

Weinig Gelders

Zeer terecht nam de hengst van de eigenaren Van Uytert, Zevalkink en Aris van Manen deel bij de dressuurhengsten. Er valt heel weinig Gelders te bespeuren aan deze langbenige atleet, die met zijn aanleg en bloedopbouw (de moeder is een dochter van de Grand Prix-hengst Upperville) ook echt iets kan betekenen voor de dressuurpaardenfokkerij.

Expressieve Trafalgar

Trafalgar en Hometown deelden met 85 punten de tweede plaats. Onder Marieke van der Putten maakte de zeer expressieve Trafalgar met zijn geweldige voorbeen enkele ongelijke passen, maar terecht gaf de jury toch nog een 9 voor de draf. De stap (7.5) drukte het totaal en dat was ook bij Hometown het geval: een geweldige atleet, die in stap niet hoger scoorde dan 7.5.

Abnormaal veel aanleg

Maar onder Diederik van Silfhout liet de langbenige Apache-zoon al abnormaal veel aanleg voor verzameling zien. Nog maar vier jaar jong kan de hengst al op een dubbeltje galopperen.

Winnaar van Ermelo

De vierde plaats was voor de winnaar van Ermelo. Daily Diamond imponeerde opnieuw in draf, al wilden de juryleden hier meer ruggebruik en een lossere aanleuning zien. De zoon van Daily Deal verzamelde 84 punten.

Toptalent

Op de vijfde plaats (83) eindigde het toptalent Habanna, die erg gespannen was en zich nog niet helemaal los liet in zijn lijf.

De kwaliteit van deze jongste klasse van de Isah Hengstencompetitie blijkt wel uit het feit dat de getalenteerde Total U.S., hoewel hij vooruitgang boekte ten opzichte van Ermelo, genoegen moest nemen met de zesde plaats. De lang gelijnde en met veel tritt bewegende zoon van Totilas deelde deze plek met Don Joe, die punten liet liggen in stap.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

 

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

5 reacties op “Gelderse Henkie verslaat ook zijn dressuurcollega’s

 • Janneke

  Discussie zien ze graag op horses.nl
  Laat je horen zeggen ze dan. Oké.

  Wie schrijft die stukjes!!!!
  Hoezo weinig Gelders??!

  Is de blik zo vertroebeld met vooroordelen dat je niet kan geloven dat zo’n goed paard een Gelderse is?
  Alexandro x Upperville!
  Ja hij is luxe maar sterk bewegen met een goed achterbeen en extra werklust is juist heel erg Gelders ipv weinig! En ja dat kan de dressuurpaardenfokkerij inderdaad goed gebruiken.

 • Irene

  Volgens mij is het Gelderse paard het oorspronkelijk KWPN paard en dan is men verbaasd dat er vanuit het oorspronkelijk ras iets goeds voortkomt. Hoezo ver van hun bed? De meeste KWPN-ers waarmee het stamboek pronkt zijn als ik het goed begrijp allemaal eerst goedgekeurd bij andere stamboeken en later ook toegelaten bij KWPN.

 • Hendri

  Inderdaad is deze hengst zeer gelders!
  Gelders is tenslotte de basis van onze,fantastische, Nederlandse fokkerij en deze hengst laat zien waarom!

 • M. van Vark

  Helemaal eens met bovenstaande reacties. Op en top Gelders gefokt. En nu een paard uit het Gelders stamboek zijn rijpaardenstamboek concurrenten het snot voor de ogen loopt is er ineens weinig Gelders aan. Dit paard is gezien zijn bloedopbouw een zegen voor de dressuurpaardenfokkerij met zijn veel te smalle basis. Een Gelder om heel erg trots maar vooral ook heel erg zuinig op te zijn. En als er dan toch iets op te merken valt zou ik zeggen dat hij als vierjarige wel met erg veel teugeldruk en te rond wordt voorgesteld.

 • E. Prins

  Ik denk dat wanneer Horsetelex.nl de werkelijke hoeveelheid bloed in een paard zou laten zien, zeg vanaf 1850, dat mensen verbaasd zullen kijken hoeveel bloed Henkie heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook