Ga naar hoofdinhoud

150 konikpaarden uit Oostvaardersplassen worden geslacht

Staatsbosbeheer heeft besloten om 150 konikpaarden weg te halen uit de Oostvaardersplassen. Zij willen de grootte van de kudde verder terugdringen. Staatsbosbeheer ziet geen andere mogelijkheid dan de dieren naar de slacht te brengen. Dit omdat ze geen andere plek voor de paarden konden vinden.

De paarden staan in een vangweide, worden gechipt en krijgen een paspoort. Ze worden deze week nog afgevoerd. Het vlees wordt zoveel mogelijk verkocht, met toestemming van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

1100 paarden, herten en heckrunderen

De konikpaarden van de Oostvaardersplassen zijn de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. De dieren kwamen om van de honger, er zijn er een aantal verhuisd naar Texel, Spanje en Wit-Rustland en een ander deel moesten worden afgeschoten. Het Staatsbosbeheer heeft besloten dat er uiteindelijk in totaal 1100 paarden, herten en heckrunderen overblijven in de Oostvaardersplassen.

Bron: NOS

14 reacties op “150 konikpaarden uit Oostvaardersplassen worden geslacht

 • Jan Jonas

  Door onkunde van Staatsbosbeheer en faculteit Wageningen moet dit drama en dierenleed plaats vinden. Als men verstand had, had men dit kunnen voorkomen door goed beleid. Door goed management was overbevolking in de Oostvaardersplassen voorkomen.

 • Vanluijk

  Ik schaam me namens deze paarden! Wat we. Wanbeleid dit.

 • lydia smets

  er zijn ergens anders nog weiden genoeg om te grazen voor die dieren .breng ze daar dan heen .die 150 paarden .er bestaan ook andere oplossingen dan ze naar de slacht te brengen he . waarom moeten deze dieren het nu weer bekopen met hun leven ? dat vraag ik mij toch af ? ik zie toch op de foto dat ze hooi bij hun hebben liggen .of willen ze weer bouwgrond hebben zeker enzomeer wat niet nodig is ? er zijn plaatsen genoeg voor deze dieren in leven te houden hoor .

 • Peet

  Wie van jullie 3 neemt ze over? En zorgt voor ze.

 • A van der Meulen

  Staatsbosbeheer? Staats wanbeleid. Zo triest. Ze gaan net zo slecht met dieren om als met bomen.

 • F Bodet

  Wanbeleid ,oplossingen genoeg.Vraag stichting Annemieke.

 • May

  Ben het helemaal eens met Jan Jonas en wat nog erger is, ze worden ook nog betaald voor dit wanbeleid.

 • Francien

  Ik snap niet dat dit nieuws is. We brengen elke dag duizenden dieren naar de slacht. Koeien, kippen, varkens, geiten, nertsen, paarden enz. Waarom wel medelijden met deze paarden en niet met de rest?

 • José

  Ik ben het eens met Francien. Dieren slachten is (helaas) een dagelijkse praktijk. Wij als paardenliefhebbers zullen waarschijnlijk geen paardenvlees eten, maar voor anderen is dit een fijn stukje wild, net als hert, wild zwijn, haas e.d. “Ze hebben in ieder geval een fijn leven gehad in de vrije natuur”, zullen ze zeggen.
  Het is nu eenmaal zo dat er in onze natuurgebieden geen natuurlijke vijanden van sommige dieren zijn. Wil je niet dat ze verhongeren door voedselgebrek dan zul je ze moeten verplaatsen of slachten.
  Ze hadden er nooit aan moeten beginnen, die Konikpaarden zomaar loslaten en ongebreideld laten voortplanten. Vergelijk het met schapen. Een kudde schapen wordt gecontroleerd ingezet voor natuurbeheer, maar wél verzorgd en in toom gehouden.

 • KdJ

  Helemaal met Francien eens. Niks nieuws aan.

 • Eva

  Mee eens Francien. Deze paarden hebben tenminste nog enige tijd als min of meer vrij en wild dier kunnen rondlopen. Ze hebben het in ieder geval (een stuk) beter gehad dan de kippen die met 40.000 in een schuur zitten, geen daglicht zien en na 6 weken in kratten worden gepropt om levend aan hun poten hangend geslacht te worden. En ook beter dan de varkens die altijd binnen hebben gestaan in kleine hokken met heel weinig of geen afleiding, wachtend op hun dood. Laten we dan tenminste ook protesteren tegen het leed van al die dieren én vooral zelf geen vlees meer eten.

 • Willem

  Eva , daar klopt niks van wat je zegt ,de kippen en varkens die lekker binnen zitten bij een goede temperatuur , en die constant wat kunnen eten ,hebben een veel beter leven dan die paarden die daar in de kou en regen staan en af en toe wat te eten krijgen ,als je het aan de dieren zou vragen dan wisten die het wel.

 • Jan

  Hoe is het mogelijk dat ze nog gechipt moeten worden en het vlees verkocht kan worden???!

 • Jan Jonas

  Beste Jan, dit vlees is niet geschikt voor menselijke consumptie. Het vlees van deze paarden gaan naar de hondjes en de katjes omdat het vol zit met cadmium en zware metalen. Dit vlees is onlangs getest en bleek vol te zitten. Hier zullen de hondjes en katjes bij mee zijn. (ook de dierenarts).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.