Ga naar hoofdinhoud

Internationaal Grand Prix debuut op CDI4* Hagen voor Elias 494 en Marc-Peter Spahn

Marc-Peter Spahn en Elias 494. Foto: Karin Sevink

Op 25 april maakt Elias 494 (Jorn 430 x Maiko 373) zijn internationale Grand Prix debuut op het CDI4* in Hagen. Marc-Peter Spahn startte de Friese hengst inmiddels al een aantal keren op dit niveau, maar niet eerder internationaal. De succesvolle combinatie was op 14 april met 70,27% nog de onbetwiste winnaar op het outdoorconcours van Exloo. Ook op de subtopwedstrijd in Tolbert won hij de Grand Prix met 66,96%.

Het wordt de eerste internationale Grand Prix wedstrijd voor het duo. Spahn, die de Belgische nationaliteit heeft maar woonachtig is in Nederland, heeft van de Belgische Federatie een startbewijs voor het CDI4* in Hagen weten te bemachtigen.

Topfit

“Als nieuwkomer hebben we de internationale wedstrijden niet voor het uitkiezen,” legt Marc-Peter Spahn uit. “Elk land krijgt een beperkt aantal startplaatsen. De Belgische Federatie verdeelt de startbewijzen voor de ruiters en amazones die onder Belgische vlag rijden. Hagen is het eerste grote concours van het seizoen. In mei en juni is het volop dekseizoen voor Elias 494. Hij voelt topfit aan vandaar dat ik Hagen nu wel aandurf.”

Debutant tussen medaillewinnaars

Als debutant op internationaal niveau verwachtte Spahn tegen gelijkwaardige concurrenten te rijden in Hagen. Maar de deelnemende combinaties zijn inmiddels bekend en onder hen ook een aantal gouden medaille winnaars en Olympische paarden. Hij krijgt in Duitsland dus te maken met een sterk en geroutineerd deelnemersveld. “De concurrentie is daarmee zwaarder dan ik had gedacht. Ik heb me voorgenomen om de wedstrijd op een aangename manier te beleven.”

Geslaagde generale repetitie

Het outdoorconcours in Exloo van afgelopen zondag gebruikte Marc-Peter Spahn als oefenwedstrijd. Met een totaalscore van 70,27% en de overwinning ruimschoots op zak een mooie generale repetitie. “Het duurt altijd een paar wedstrijden voordat je als ruiter weet wat de meest optimale voorbereiding voor je paard is. Ik heb Elias 494 in Exloo een kwartier langer losgereden en dat pakte heel goed uit. Om de juiste dosis kracht en energie in de proef te laten zien, blijft een voortdurend proces. Elias 494 zal in Hagen moeten wennen aan de ring en het publiek. Als hij in de proef weer verbetering laat zien, zoals elke wedstrijd een stijgende lijn vertoont, dan ben ik tevreden. Elias 494 is er in ieder geval klaar voor.”

Bron: Horses.nl/Phryso.com

Lees ook: ‘Dit jaar moet het gaan gebeuren’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook