Ga naar hoofdinhoud

Hippiade Endurance: 2e titel voor Tineke Hoogendijk

De tweede Hippiade Endurance leverde drie kampioenen op. Tineke Hoogendijk reed Kien’s Dubai naar de tweede titel op rij, vorig jaar in klasse 2 vandaag in klasse 3 over 102 kilometer. Yvonne Teunissen won met haar schimmel Derham de afstand over 66 kilometer (klasse 2) en Annelie Dekker won met haar KWPN-er Zorenia de klasse 1 over 36 kilometer.

Tineke Hoogendijk, vorig jaar winnaar van klasse 2 met haar 14-jarige volbloed arabier Kien’s Dubai, had de keuze gemaakt om dit jaar klasse 3 te rijden. “Ik dacht ik ga het gewoon proberen. Ik had mij in de eerste wedstrijd van het seizoen al gekwalificeerd. We hadden goed getraind en Dubai was goed in vorm. Hij liep super vandaag, hij bleef gaan. Dubai was zo fit. Hij deed het gewoon super. Dit zijn momenten die je niet zo vaak meemaakt. Geweldig. Ik heb zelf wel spierpijn morgen hoor, maar Dubai is hartstikke fit. Ik had eerder wel een keer 90 kilometer gereden met een ander paard en met Dubai 85, maar nog geen 102. Dit is mijn langste afstand. Dubai krijgt even vakantie. Nu lekker genieten.”

Tineke is tevreden over de wedstrijd. “De route was perfect uitgezet, met een goede vroege start en alles was super geregeld. Het was ook minder warm dan vorig jaar.” De verschillen waren heel klein in de klasse 3 met een spannende finish waar de top vier heel dicht bij elkaar lag. Carlee’s Karima die met Desiree Warmenhoven op de vierde plaats eindigde werd gehuldigd als paard met de beste conditie van de wedstrijd.

Volbloed arabieren

Net als in klasse 3 werd 2 gedomineerd door volbloed arabieren. Yvonne Theunissen won met de schimmel Derham de afstand over 66 kilometer. “Dit is voor ons de eerste overwinning. Onze voorbereiding was heel goed. We hebben eerst een korte klasse 2 in Etten Leur gereden en daarna een lange klasse 2 in Leersum waar we tweede werden. Vandaag was het doel kijken waar we konden komen. Het ging super. Ik heb nog nooit zo’n fijne wedstrijd met hem gereden. Ik wilde minder snel dan we gereden hebben. Ik ben gelijk met de kopgroep meegegaan. Die gingen eigenlijk te snel naar mijn zin. Maar Derham heeft een hekel om alleen te lopen. Ik ben met ze meegegaan. In de vetgate kon ik als eerste vertrekken. We hadden een mooie eindsprint. Derham ging gelijk weg en won. Dit is gewoon top.”

Annelie Dekker won met de KWPN-Zorenia de klasse 1. “We zijn met springen begonnen, maar dat werkte niet zo. Toen zijn we bij de endurance terechtgekomen. Dit is echt een teamsport. Het ging vandaag niet echt heel makkelijk, maar Zonelia liep heel goed. Ze ging er echt voor. We hadden goed getraind”, aldus de amazone uit Vriezenveen, die twee dagen dressuur rijdt, twee dagen in het buitengebied van Ommen en haar woonplaats traint en de merrie twee dagen longeert.

Hogere snelheden

Suzanne Pen is als een van de organisatoren en lid van het Endurance Forum heel tevreden met het verloop van deze tweede Hippiade Endurance. “Het minder warm dan vorig jaar en de paarden hebben hogere snelheden behaald. Dus ik denk een representatief kampioenschap. Ik hoop dat we volgend jaar nog meer deelnemers kunnen trekken. We zagen dat de klasse 3 beter gevuld was dan vorig jaar. De klasse 2 had minder deelnemers. In de klasse 3 hadden we dit jaar een prijs voor best conditie. Zij was niet een van de beste drie qua tijd, maar Desiree Warmenhoven kon de hartslag van haar paard Carlee’s Karima het snelst laten dalen en daarmee won ze de best conditie-prijs.”

Uitslag Hippiade Endurance Klasse 3, 102 km
1. Tineke Hoogendijk (Ermelo), Kien’s Dubai   17,301 km/gem
2. Anouk Spoelstra (Enschede), Rakesh   17,300 km/gem
3. Niki Kruijsen (Nijmegen), Joy’s Obius  17,210 km/gem

Beste conditie
Desiree Warmenhoven (Rijnsburg) Carlée`s Karima  16,803 km/gem

Uitslag Hippiade Endurance Klasse 2, 66 km
1. Yvonne Theunissen (Boxmeer), Derham, 17,692 km/gem
2. Annemarie Aerts (Zutphen), Frodo vanderbroms, 16,650 kkm/gem
3. Josephine Woltman Elpers (Wapenveld), Ter Waele Hamir, 14,520 km/gem

Uitslag Hippiade Endurance Klasse 1, 36 km
1. Annelie Dekker (Vriezenveen), Zorenia  12,985 km/gem
2. Nienke Koetsier (Haulerwijk), Virginia Bo   12,972 km/gem
3. Suzanne van Rossum (Winterwsijk), Shayan  13,036 km/gem

Bekijk de volledige uitslag op www.hippiade.nl.

Bron: KNHS

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Eén reactie op “Hippiade Endurance: 2e titel voor Tineke Hoogendijk

  • Vicky

    Super trots op mijn dochter die met onze arabier Carlee`s Karima de best condition in de wacht heeft gesleept. Ze is verstandig blijven rijden en heeft zich aan haar eigen plan gehouden. Met onze andere arabier Carlee`s Djacks heeft ze eerder dit jaar tevens de best condition in Teteringen gewonnen! Beide paarden zijn door haar zelf getraind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook