Topfokker Harm Thormählen ondanks aanhoudende crisis: ‘Ik blijf doorgaan’

Fein Cera onder Peter Wylde. Foto: Frederic Chehu / www.arnd.nl

Harm Thormählen (72) heeft een uitstekende reputatie als fokker van Holsteiners. Verschillende Olympiadepaarden zagen bij hem het levenslicht en beroemdheden zoals Prinses Haya van Jordanië kopen paarden bij hem. Regerend Europees kampioen Peder Fredricson is een vriend die in zijn jonge jaren op Hof Thormählen heeft leren rijden. Ondanks zijn uitstekende contacten ging de crisis in de fokkerij ook Thormählen niet voorbij.

“Tegenwoordig hebben we honderd paarden,” zegt Harm Thormählen die voorheen tweehonderd paarden had. “Toen in 2008 de crisis begon door de val van Lehmann Brothers, stond de telefoon bij ons plotseling stil,” vervolgt Thormählen over het effect van de crisis op zijn paardenhandel.

Overleven door kwaliteit

“Onze belangrijkste markt was buiten Europa”, legt Thormählen uit. Ook het jaar 2009 was niet beter. De zaken gingen slecht terwijl de kosten hetzelfde bleven. Dat gold ook voor personeel. Daarop besloot Thormählen in te krimpen. “Ik heb de beste merries gehouden en de rest verkocht. We hebben kunnen overleven door kwaliteit.”

Slechts een dure hobby

De paardenfokkerij was fundamenteel veranderd. “Negentig procent van de fokkers is gestopt omdat er geen geld mee te verdienen is. De landbouw was arbeidsintensief en daardoor was er niet voldoende tijd voor paarden. En voor velen was het slechts een dure hobby”, memoreert Thormählen die zegt dat de verkoop van veulens weinig opbrengt en het laten trainen van sportpaarden duur is.

Aantallen gehalveerd

De crisis duurde voort en volgens de statistieken zijn er twee jaar geleden in Sleeswijk-Holstein slechts 2.500 veulens geboren, terwijl dat aantal eerder het dubbele was. In heel Duitsland waren het er 25.000 tegenover eerder 50.000. Anderzijds waren er 27.000 nieuw geregistreerde wedstrijdpaarden. “Er zijn niet genoeg paarden voor de basisruiters.”

Schone en eerlijke sport

Thormählen ziet als fokker toekomst in kwaliteit. “We moeten meer gespecialiseerd fokken. De paarden moeten sneller, intelligenter, gevoeliger en bereid zijn om te vechten,” aldus Thormählen die vindt dat de paardensport ook in de toekomst een Olympische sport moet blijven. “Er is nog geen gevaar, maar de schone en eerlijke sport moet behouden blijven.”

Alwin Schockemöhle

Een van zijn beroemdste paarden – Fein Cera – was het beste springpaard op de WEG van 2002 in Jerez (Spanje). De merrie is nu 26 jaar oud en geniet van haar pensioen in de wei. In de jaren ’60 legde zijn vader Rheder Thormählen de basis voor de fokkerij van internationale springpaarden. Harm Thormählen nam Hof Thormählen – dat sinds 1561 in familiebezit is – in 1973 over. Hij kijkt met genoegen terug op zijn jonge jaren waarin hij samen met Alwin Schockemöhle reed.

Opvolging

Thormählens neef Philipp Baumgart werkt al jaren mee en is zijn beoogde opvolger. Ondanks de crisis in de markt denkt Thormählen niet aan stoppen. “Ik blijf doorgaan”, besluit de topfokker.

Bron: Zeitung.shz

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Topfokker Harm Thormählen ondanks aanhoudende crisis: ‘Ik blijf doorgaan’
  1. 1

    Als Thörmahlen het heeft over dat het paard dat het paard van de toekomst kwaliteit, sneller, intelligenter, gevoeliger en vechtlust moet tonen, moet er aan de andere kant ook wat gebeuren. De rijkunst een het management en voer moet rond het meer sensibele-paard ook veranderen anders hebben wij zo patiënten op stal staan en die paarden worden niet snel verkocht. Het is duidelijk een en/en verhaal. Er is meer voor nodig om succes te krijgen. De mensen die dit vak verstaan komen ver.