Ga naar hoofdinhoud

Moet elk druppeltje bloed leiden tot uitsluiting?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Bianca Schoenmakers, Rob Ehrens, Joffra Schaap-Greve

In een open brief aan de FEI roept springamazone Georgina Bloomberg op tot versoepeling van de bloedregel. Niet voor de eerste keer discussieert de springwereld over de regel die onder meer Bertram Allen en Scott Brash de kans op een hoge klassering benam. Door de beslissing van de steward werd het team van Georgina Bloomberg uit de uitslag van de Global Champions League van Cascais gestreept. Heeft zij gelijk dat de gevolgen van deze beslissing veel te zwaar zijn in verhouding tot het minuscule spoorwondje op de flank van Hello Forever? Of moet de lijn gewoon heel strak blijven: elke druppeltje bloed, hoe klein ook, moet altijd tot uitsluiting leiden.


Van: Bianca 

Bianca Schoenmakers, springamazone.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Nooit de bloedregel gaan versoepelen! Een spoorwondje mag nooit voorkomen. In de springwereld moeten wij echt beseffen dat wij moeten denken aan ons imago naar de buitenwereld toe. Anders mogen wij over een x aantal jaar niet meer met sporen en bit rijden, of zelfs niet meer op een paard zitten. Aan niet-paardenmensen of hobbyruiters kun je niet uitleggen dat wij het normaal vinden dat een ruiter zijn paard verwondt met zijn spoor. Zij kijken daar heel anders tegenaan. Hoe minuscuul een wondje ook is. Ik denk dat een spoorwondje makkelijk te voorkomen is. Bijna alle springruiters rijden nog met een rechte spoor waarmee het heel snel kan gebeuren dat ze blijven haken in een velletje. Als ze met een ander soort spoor of met een bodybandage rijden, is het probleem opgelost. Met bijvoorbeeld een spoor met een platliggend wieltje kun je hetzelfde inwerken, maar daar prik je nooit een gaatje mee in de huid. Wel moet er duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen bloed dat door een spoor wordt veroorzaakt en een ander soort korstje dat opengaat. Het moet niet zo zijn dat een ruiter uitgesloten wordt door bijvoorbeeld een bloedvlekje veroorzaakt door een steekvlieg.


Van: Rob 

Rob Ehrens, bondscoach springen.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het is heel moeilijk om een bloedregel te versoepelen. Wat wil je versoepelen? Hoe gaan ze een versoepeling hanteren bij een klein beetje bloed, meer bloed of veel bloed? Bloed is toch bloed en dat hebben ze vanuit de FEI ook gezegd. Ik ken het verhaal van Bertram Allen in Londen. Hij reed een barrage en zijn onderbeen ging te ver naar achter waardoor hij zijn paard openkrabde. Ik ben van mening dat het heel moeilijk is om zo’n situatie te versoepelen. Hetzelfde zou zijn gebeurd als een ruiter uit agressiviteit een paard een schop gaf met een scherpe spoor.
Het enige punt dat ik heel duidelijk wil aanstippen, is dat ik heb vernomen dat juryleden en stewards bepalen of ze over een paard wrijven of er bloed is. Naar mijn idee hoeft dat in principe niet. Er hoeft niet gezocht te worden naar bloed. Als een paard op een gegeven moment uit de ring komt en je kunt geen bloed zien, hoef je niet gestraft te worden. Maar als er duidelijk bloed te zien is, om welke reden dan ook, leidt dat tot diskwalificatie. Duidelijk aantoonbaar bloed leidt tot diskwalificatie.


Van: Joffra 

Joffra Schaap-Greve, voorzitter springforum van de KNHS.

Dit is een zeer lastig onderwerp. Als paardenmens kan ik de reactie van Georgina Bloomberg begrijpen. En het speelt niet alleen bij de springsport. Adelinde werd op het WK uitgesloten omdat Parcival bloed had in zijn mond. Later bleek dat hij op zijn tong had gebeten: een wondje zo groot als een speldenknop. Tegelijkertijd wordt onze sport per dag mondialer en heeft het steeds meer belangstelling van ‘buitenstaanders’. De Global Champions Tour draagt enorm bij aan deze ontwikkeling. De wedstrijden worden georganiseerd op toeristische trekpleisters: Miami Beach, Eiffel Toren, haven van mondain Monaco, et cetera. Het is aan ‘buitenstaanders’ niet uit te leggen dat wij sport bedrijven met een paard dat bloed heeft. Hoe klein het wondje ook mag zijn. Verder zet ik mijn vraagtekens bij de praktische uitvoering van de eventuele versoepeling van de bloedregel. Op basis van welke criteria beslist een steward of het wondje acceptabel is?! Hoeveelheid bloed? Omvang wond? Locatie wond? Nu zijn de regels duidelijk: bloed versus geen bloed.

Deze Info@ verscheen woensdag 26 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

Minuscuul druppeltje bloed mag niet tot uitsluiting leiden Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet elk druppeltje bloed leiden tot uitsluiting?

  • eddy crul

    Er zijn allicht gevallen waar een beetje bloed geen uitsluiting verdient.En er zijn ook gevallen waar een uitsluiting terecht is. Ook ben ik van mening dat men niet moet beginnen straffen na de feiten, zeker in dressuur niet.Bij het springen is dit moeilijker.Maar al deze gevallen moeten dus beoordeeld worden door mensen……. Er is dus maar een mogelijkheid om het niet corrupt te laten verlopen.En dit zijn strenge ,duidelijke en eenvoudige regels.Ik vrees dus dat het niet anders kan.Bloed is bloed.Zoniet krijgen we terug een vriendjes- en belangen politiek.En dit moet er in de paardensport zo vlug mogelijk uit.De massa zal dit niet blijven pikken.Zeker in de dresuur.En het imago van de paardensort is hierbij ook overduidelijk belangrijk. vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.