Ga naar hoofdinhoud

Moet LDR kunnen op het voorterrein?

Van: Paardenkrant
Aan: Har van de Venne (steward), Hans Peter Minderhoud (dressuurruiter), Jean Bemelmans (dressuurtrainer)
De afgelopen tijd is er veel gedoe geweest rondom de manier waarop enkele dressuurruiters hun paard hebben losgereden op het voorterrein. De FEI stelt een werkgroep samen die gaat kijken naar het handboek voor Dressuur Stewards over LDR-losrijden. Is het niet het beste om LDR op het voorterrein helemaal te verbieden?


Foto: Fleur Fotografie / www.fleurfotografie.nlInfo@
Foto: Fleur Fotografie / www.fleurfotografie.nl

Van: Har
Het is niet nodig om LDR te verbieden. LDR is een onderdeel van een bepaalde trainingsmethode. Als die trainingsmethode door verkeerde mensen wordt uitgevoerd, is dat uiteraard slecht voor de sport en dat heeft te maken met het niveau waarop die training wordt uitgevoerd. Op grote wedstrijden zie je heel vaak dat paarden keurig netjes met LDR worden getraind. Het bewijs is zelfs geleverd dat toppaarden vaak de dertigjarige leeftijd halen terwijl ze in dat systeem gereden zijn. Als het systeem niet zou werken, zouden die toppaarden niet zo oud worden. Het gevaar is dat mindere ruiters, met paarden met minder kwaliteit datzelfde na gaan doen en dan is LDR geen goed systeem. Het allerbelangrijkste is dat juryleden van wedstrijden op hoger niveau paarden daar ook op beoordelen. Daarnaast zie je te vaak dat juryleden van wedstrijden van een lager niveau niet de kwaliteiten bezitten om LDR goed te beoordelen en daar moet iets aan gebeuren. Als steward kijk ik trouwens zowel mee bij het losrijden van de dressuurruiters als de springruiters. In het verleden reden veel springruiters ook al in dat systeem. Hun paarden hebben allemaal topprestaties geleverd en zijn ook dertig jaar oud geworden.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Hans Peter
Daar ben ik het absoluut niet mee eens! Als je je paard niet meer laag, diep en rond mag rijden, betekent dit dat je in de warming up de hals dus niet meer mag laten zakken, buigen en stretchen. Het lijkt me een aparte manier van paardrijden als je je paard met losrijden alleen bovenin rijdt en de neus voor de loodlijn. Je moet je paard wel kunnen gymnastiseren en daar hoort voor mij ook zeker bij dat je je paard ook ronder in moet stellen als dat nodig is, want ieder paard is anders. Er is namelijk niets mis mee als een paard een poosje achter de loodlijn loopt.
Ook ‘klassieke’ ruiters rijden in hun warming up niet constant bovenin met de neus voor de loodlijn en de nek als hoogste punt. Het verschil is dat iedere ruiter anders rijdt en zijn eigen manier van losrijden heeft. De ene ruiter stelt zijn paard lager, ronder of korter in dan de ander. Zolang dit alles op een fatsoenlijke, paardvriendelijke manier gebeurt, is daar absoluut niets mis mee.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Jean
Nee, dat vind ik niet. Met LDR probeer je paarden in feite soepeler te maken. Ik heb geleerd dat je jonge paarden low, deep and round moet rijden; lang, naar voren, met een lange bovenhals. Voor oudere paarden kan het ook niet verkeerd zijn om ze daarmee los te rijden. Je kunt LDR wel op papier zetten, maar je moet dat in het echt zien. Sommige mensen rijden hun paard heel hoog en anderen rijden hun paard meer naar beneden. Je moet dat op een bepaalde manier bekijken. Als je daar een goede kijk op hebt en je begrijpt er iets van, weet je of een paard met zijn ruiter aangenaam loopt of niet. Je kunt dit niet beperken met een tekening. De stewards moeten zo geschoold worden dat ze begrijpen en zien of iemand met zijn paard in harmonie rijdt. Je kunt dan niet zien of die neus tien centimeter hoger of dieper is. Sommige paarden zijn licht in de hand en gaan uit zichzelf diep en rond lopen. Als je ze lang probeert te maken, willen ze dat niet.

Deze [email protected] verscheen woensdag 14 oktober 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

LDR moet kunnen op het voorterrein.Lees meer

Laden ... Laden ...

20 reacties op “Moet LDR kunnen op het voorterrein?

 • MJ Kochx

  HansPeter zegt het volgende “Als je je paard niet meer laag, diep en rond mag rijden, betekent dit dat je in de warming up de hals dus niet meer mag laten zakken, buigen en stretchen. Het lijkt me een aparte manier van paardrijden als je je paard met losrijden alleen bovenin rijdt en de neus voor de loodlijn.”
  Maar er wordt toch helemaal geen bezwaar gemaakt tegen het regelmatig de hals laten strekken van het paard, of het paard wat verder links/rechts doorvragen en zeker niet tegen ‘stretchen’. Het is dus te allen tijde mogelijk om je paard lager in te stellen en je hoeft dus niet alleen maar bovenin te rijden. ‘Stretchen’ betekent niets anders dan ‘oprekken’ in goed Nederlands, en dat kan dus ook met een langere hals.
  In dat opzicht vind ik de reactie van Jean Bemelmans “Ik heb geleerd dat je jonge paarden low, deep and round moet rijden; lang, naar voren, met een lange bovenhals. Voor oudere paarden kan het ook niet verkeerd zijn om ze daarmee los te rijden.” een betere weergave.
  Dit zou voor mij weer een stimulans zijn om regelmatig bij het losrijden te gaan kijken.
  Wel wordt bezwaar tegen het (langdurig) zeer sterk opkrullen, maar dat gebeurt nu ook al (of dat zou moeten gebeuren).

 • art uma

  Daarnaast zie je te vaak dat juryleden van wedstrijden van een lager niveau niet de kwaliteiten bezitten om LDR goed te beoordelen en daar moet iets aan gebeuren.
  Beetje vreemde reactie, in de basis wordt er nauwelijks op het voorterrein gecontroleerd door de jury en tijdens de proef is het gewoon fout.

 • Anne Aymone

  De pol zou moeten gaan over de lagere classes. Daar weet het gros niet waarmee men bezig is. Daar is het grootste gedeelte aan het na-apen zonder enige kennis van zaken. En of daar de paarden dan zo oud worden?

 • H. Paerels

  Het feit alleen al dat u deze vraag hier deponeert, redactie, evenals een opinie als “Rijkunst moet voorop staan”, laat meer en meer de ontreddering zien binnen de Nederlandse dressuur.
  U vraagt hiermee ahw om een bevestiging van de lezer in de zin van: “Maar we zijn toch goed bezig, … of toch eigenlijk niet??”.
  Vervolgens komt er een steward aan het woord die van zelfs een beetje rijkunst geen kaas heeft gegeten en ook nooit een ruiter met naam zal toespreken op zijn/haar Rollkur/LDR/Hyperflexie-gedrag, ook al duurt het een uur ipv de dubieuze 10 minuten.
  Dan komt HP Minderhoud aan het woord, die óf het paard in een hoge, absolute oprichting plaatst/zet met de hand in plaats vanuit een ontstane relatieve oprichting.
  Óf die het paard oprolt met de kin op de borst en vervolgens dubbelvouwt linksom en rechtsom met de neus richting de stijgbeugel.
  En dat zou gymnastisering moeten zijn???
  Dan verder komt Jean Bemelmans aan het woord en heeft het over een LDR, zoals LDR ooit bedoeld was (maar hier niet aan de orde is) tot vóór het moment dat Sjef’s Rollkur verboden werd en hij deze omdoopte tot het al bestaande LDR.
  Dat Rollkur/LDR/Hyperflexie (want daar praten we hier immers over) op geen enkele wijze correct uitgevoerd kan worden is al lang een feit, niet door top, subtop of breedtesport.
  U2 is slechts een voorbeeldje.
  Als je de rijkunst verstaat, of zelfs je maar bezighoudt met het begin ervan, heb je geen Rollkur/LDR/Hyperflexie nodig, want er zijn zoveel geweldige oefeningen om je paard te gymnastiseren en afwisselend voorwaarts neerwaarts te rijden en je paard zodoende te verbeteren.
  Maar met de invoering van Rollkur/LDR/Hyperflexie hebben wij in Nederland het kind met het badwater weggegooid. Die rekening gaan wij nu betalen.
  Het buitenland is niet zo dom geweest om hun klassieke principes overboord te gooien. De toekomst zal dat gaan bevestigen.
  Dat het vooral de wedstrijdruiter is die hier anoniem “EENS” heeft gestemd moge duidelijk zijn.

 • Frans Berings

  LDR = Laag – Diep – Rijden
  LDT = Laag – Diep – Trekken

 • eddy crul

  Over laag diep en rond rijden kan ik maar mijn mening geven vanuit mijn buikgevoel omdat ik te weinig theoretische kennis heb over de biomechanica van het paard.Mijn kennis beperkt zich tot wat ik eigenlijk zelf thuis proefondervindelijk heb vastgesteld en met wat ik in de voorrijpistes en video’s heb gezien.Alhoewel ik van mening ben dat LDR en de naam rollkür in de beginne misbruikt is om een etse tussen Duitsland en Nederland uit te vechten,is LDR ,nu er zoveel over gezegd en geschreven wordt zeker een item waarover we de juiste toedracht, betreffende het welzijn van het paard,zouden moeten weten.Ik zie eigenlijk twee vormen van LDR ontstaan,namelijk de gently gymnastiserende LDR (zeldzaam)en de geforceerde met kracht in de krul getrokken LDR. Bij deze laatste willen ruiters (op alle niveaus) hun paard in een houding rijden waar het paard absoluut niet klaar voor is; Dus trekken ze maar in de mond, met de voeten vooruit in de stijgbeugels en het gewicht van het bovenlichaam achteruit,dus met vele kilo’s in de teugels naar de mond.Deze praktijk is volgens mij mishandeling en dit moet absoluut verboden worden. De gently LDR kan in de voorrij piste maar verboden worden als er zwart op wit bewezen is dat het onaanvaardbaar nefast is voor de gezondheid van het paard of dat het paard er door mishandeld wordt.En dit zou moeten gelden met alles wat men doet met een paard in de voorrijpiste. Het trainen van een dressuurpaard kan ik het beste vergelijken met turnen.Daar gaat het ook over het gymnastiseren en soepel maken van het lichaam van de atleet (in spé).In de training van een turner is ook niet alles super gezond voor hem, maar we aanvaarden het wel.We moeten dus opletten dat we niet gaan overdrijven als we het hebben over LDR. Tevens moeten we ons ook met klem verzetten dat de topklasse, steeds de schuld naar de amateurs en naar de lagere klassen wil verschuiven. De protesten komen meestal uit de ten onrecht genoemde elite klasse. Dit is de klasse waar we onkunde het minst verwachten,het tegendeel is waar.Onkunde zit in alle klassen.In de lagere klassen kan ik daar nog begrip voor opbrengen alhoewel er daar ook door bekwame mensen op tijd moet worden ingegrepen.
  Bij de afgoden klasse echter vind ik het totaal onaanvaardbaar. Gewoon mijn mening vr gr Ec

 • Peter Weter

  @H Paerels

  Zelden een reactie gelezen met zoveel aannames en vooringenomenheid. Ook ik heb een bepaald standpunt in deze kwestie maar het is de kunst de stelling en reacties op neutrale en open wijze tot u te nemen.

  Bedoelt u met U2 niet dat paard waar een heel mediacircus en een rechtszaak aan besteed is, maar waarvan op geen enkele wijze ook maar enige beschuldiging gegrond bleek te zijn en waarvan alle eisen vervolgens rücksichtslos werden afgewezen?

  Tot slot hetgeen waar het bij de meeste mensen misgaat wat betreft hun visie op LDR…
  Dit is niet hetzelfde als Hyperflexie/Rollkur.

 • H. Paerels

  @peter weter,
  Ik denk dat het bij ú misgaat vwb úw visie op LDR.
  Denkt u nu echt dat LDR in zijn ooit oorspronkelijke vorm hier als vraag neergelegd zou worden??? Niemand, maar dan ook niemand heeft daar een probleem mee, … maar dat is ook niet de kwestie, want die vorm van LDR wordt niet beoefend door Hans Peter en de rest!
  Wordt eens wakker, verdiep u eens.
  Wellicht bent u iemand die deze manier van trainen, Rollkur/LDR/Hyperflexie aanhangt.
  Ja inderdaad, dat is een aanname of dat is logisch nadenken.
  Als u deze wijze van trainen verdedigt bent u óf uitvoerder of meeloper en weigert u zélf na te denken.

 • H. Paerels

  Hoezo censuur, … redactie??

 • M. Went

  Mijn mond valt open bij de reacties van de deskundigen.
  Is het niet het lezend publiek waarvoor u antwoord geeft? Dan houdt u er toch rekening mee dat het publiek geen nuancering vraagt, maar een gezamenlijke vreugde in het sporten met een paard zoekt?

  Gezien de wetenschappelijke bevestigingen betreft geleden schade door rolkür en de huidige wetten (over gebruik van dieren in het circus) lijkt het me belangrijk de paardensport vooral in de media te benadrukken als kunst tot samenspel, meer dan als atletische ontwikkeling van het paard.
  Als een paard dagelijks gymnastiek doet kunnen we toch verwachten dat ie al soepel de stal uit komt `s morgens en kan de allersterkste rekking op het voorterrein dan toch overgeslagen worden?
  Het gevaar dreigt immers dat de hetze tegen het houden van dieren onze paardenhouderij binnen gaat dringen. De burgers zijn immers ook al aan het meebeslissen over het wel of niet weiden van koeien!!

 • Peter Weter

  @H. Paerels

  Ik ben blij te lezen dat ook u onderscheid lijkt te maken tussen LDR vs. Rollkur/Hyperflexie terwijl u deze manieren van trainen in een eerdere reactie op één hoop leek te gooien.
  Overigens ben ik van mening dat ik, zonder te denken dat ik uitgeleerd ben, mij in mijn gehele leven als ruiter en paardenliefhebber zeker verdiept heb in de verschillende trainingssystemen. Deze heb ik ook zeer uitgebreid van dichtbij mogen meemaken van mensen die, ieder in hun manier van trainen, zeer veel verstand van zaken hebben.
  Het is heel goed van u dat u opkomt tegen dierenleed maar u moet er voor waken alles en iedereen over één kam te scheren.

 • H. Paerels

  Geachte Peter Weter,
  Er zullen niet veel mensen zijn tegenwoordig die de oorspronkelijke, diervriendelijke benaming van LDR nog benoemen voor hun training, ook al voeren ze die nog steeds op die wijze uit. Jean Bemelmans zal één van de weinigen zijn, maar zit dan ook meer in buitenland als in Nederland.
  Sinds Sjef Janssen zijn Rollkur -na verbod hierop in Lausanne door de FEI- omgedoopt heeft tot LDR (terwijl er in de praktijk niets veranderd is)zullen m.n. de klassiek geschoolden het niet in hun hoofd halen om die term nog te gebruiken.
  Om die reden worden Rollkur, LDR en Hyperflexie in één adem genoemd. Eenieder weet meteen waar men het over heeft.
  Het oorspronkelijke LDR werd ook wel het “over de schouder rijden” genoemd.
  Diegenen die zich wel aangesproken voelen hebben vast wel een idee waarom. Dat heeft verder niets te maken met “iedereen over één kam scheren”.

  Wat mij verder steeds wéér verbaasd in dit soort discussies is dat niet iedereen unaniem het paard voorop stelt! Men strijdt harder voor de mens, de uitvoerder, misschien hun trainer dan voor het paard. En dat is in- en intriest.
  Temeer gezien het feit er niemand, maar dan ook werkelijk niemand, die
  Rollkur/LDR/Hyperflexie traint, mij en velen anderen heeft kunnen uitleggen wat de meerwaarde van deze manier van trainen is boven het bestaande, zich meer dan bewezen hebbende,Skala der Ausbildung.
  En dan is het gegeven dat je er mee (goud) mee wint géén argument imo.

 • Frans Berings

  Beste H. Parels,
  Een van de toelatingeisen voor de opleiding leerling pikeur begin jaren ’60 was, dat je het paard “voorwaarts over de schouder” kon rijden. Waarmee werd bedoeld, aan een lange hals met volledige schoudervrijheid!

 • H. Paerels

  Beste Frans Berings,
  Dat is mij bekend, daar ik dat op diezelfde wijze heb geleerd.
  Echter, vanuit die lánge bovenlijn stelde de één het paard wat meer achter de loodlijn, terwijl de ander het paard vóór der loodlijn hield, hetgeen inderdaad de officiële uitvoering is/was van het over de schouder rijden.

 • eddy crul

  Beste H.Paerels en Frans Berings,ik ben pas 40 jaar later in de dressuursport verzeild maar dan in Belgie. Het is pas nu in deze discussie dat ik de eerste keer hoor van een paard “voorwaarts over de schouder” te rijden.Geen enkele lesgever heeft die term bij ons ooit gebruikt.Wel gebruikten onze oudere lesgevers dikwijls de term “voorwaarts neerwaarts”.Is er een verschil of spreken we over het zelfde?
  met dank. EC

 • H. Paerels

  Beste Frans Berings,
  Nog even terugkomend op uw terechte opmerking, kan ik me voorstellen dat e.e.a. verwarring kan geven.
  LDR (zoals het ooit bedoeld was), het over de schouder rijden en het voorwaarts neerwaarts rijden worden alle drie gereden vanuit een aktief stuwend achterbeen, een losse deinende rug en een lange bovenhals die ahw “valt”.
  Zoals toendertijd de begrippen LDR en het over de schouder rijden vaak onder één noemer werden geplaatst door verschillende ruiters, zo wordt tegenwoordig álles onder de noemer Voorwaarts Neerwaarts geplaatst. Uiteraard zitten daar nuances tot zelfs wel grotere verschillen tussen.
  Ook ik heb het oude Deurne gedaan alwaar we de paarden vaak een uur lang (ook al was je paard nog zo los en ontspannen) over de schouder moesten rijden, hetgeen veelal ontaardde in
  “stofzuigeren”.
  Met name mijn langgelijnde Rigoletto had er een fors probleem bij gekregen door het langdurig op de voorhand laten gaan.
  Thuis reden wij geen LDR, maar reden de paarden wel over de schouder zoals ik nu het voorwaarts neerwaarts uitvoer of laat uitvoeren, nl.:
  de vallende hals niet verder laten zakken dan tot boeghoogte en dit voor zo’n 5 minuten (afhankelijk van het paard en de situatie), dit ter controle van de aanleuning en voor het afvoeren van evt. opgebouwde spanning om zo dus het paard tot ontspanning te brengen en het dus tevens een beloning is. Dit doe ik regelmatig even in een werkuur.
  Ik wil geen oordeel vellen over de uitvoering van het Voorwaarts Neerwaarts zoals dat tegenwoordig in allerlei “varianten” wordt gereden.
  Wat ik wél veroordeel is de onnatuurlijke, geforceerde LDR/Rollkur/Hyperflexie-methode, omdat díe methode niet in het belang van de paard wordt gebruikt, maar om andere redenen …

 • H. Paerels

  Beste Eddy Crul,
  ik zie nu pas uw bericht. Ik hoop u enigszins vanuit mijn leerschool en ervaringen enige duidelijkheid hierover te hebben gegeven.

 • Frans Berings

  Beste Eddy,
  Als aanvulling op 16 van H.Paerels.
  De term voorwaarts over den schouder zal waarschijnlijk wel vanuit de cavalerie komen.
  Waar het hier om gaat, is de schoudervrijheid, en daarmee samenhangend de zuiverheid van bewegingen. Om het even simpel uit te leggen, de halsspieren hechten zich enerzijds aan de halswervels en anderzijds aan het opperarmbeen en het schouderblad. Dus wanneer we het paard in een houding dwingen, ontstaat er spanning en zal dat de zuiverheid van de beweging beïnvloeden.

 • Paardenfokkerij-Olympus

  Als het “netjes , fatsoenlijk , paardvriendelijk, door deskundigen gebeurd” is LDR blijkbaar acceptabel. Wat nu netjes, fatsoenlijk, paardvriendelijk en deskundig is, blijft totaal buiten beeld. Daarmee zijn de reacties voor mij totaal niets zeggend . Ook de verwijzing dat toppaarden gereden in LDR wel dertig jaar worden , dient afgezet te worden tegen het aantal wat op 6 / 7 jarige leeftijd met stille trom door de achterdeur verdwijnt.
  Wat is paardvriendelijk ? That’s the question!
  En deze vraag wordt bedroevend genoeg door niemand beantwoord.
  Paardvriendelijk is: een paard zodanig faciliteren dat deze met de geringst mogelijke spiercompensaties, dus met lichtheid , losgelatenheid en balans, de natuurlijke biomechanica processen van het paard niet frustreert. Iedere manipulatie van het paard op onderdelen, die strijdig zijn met de biomechanische wetmatigheden van het paard, zijn schadelijk dus per definitie niet netjes , niet paardvriendelijk en niet deskundig. Over biomechanica is hier echter met geen woord gerept, wat direct iets zegt over de deskundigheid, dus paardvriendelijkheid, netjes etc. Je kunt je buurman in een driedelig costuum met witte handschoenen de keel doorsnijden. Dat is toch netjes?
  Verwonderlijk vind ik de uitspraak van Jean Bemelmans: “Ik heb geleerd dat je jonge paarden low, deep and round moet rijden; lang, naar voren, met een lange bovenhals. Voor oudere paarden kan het ook niet verkeerd zijn om ze daarmee los te rijden.” Zijn verwonderlijke invulling van LDR….lang naar voren met een lange bovenhals…. lijkt mij meer passen bij long and low ( voorwaarts neerwaarts) in plaats van LDR. De redactie heeft mij meerdere malen gewaarschuwd mijn reacties korter te houden. Dat wil ik respecteren, dus maak ik gebruik van linkjes om mijn opvattingen te verduidelijken
  Geen LDR maar long and low. Denk je dat de hals zo niet los deint?
  vhttps://www.facebook.com/Uta.Graef?fref=ts#
  Biomechanische gevolgen LDR. Netjes?
  http://www.equitationscience.com/documents/Statements/ISES_PS_on_alterations_of_the_cervical_vertebrae_in_equitation.pdf
  Sjaak Hoedjes
  Bergen NH

 • eddy crul

  Beste Sjaak Hoedjes,ben het volledig met u eens,ook wat Jean Bemelmans betreft,zeer goed geschreven.De moeilijkheid in deze discussies zit er hem in waar we de lijn trekken tussen twee erg verschillende standpunten.In dit geval tussen wat is dierenmishandeling en wat niet.Wat is mooi en wat is niet om aan te zien?Ik denk dat het hier dus niet over één lijn gaat maar over een brede grijze zone tussen de verschillende standpunten..Volgens mij is het de sportfederatie dat,(geheel onafhankelijk en in samenspraak met ernstige dierenorganisaties, en rekeninghoudend met alles wat wetenschappelijk gekend is, en zonder druk van geld of wedstrijdorganistoren of andere) ,die lijn moet trekken.Voor mij is het duidelijk,alles wat geforceerd of dwabgmiddel is moet er uit,alles wat gently is mag blijven op voorwaarde dat niemand kan bewijzen dat het dierenmishandeling is en overeenkomstig is met het reglement.Beide partijen moeten natuurlijk redelijk blijven,zoniet wordt het een onmogelijke zaak. vr gr EC
  Dag Frans en H.paerels bedankt voor jullie reacties.vr gr EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.