Ga naar hoofdinhoud

Is het voor de hippische sector goed om de WEG naar Nederland te halen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Cissy Schuring, Maikel van der Vleuten, Jacques Marée

In Tryon zien we opnieuw dat het ‘best lastig is’, om de Wereldruiterspelen te organiseren. Om maar niet te zeggen: ondoenlijk. Toch is een delegatie uit Limburg ter plaatse om te onderzoeken of deze regio dit evenement kan organiseren. Leuk idee, of absoluut onhaalbaar? Is het in stukjes hakken van dit evenement de enige oplossing?


Van: Cissy

Cissy Schuring, manager Limburg Paardensport

De hippische economie in Limburg ontwikkelt zich razendsnel. Het economisch belang is recent met maar liefst 30% gestegen naar 175 miljoen. De komende jaren wordt voor 90 miljoen geïnvesteerd. Gigantisch. Ons doel is om Limburg als dé internationale hippische hotspot verder te versterken. Wij gaan naar Tryon voor meer business, podium en verbinding. Naast de belangrijke één-op-één business van de deelnemers, benutten wij onze handelsmissie ook voor het aanjagen van regionale doelstellingen. Eén daarvan is onze ambitie om meer kampioenschappen naar de regio te halen. De huidige infrastructuur, de organisatiekracht en het netwerk bieden een perfecte basis. Daarnaast kijken wij over provinciale en landelijke grenzen. Wij zijn trots dat wij met vertegenwoordiging vanuit bedrijfsleven, onderwijs en overheid, waaronder provincie Gelderland, naar Tryon kunnen om ons netwerk te verbreden en te leren van andermans kennis en ervaring. Limburg ligt midden in het centrum van de internationale paardensport. Fantastische locaties in Aken, Lanaken, Opglabbeek en Valkenswaard om de hoek. Kansen temeer om met partijen die daarvoor openstaan, samen te kijken of wij krachten kunnen bundelen en met een haalbare businesscase de paardensport het podium kunnen bieden die het verdient. In welk format en in welke discipline dan ook.


Van: Maikel

Maikel van der Vleuten, internationaal springruiter Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het zou geweldig zijn als de Wereldruiterspelen een keer in eigen land zou zijn. Al denk ik wel dat er organisatorisch heel veel bij komt kijken. Het is aan de organisatie om daar heel goed over na te denken voordat ze daarin een beslissing nemen. Het is een hele planning. Ze moeten er goed bij stilstaan wat zo’n belangrijk evenement inhoudt en hoeveel ruimte beschikbaar voor is. Het gaat erom dat de mogelijkheden aanwezig moeten zijn. Het hele kostenplaatje moet realiseerbaar zijn. Ik denk dat Equestrian Centre de Peelbergen daaraan zou kunnen voldoen. Dit is een prachtig complex. Er zijn twee mooie gras- en zandpistes en een binnenrijbaan. Zowel voor springen als voor dressuur zie ik mogelijkheden. In Caen en Aken werden de dressuur en het springen ook op hetzelfde hoofdterrein gehouden. De vraag is alleen of het voor alle disciplines haalbaar is. Ik heb mijn vraagtekens bij de cross. Om eerlijk te zeggen kan ik daar geen uitspraak over doen. Ik weet niet hoeveel bosgrond of crossterrein er van buitenaf bij betrokken kan worden. Bij een crosscountry gaat het om een groter oppervlakte. In principe is het wel haalbaar om dat te realiseren. We praten over vier jaar later. Er is nog voldoende tijd.


Van: Jacques

Jacques Marée, dierenarts, hengsteneigenaar

We weten allemaal dat de WEG in Den Haag geen florissant voorbeeld is geweest, het is niet eenvoudig om Wereldruiterspelen te organiseren met alle disciplines die op niveau en onder goede omstandigheden moeten presteren. Tryon laat zien hoe moeilijk dat is. Dit vergt enorm veel van de organisatie, zowel logistiek als financieel. Het zou voor de sport wenselijk zijn als de volgende organisatie in goed overleg zou samenwerken met sporters van de diverse disciplines. Zij zijn goed in staat om aan te geven hoe de condities moeten zijn om optimaal te presteren. Het moet op voorhand al goed duidelijk worden aan welke eisen bepaalde wedstrijdelementen moeten voldoen en hoeveel ruimte nodig is. Aan de andere kant moeten we wel eerlijk zijn. Tryon heeft de organisatie van de WEG in handen gekregen nadat Canada in 2016 bedankte. In Tryon was het onder andere lastig met de afstanden van de venue naar de hotels. In de provincie Limburg met aangrenzende landen als Duitsland en België is er een ruime infrastructuur. Tryon had deze zomer enorm veel pech met het weer, en nu met orkaan Florence dat maakt het voor de organisatie extreem lastig. Forse impact voor de organisatie was het managen van de omstandigheden, de temperatuur ligt daar nu tussen de dertig en 36 graden en er is een zeer hoge luchtvochtigheidsgraad. Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn zou de FEI voortaan grenzen moeten gaan stellen aan de klimatologische omstandigheden van het land dat de WEG mag organiseren en daarbij een meer gematigd klimaat laten prevaleren. Toch sta ik positief tegenover een mogelijke WEG in Nederland, ik denk dat het hippisch Nederland een enorme boost kan geven als wij als Nederland veertien dagen het hippisch episch centrum van de wereld zijn, mits strak en zeer professioneel georganiseerd.

Deze [email protected] verscheen woensdag 19 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Het is goed voor de hippische sector om WEG naar Nederland te halen Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is het voor de hippische sector goed om de WEG naar Nederland te halen?

  • Maarten Dijkerman

    De cross in boekelo de Cowboys bij Rieky Young mennen in beekbergen voltige in Lier?springen de peelbergen dressuur knhs centrum alles op hoeveel km.?van elkaar ik zeg doen maar samenwerking!!
    Olympische spelen china was ook op verschillende plekken.

  • Sanne

    Altijd maar commentaar leveren langs de zijlijn heeft geen zin, laat het dan een keer zien. Leren van de foute in het verleden en zorgen dat niet twee x dezelfde fouten op een WEG worden gemaakt. Ga niet naast je schoenen lopen maar blijf reëel kijken of het haalbaar is. Samenwerken ipv met de eer willen strijken, samenwerken ipv vingerwijzen als er een fout wordt gemaakt. Samenwerken is Nederland vaak helaas alleen een woord in de Dikke van Dale en in de praktijk zien we daar weinig van terug. Wat zou het toch mooi zijn als juist het organiseren van een WEG Nederland weer met beide benen op de grond krijgt en er een super mooi, zo goed als vlekkeloos WEG van zou kunnen maken. Nederland is een klein landje maar heeft in diverse sporten al wel laten zien dat het juist door samenwerking zo groot kan zijn !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.