Ga naar hoofdinhoud

HK-commissie brandt de vingers niet aan Indian Rock

Exclusief
Wie alleen naar het commentaar van hengstenkeuringscommissievoorzitter Bert Rutten luisterde, zou denken dat Indian Rock (v. Apache) een topcollectie veulens liet zien. "Een uniforme collectie langgelijnde veulens met veel uitstraling een goed voorbeen, lichtvoetigheid, balans en techniek." Over het achterbeengebruik, dat bij menig veulen nog wat te wensen over liet, liet hij zich niet uit. 

Aan kop werd Manhattan (mv. Fürst Heinrich x Figaro) van H. Germs uit Midwolde geplaatst.

Klik hier voor het lineaire scoreformulier van de nafok van Indian Rock

Het viel overigens bij meerdere hengsten op dat de dressuurcommissie de mindere punten van de collecties niet besprak. Daar bieden de scoreformulieren af en toe meer uitkomst, al blijft zelf kijken – voor de fokker die echt iets wil weten – het beste.

Hometown

Hometown (v. Apache) werd als volgt besproken: “Een uniforme collectie veulens die ruim voldoende ontwikkeld zijn, waarbij de lichte uitsnijding van de hals-hoofd verbinding opvalt. De veulens bewegen met veel lossigheid en houding, maar zouden het achterbeen meer onder kunnen brengen.” Aan kop kwam Most Wanted (mv. Ampere x Jazz) van familie Burgers zelf.

Klik hier voor het formulier

Habanna

Bij Habanna (v. Vivaldo), die op naam staat van de vrouw van Bert Rutten, ging de voorzitter langs de kant staan. Marian Dorresteijn deed het woord: “Een groep sterk gemaakte veulens met een goed type, een mooie voorhand, een ruime stap met veel lichaamsgebruik, een draf met kracht, afdruk en ruimte en een galop met schakelvermogen.” Maestro CC (mv. Prestige VDL x Krack C) van C.A.J. van Diemen uit Heerhugowaard kwam aan kop.

Klik hier voor het formulier

Total US

Total US (v. Totilas) kreeg ook positief commentaar mee: “Een uniforme collectie veulens met veel ras. Balans en houding in beweging, veel zweefmoment in draf en een goede stap met een opvallend lichaamsgebruik. Het voorbeen zou soms wat mooier weggezet kunnen worden.” Melody van de Getswerder (mv. Apache) van A.K. Dijkstra uit Franeker stond bovenaan.

Klik hier voor het formulier

Dettori

Ook lof voor Dettori (v.  Desperado):  “Een uniforme collectie hoogbenige veulens met veel ras en ruim voldoende ontwikkeling. Ze bewegen lichtvoetig en met houding, maar zouden meer kracht kunnen ontwikkelen vanuit het achterbeen en de veulens stappen goed.” Op 1 kwam Montreux (mv. Future x Ferro) van E. Smits-Oerlemans uit Nuenen.

Klik hier voor het formulier

Improver VDT

Improver VDT (v. Apache) werd door de jury beschreven als: “Een uniforme collectie veulens die met veel activiteit, houding en lichtvoetigheid bewegen, maar het voorbeen mooier zouden kunnen gebruiken.” Aan kop kwam Martini S (mv. Osmium x Flemmingh) van S. van Zeeland uit Nuenen.

Klik hier voor het formulier

In Style

De collectie veulens van In Style (v. Eye Catcher), de eerste groep na de pauze, werd door Bert Rutten, voorzitter van de hengstenkeuringscommissie dressuur, zeer lovend besproken. “Een uniforme collectie goed ontwikkelde veulens die goed in het dressuurmodel staan, die met ruimte en kracht bewegen en bij enkele veulens zagen we een zeer goed achterbeengebruik”, aldus Rutten.

Macchiato Vita Nova (mv. Jazz x Samber) van fokker KI Station Vita Nova uit Andijk en M. de Groote uit Wijdenes werd door de jury naar voren geroepen als beste veulen.

Klik hier voor het lineaire scoreformulier van de nafok van In Style

Daily Diamond

Waar In Style complimenten kreeg over het achterbeengebruik van zijn veulens, was dat juist het punt waar de jury kritisch over wass bij de eveneens uniforme groep van Daily Diamond (v. Daily Deal). “De veulens zouden sneller kunnen doortreden met het achterbeen”, aldus Rutten, die wel zeer positief was over de uniformiteit, de hoogbenigheid, de ontwikkeling, de souplesse en de lichtvoetigheid van de veulens.

Hier was Money Maker SQBS (mv. Uphill x Jazz) van fokker H. Spierings uit Evertsoord (mede jong KWPN fokkers: F. de Vaal en M. de Vaal uit Evertsoord) de beste volgens de jury.

Klik hier voor het scoreformulier

Inspire

Inspire (v. Everdale) kreeg van de jury ook mooi commentaar. “Een uniforme collectie lang gelijnde veulens, met een mooie hals, een ruime draf en kracht en afdruk in galop.” A. Berenpas-Jebbink uit Vorden is de fokker van het op kop gezette veulen: Malaika (mv. Florencio x Juventus).

Klik hier voor het scoreformulier

Hitmaker

Over de veulens van Hitmaker (v. Wynton) was de jury iets minder positief: “Ruim voldoende ontwikkelde veulens met een mooi voorbeengebruik, maar het achterbeen zou resoluter moeten doortreden en in galop missen de veulens souplesse.” Aan kop kwam Mr Bojengel (mv. Bojengel x Vivaldi) van E.T. ten Bosch uit Driel te staan.

Klik hier voor het scoreformulier

Impression

De collectie van Impression (v. Don Schufro) werd door de jury besproken als een groep goed ontwikkelde veulens, met een mooie hals die af en toe week gekoot zijn. Aan kop van deze groep stond Milagro (mv. Negro x Wagenaar) van J.A.J.M. Aarts uit Gilze.

Klik hier voor het scoreformulier

I’m Perfect STH

In de groep van I’m Perfect STH (v. Blue Hors Zack) viel op dat de veulens (bijna allemaal uit subliem gefokte moeders) aansprekend waren, goed stapten (dit was de enige groep veulens waarbij Rutten hierover een opmerking maakte voor de pauze) en zich wisselend lieten zien en draf en galop. Op 1 stond Mr. President STH (mv. Voice x Sir Sinclair) door familie Nekeman zelf gefokt.

Van I’m Perfect STH werd er geen scoreformulier gepubliceerd omdat er te weinig veulens thuis gescoord zijn.

Imagine

Bij  Imagine (v. Chippendale), die een kleine collectie (4 veulens) toonde, sprak de jury over lang gelijnde veulens met maat en formaat en een mooi gebruik van het voorbeen. Aan kop kwam Mulana T (mv. Ampere x Florencio) van fokker C. Twint uit Oost-Grafdijk en de MT-Stables uit Kootwijkerbroek  te staan.

Van Imagine werd er geen scoreformulier gepubliceerd omdat er te weinig veulens thuis gescoord zijn.

It’s A Pleasure

Bij It’s A Pleasure (v. Dark Pleasure) sprak de jury over een ruim voldoende tot goed ontwikkelde veulens met een mooie voorhand, een goede schoft en een goed lichaamsgebruik in beweging. Aan kop stond Manilla (mv. Wynton x Farrington) van H.J. van Doorn uit Lienden.

Klik hier voor het scoreformulier

Grappa

Bij Grappa (v. Fidertanz) zei Rutten: “Een groep ruim voldoende ontwikkelde veulens, waarbij de hals af en toe iets diep uit de borst komt en in beweging zouden de veulens meer opwaarts kunnen lopen.” Aan kop stond Monroe (mv. Osmium x Zirkoon) van J.A. Smak en R.J. Stegink uit Ruurlo en G.H. Hekkelman uit Laren.

Klik hier voor het scoreformulier

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “HK-commissie brandt de vingers niet aan Indian Rock

 • Bart Wiebing dressuur fokker

  Het kwam regelmatig voor, dat ik dacht heb ik de zelfde veulens wel gezien.
  Bij de bespreking van de veulens door de voorzitter van de commissie, Bert Rutten.
  Vandaar ook een ieder heeft zijn eigen visie op de vererving van een hengst.
  Maar constateer met je eigen ogen en wees er bij en maak voor je zelf aantekeningen.
  Vraag je zelf af hoe hoog leg ik de lat t.a.z exterieur belijning beweging en souplesse enz enz.
  Mij is wel opgevallen dat de veulens van heel veel hengsten niet aan mijn verwachting voldeden.
  Een te weinig achterbeen gebruik(niet gaan zitten) en met name het voorbeen gebruik is zeer matig.
  Te strak te weinig buiging in knie en van uit schouder bewegen.
  Nee het viel weer zwaar tegen wat mij betreft.
  Zowel Hitmaker als Indian Rock waren voor mij die er positief uit sprongen met hun nafok.
  Dat was een egale fokkerij in positief opzicht, wat ik gezien heb bij de moeders.
  Van elke hengst komt wel een goed veulen, maar als je dan zo bij elkaar ziet stappen in de ring
  dan zie je de verschillen pas goed hoe ze vererven bij bepaalde type merrie’s.
  Natuurlijk er waren ook veulens die zich met verve lieten zien, maar het aantal was veel te mager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook