Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Fokker Sjaak Bindels over gevaren in de wei

Opinie
Fokker Sjaak Bindels uit het Limburgse Siebengewald wil met een ingezonden brief fokkers en paardenhouders waarschuwen voor gevaren in de wei op dit moment. "De laatste weken zie ik bij fokkers veel problemen met paarden die ziek worden of dood gaan. De extreem droge zomer zou daar een rol bij kunnen spelen", schrijft Bindels. 

De meest voorkomende problemen die Bindels ziet;

De esdoorn

De meeste fokkers kennen het gevaar van deze boom niet. Blad en zaadjes zijn zwaar giftig. Op dit moment in een kaal weiland nemen de paarden het snel op.

De eikels

De meeste eikels zijn dit jaar groen van de boom gevallen en extra schadelijk. Als ze bruin van de boom vallen is het niet zo extreem.

Veel zandkoliek

Weilanden worden weer groen, maar de ondergrond is droog. Paarden trekken nu gras met wortel en zand uit de grond met zandkoliek als gevolg.

Grotere kans op hoefbevangenheid

Veel weilanden zijn enkele weken terug nog flink bemest. Door het natte weer is er nu een explosie van gras met een veel te hoog suikergehalte.

Spoelwormen

Paarden die afgelopen zomer op kort gras hebben gelopen hebben een grotere kans op besmetting met spoelwormen. Op één en dezelfde veiling waren dit najaar drie veulens afwezig, deze veulens waren alledrie geveld door de wormen.

Sjaak Bindels, Siebengewald
Fokker

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.