Ga naar hoofdinhoud

Vierjarige springhengsten niet meer op stijl beoordeeld

Archieffoto Indian Gold (v. Cassini Gold) Foto: Jacquelien van Tartwijk
De eerste wedstrijd van de Blom hengstencompetitie springen wordt volgende week dinsdag verreden in Ermelo. Nieuw dit jaar is dat de vierjarige springhengsten niet meer op stijl worden beoordeeld, maar gewoon op tijd en strafpunten springen. Op de startlijst bij de vierjarigen (klasse L) staan maar liefst 34 hengsten, bij de vijfjarigen (Klasse M) 20 en in de Klasse Z (zesjarigen) 9. 

Om 16.45 uur begint de klasse Z, gevolgd door het M (17.35) en de grootste rubriek is bewaard tot het laatst: de vierjarige hengsten beginnen om 19.25 uur in de klasse L. Het gros van de deelnemers zijn uiteraard de KWPN-goedgekeurde hengsten, maar ook Zangersheide, AES- en Duitse hengsten doen mee aan de eerste competitiewedstrijd.

Onder andere René Tebbel beproeft zijn geluk eens in Nederland: zijn Like Angel (v. Los Angeles) staat met Peter Olthof op de startlijst in de klasse M en bij de vierjarigen stuurt Gestüt Eichenhahn de Zangersheide goedgekeurde Oak’s Groves I’m the One (v. I’m Special de Muze) met Henk Frederiks de baan in en komt Syndicaat Maas-Rhein met de Hannoveraans goedgekeurde Cascadello Boy RM (v. Cascadello I) en Stakkato Boy RM (v. Stakkato), beide hengsten worden gereden door Inga Schuurman.

Kleine groep in het Z

In het Z komt maar een kleine groep hengsten in de baan, vaak omdat deze hengsten al twee keer hebben meegedaan aan de hengstencompetitie en daarmee verlost zijn van de ‘verplichting’. Een zesjarige hengst moet eigenlijk nog wel meedoen aan de competitie: Glennfiddich VDL liet in 2015 en 2016 ook al verstek gaan en verscheen dit jaar ook niet in de ‘verplichte’ Isah Cup. Zijn eigenaar, de VDL Stud, kondigde deze zomer echter al aan dat de hengstencompetitie te vroeg zou komen voor de Bacardi VDL-zoon.

Volgend jaar Blom Cup

“Hij heeft natuurlijk pech gehad met de koliekoperatie en de liesbreuk en loopt daardoor eigenlijk twee jaar achter op zijn leeftijdsgenoten. Hij heeft nu een paar keer op landelijke concoursen B- en L-parcoursen gelopen, maar hij is net zo groen als een vierjarige. De Blom Cup is nog teveel gevraagd denken wij. Wij zijn er heel voorzichtig mee omdat we denken dat ’t een zeer goede hengst is”, zei Wiebe-Yde van de Lageweg deze zomer. Hij voegde daaraan toe dat de hengstencompetitie er ook niet in zat: “Dan moeten ze al Z springen. We willen dus gaan voor de Blom Cup van volgend jaar en hem mee laten doen bij de zevenjarigen.”

Klik hier voor de startlijst van de Blom hengstencompetitie

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Eén reactie op “Vierjarige springhengsten niet meer op stijl beoordeeld

  • Jeanine Waanders

    Jammer dat de 4 jarigen niet meer op stijl worden beoordeel, vond dit eigenlijk wel het leukste van de hele hengstencompetitie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.