Ga naar hoofdinhoud

Fokker René Franssen overleden

René Franssen met Invershin (Charmeur x Balzflug). Foto: Jacquelien van Tartwijk

Op vrijdag 22 juli is René Franssen overleden. De succesvolle fokker uit Boven-Leeuwen maakte de afgelopen decennia naam in de fokkerij en vooral in de dressuurrichting haalden vele van zijn fokproducten koppostities op de keuringen en lieten van zich horen tot en met het hoogste niveau in de sport. In 2015 werd Franssen uitgeroepen tot KWPN Fokker van het Jaar in de dressuurrichting. Franssen werd 78 jaar.

Het fokkerssucces van René Franssen gaat terug op de Hurricane-dochter Nannet waarmee Franssen begin jaren 70 zijn succesvolle fokkerij opzette. Uit deze geweldig bewegende merrie fokte Franssen een serie keuringstoppers, goedgekeurde hengsten en toppaarden.

Grand Prix, UTV en NMK

Nannet bracht rechtstreeks Byoux (v. Le Mexico), die met met dochter Anne Franssen de Grand Prix bereikte.Candy (v. Le Mexico) liep in Duitsland Prix St. Georges. Daarnaast werd haar dochter Gisnette (v. Burggraaf) als driejarige UTV-kampioene. De successen zijn bijna teveel om op te noemen. Zo is Franssen ook bekend van de UTV- en NMK-merries Unette (v. Cadmus xx), Ifradin (v. Balzflug) en Zhivago-dochter Diva. Ook Grand Prix-paarden Vradin (v. Gribaldi) van Simon Missiaen en Kingston (v. Voltaire) van Leslie Morse werden gefokt door Franssen.

Hengsten

Ook werd de fokkerij van Franssen op de kaart gezet door diverse goedgekeurde hengsten. Daaronder Grand Prix-paard Etoine (v. Vivaldi) die als driejarige kampioen werd op de KWPN Hengstenkeuring en via de KWPN Select Sale werd verkocht. Ook Mondriaan (v. Balzflug) werd goedgekeurd bij het KWPN. En zo ook Estoril (v. Zhivago) die op het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Verden vijfde werd onder Emmelie Scholtens. Ook de bij het KWPN goedgekeurde hengst Invershin (v. Charmeur), die onder Theo Hanzon succesvol uitkomt in de Lichte Tour, komt uit de fokkerij van Franssen.

Bijna net zo mooi

“Het is ook heel mooi dat niet alleen de paarden die ik zelf gefokt heb het goed doen, maar dat ook andere fokkers geluk hebben met producten uit mijn fokkerij. Persoonlijk vind ik dat bijna net zo mooi als mijn eigen successen”, vertelde Franssen na zijn huldiging tot Fokker van het Jaar.

Eén reactie op “Fokker René Franssen overleden

  • Jolanda van Dijk

    Heel Veel Sterkte voor de nabestaanden

    Rene Franssen heb ik mogen kennen als een zeer fijne man, die voor zijn paarden en medemens heel veel over had met een hart van Goud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.