Ga naar hoofdinhoud

Jan Tops: ‘Tijd om de bloedregel te veranderen’

Update
De winnaars van de Global Champions League in Cascais, Miami Glory, werden gediskwalificeerd nadat er bloed werd waargenomen bij Scott Brash' Hello Forever. Bij het verlaten van de ring constateerde een FEI-stewart bloed op de flank van Hello Forever. Volgens een persbericht van de LGCL heeft de For Pleasure-zoon er niets aan overgehouden en Jan Tops liet in de persconferentie zelfs weten dat hij vindt dat het tijd is voor de FEI om de 'bloedregel' te veranderen. "Het is een regel, maar ik vind dat de FEI 'm moet veranderen. Scott Brash had dit echt niet verdiend. Regels zijn regels, maar in dit geval moet er echt kritisch naar gekeken worden.."

Op Facebook heeft teameigenaar Georgina Bloomberg haar mening ook uit de doeken gedaan. “De Ground Jury Susanne Macken was de enige die dit plekje onoverkomelijk vond. Na hard duwen had ze één druppeltje bloed op haar handschoen getoond aan de voorzitter van de jury en die is achteraf niet meer komen controleren. Alle andere ruiters, eigenaars en betrokkenen waren het er unaniem over eens dat deze schorsing totaal buiten proportie was.”

Bloomberg komt maandag op haar website met een volledig statement over de diskwalificatie van Brash.

Mexico Amigos gaan er met de winst vandoor

De diskwalificatie van Brash zorgde dat de winst ging naar de Mexico Amigo’s, die in het klassement nog steeds op een vierde plaats staan. Valkenswaard United, dat nu niet vierde, maar derde werd heeft de leiding in het klassement overgenomen van de St. Tropez Pirates (nu 3e) en op 2 staan de Hamburg Diamond (waarvoor Harrie Smolders in Cascais in actie kwam).

Smolders en Capital Colnardo dubbel nul

Smolders bleef twee keer subliem foutloos met Capital Colnardo, maar zijn teamgenoot Jos Verlooy lukte dat niet (6/16 fouten). Maikel van de Vleuten kwam in actie voor Madrid in Motion en in de eerste ronde maakte VDL Groep Quatro een foutje en dat deed ook VDL Groep Arera C in de tweede omloop.

arrie Smolders on Capital Colnardo – Foto: Stefano Grasso/GCL

1 Mexico Amigo’s, 2 Paris Panthers, 3 Valkenswaard United

De uitslag van de GCL-etappe in Cascais was als volgt: op 1 Mexico Amigo’s (Henrik von Eckermann en Yuri Mansur, 4 fouten), Paris Panthers (Lillie Keenan met Meredith Michaels Beerbaums Fibonacci en Jack Towell met in de eerste omloop (foutloos) New York (v. Verdi), 8 fouten) en Valkenswaard United (Marcus Ehning en Bertram Allen, 12 fouten).

Uitslag Cascais
Tussenstand klassement na 9 wedstrijden

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

4 reacties op “Jan Tops: ‘Tijd om de bloedregel te veranderen’

 • marcel dufour

  Dat ben ik oneens met Jan.
  Deze regel hoeft niet veranderd te worden, de ruiters moeten veranderen.
  Het is niet normaal dat een paard bloed verliest door gebruik van sporen en we moeten niet tegen het publiek gaan zeggen dat een schrammetje en/of een paar druppeltjes bloed geen kwaad kan.
  Wij paardensporters zullen ons nog meer bewust moeten worden van het feit dat de meeste toeschouwers leken zijn en voor hen is een streepje bloed, een klap met een zweep of een praam op de neus een hele andere beleving dan voor hen die daarmee zijn opgegroeid.

  Bedrijfsblindheid.

 • Bianca Schoenmakers

  Ik ben het dit keer helemaal met Marcel eens. Wij paardensporters kunnen niet aan de buitenwereld blijven verkopen dat we bloed aan de sportpaarden door toedoen van de ruiter normaal vinden en goedkeuren.
  Als de top in de paardensport hiervoor hun ogen blijft sluiten, maken ze daarmee zelf onze sport kapot. Uiteindelijk zullen er op die manier onwerkbare regels gemaakt gaan worden door mensen van buiten de sport, als wij zelf niet zorgen voor een betere welzijn in de ogen van een leek.
  Ik ben ervan overtuigd dat Brash niet bewust zijn paard open prikt en ik ben er ook van overtuigd dat dit niet bijzonder pijnlijk is voor het paard, als je bedenkt hoe lomp een paard zichzelf kan beschadigen zonder daar verder hinder te van ondervinden. Brash heeft waarschijnlijk een spoor met een recht uiteinde gedragen. Deze sporen schuiven wat stroever over de huid en zo is waarschijnlijk een dun velletje dubbel gaan zitten, waardoor de schade is ontstaan.
  Maar waarom zouden we deze regel versoepelen als er genoeg middelen zijn om dit te voorkomen? Denk aan het gebruik van een bodybandage of een spoor met een platliggend wieltje.
  Ik vind dit standpunt van een vooraanstaand paardenman als Jan Tops dan ook jammer.

 • Maria vd Berg

  Topsporters zijn wel wat gewend… Kijk naar de nare valpartijen binnen de wielersport of naar dansers die niet schrikken van bloedblaren aan hun voeten. Voorbeelden te over! Echter, zodra men sport samen met een dier, in dit geval een paard, moet men bij zichzelf te rade gaan. Wat is ethisch verantwoord? In een land waar dagelijks vele, vele dieren worden ‘vermoord’ puur en alleen voor consumptie is het niet ondenkbaar dat men deze bloedregel zou willen veranderen ten gunste van topsport. Wat mij betreft, laat de regel staan, waar eindigt het anders?

 • marceldufour

  @Bianca

  Zo is het precies, als we niet zelf heel scherp blijven letten op dit soort dingen dan zal dat door anderen voor ons gedaan worden en voor je het weet is alles geheel buiten je controle en krijg je met regels te maken die inderdaad nergens op slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.