Ga naar hoofdinhoud

Deze week … ‘KWPN-mannen’ maken zich zorgen over de richting van het stamboek

Na enig oponthoud is het KWPN van plan om de nieuwe fokwaarden, met daarin geïntegreerd DNA-informatie, deze week te publiceren. Achter de schermen is er al langere tijd hevig verzet tegen de publicatie van die genoomfokwaarden van een groep hengstenhouders en mensen uit de praktijk. Zij vinden dat de genoomfokwaarden ver van de praktijk staan. “We hebben niet nog meer theorie nodig”, zegt Egbert Schep.

Egbert Schep, die expliciet stelt dat hij slechts hengsteneigenaar is en geen hengstenhouder, zegt: “Wat er nu gepubliceerd gaat worden zijn gemiddeldes van gemiddeldes en gemiddelde paarden hebben we genoeg. Als genetici een gen hadden gevonden dat in alle 1,60m.-paarden voorkomt, dan had ik gezegd: snel voor de dag ermee. Maar dat hebben ze niet. In dit geval is het half werk en half werk moet je niet aan beginnen wat mij betreft.”


Lees verder in de Paardenkrant van deze week, die nu in onze webshop te bestellen is.

Van Silfhouts WK-puzzel is nog niet gelegd

Voor dressuurbondscoach Alex van Silfhout zal er veel aankomen op de laatste WK-observaties: Rotterdam en Aken. De combinaties die nog ‘in de race’ zijn voor het WK-ticket zullen één van deze twee wedstrijden moeten rijden. In Exloo was de selectie – evenals op het NK Dressuur – lang niet compleet: geen Dream Boy, geen Desperado, en ook Marlies van Baalen (Go Legend) en Adelinde Cornelissen lieten verstek gaan. “Het is positief om nieuwe combinaties te zien groeien en verbeteren”, bleef Van Silfhout positief over de relatieve nieuwkomers. Dinja van Liere trok in Exloo zowel in de Grand Prix, Spécial als de Kür aan het langste eind.

Lees alles over de WK-puzzel van Van Silfhout in de Paardenkrant van deze week

Johan Wilmink terug als voorzitter KVTH

Na een turbulente periode bij de KVTH en de resultaten van de onderzoekscommissie zijn er op de bestuursvergadering vorige week spijkers met koppen geslagen. De tijdelijk teruggetrokken voorzitter Johan Wilmink is terug. Er is met het hoofdbestuur wederzijds vertrouwen uitgesproken. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten en een brief namens regio Zuid zijn de ex-vicevoorzitter Wim van der Zanden en zijn medebestuurslid Wim Raaijmakers geroyeerd. Daarop zijn ook de overige drie bestuursleden van Zuid opgestapt.

Via iMotion Equine duurzaamheid en welzijn verbeteren

Vroeg alarmsysteem om kreupelheden te voorkomen en trainingsintensiteit te monitoren
Onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben vorige week de aftrap gegeven aan de eerste pilot van het project iMotion Equine. Daarvoor wordt eerst een nauwkeurige bewegingsdatabase voor paarden opgezet door individuele bewegingspatronen van verschillende warmbloedpaarden objectief en betrouwbaar te meten en te monitoren. Zo hopen ze uiteindelijk trainingen te kunnen optimaliseren en vroegtijdig afwijkende bewegingsvormen te signaleren. Dit alles om de duurzaamheid en het welzijn van paarden te verbeteren.

Bloedzuigers; kleine doktertjes met een biologische apotheek

Steeds vaker worden in Nederland bloedzuigers ingezet bij paarden met problemen. De kleine glibberige beestjes roepen bij veel mensen misschien negatieve reacties op, maar ze kunnen in werkelijkheid wonderen verrichten. Huidaandoeningen zoals mok en schimmel verminderen of verdwijnen, artrose en stijfheid nemen af en ook hoefbevangen paarden kunnen er enorm bij gebaat zijn. Martsje Bergsma behandelt al enkele jaren paarden met bloedzuigers en ziet deze hirudotherapie als de kroon op de alternatieve geneeskunde.

Lees alles in de Paardenkrant van deze week.

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u (rechtsbovenin de website) eerst in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer nu in print of digitaal in de webshop »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook