Ga naar hoofdinhoud

‘Juridische haarkloverij rondom vliegenspray’

Juridische haarkloverij, waar het welzijn van paarden niet mee is gediend. Dat is de mening van Willem Johan Bakker van MacroVet, de webwinkel voor dierbenodigdheden. Hij reageert op de overheidsbepaling dat de verkoop van niet geregistreerde insectenwerende middelen wordt verboden. En hoe het allemaal precies zit is nog onduidelijk ook.

Producten waarbij op de verpakking staat vermeld dat ze insectenwerend of –dodend zijn vallen onder de Gewasbeschermings- en biocideverordening. Tot nu toe vielen de vliegenmiddelen die voor paarden verkrijgbaar waren onder de ‘Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen’ en waren daardoor vrij in de handel. Dat blijkt echter in strijd met de wet. Ze moeten dus van de schappen en fabrikanten kunnen toelating aanvragen. Een proces dat zo duur is, dat vrijwel niemand daaraan begint.

In een brief van demissionair minister Bleker van 16 maart wordt gesproken van uitstel tot 2014. Vanaf dat moment kunnen producten met een Europese registratie voor biocide wel worden toegelaten. Wilmke Offereins van De Paardendrogist heeft ook geprobeerd de regelgeving te doorgronden. “Wij hebben alle niet-geregistreerde insectenwerende producten uit ons assortiment gehaald. Het kromme is dat dit alleen geldt voor Nederland. Duitse en Engelse producten mogen in eigen land gewoon worden verkocht. Het heeft dus niets te maken met veiligheid, het is puur juridisch.”

Behalve werende en bestrijdende middelen worden tegen vliegen en muggen ook producten op geurbasis gebruikt, bijvoorbeeld met tea tree en hertshoorn. “Zoals wij het hebben begrepen mogen die tot het einde van dit jaar worden verkocht, maar daarna niet meer”, aldus Offereins. “Er komt per 1 januari 2014 een verordening, dat biociden moeten zijn voorzien van een Europees registratienummer. Er zijn al buitenlandse producten die dat hebben, die kunnen vanaf dan in Nederland worden aangemeld en na goedkeuring van de overheid hier worden verkocht. En tot die tijd? Dat is onduidelijk.”

Volgens Willem Johan Bakker gaat het erom wat erin zit en wat op de verpakking staat. “Deet is bijvoorbeeld niet toegestaan als werkzame stof. Heb je echter iets met citronella, dan mag er niet op het etiket staan dat het insectenwerend is. En in dat geval mag het gewoon worden verkocht.” Bakker denkt dat producenten in Nederland niet overgaan tot registratie, omdat de aanvraag te kostbaar is. “Je moet dan nog maar afwachten of het wordt goedgekeurd. Het gevolg is dat mensen zelf op zoek gaan naar alternatieven. Op gevaar af dat ze rare zelfgemaakte smeerseltjes gaan proberen of doseringen gebruiken die niet geschikt zijn voor paarden. Of ze stoppen met bestrijding. Terwijl dat voor sommige paarden wel nodig is. Het welzijn gaat er dus zeker niet op vooruit.”

Gert Jan Morsink van Sectolin, dat onder andere vliegenmiddelen produceert, geeft aan dat er met zekerheid gaat worden gereguleerd, maar hoe en wat is nog niet duidelijk. “Er wordt met een kanon op een mug geschoten. De vliegenmiddelen die tot nu toe in de handel waren, zijn bijna allemaal gebaseerd op etherische oliën die al decennia lang in de paardenwereld worden gebruikt tegen vliegen.” Hij heeft van het ministerie de toezegging dat zijn producten nog tot het einde van het jaar mogen worden verkocht, daarna moet er een aantal ingrediënten worden vervangen, die op de annex 1 van de biocidenlijst staan.

Bron: Horses/De Paardenkrant

6 reacties op “‘Juridische haarkloverij rondom vliegenspray’

 • Hanneke Hegeman

  De regelgeving in Nederland is op dit vlak hypocriet. Wat gebeurt er nu: iedereen bestelt het hier verboden product via een Belgische- of Duitse website en dan mag het wel………

 • Marian

  Weer een voorbeeld van onze fantastische bureaucratische regelgeving. En onze regering geeft het dierenwelzijn heus, echt, de hoogste prioriteit.

 • wiske

  Gelukkig zijn de meeste dingen voor mensen gewoon bij de drogist te krijgen.
  Toch maar een zelfgemaakt brouwsel dan?? We weten wat er in de sprays zat.

 • Fred de Rooij

  Wanneer houdt het nu eens op? Ik word doodziek van die achtelijke kinderachtige gezever daar in Den Haag.

 • Namreh

  Kromme regelgeving: zeker! Enige jaren geleden (2005/2006)produceerde ik korte tijd een viegenspray (Fly-Off), gebasserd op de hier ook genoemde middelen tea-tree olie en hertshoornolie, met ook eucalyptusolie en cederolie, in een oplossing van citronella. Mij werd destijds al door een van mijn klanten (in Alblasserdam) verteld dat ze binnenkort mijn middel niet meer zouden mogen afnemen omdat er een toelating voor nodig zou gaan zijn. Verder verkocht ik onder eigen merknaam een zeer sterk geconcentreerd schoonmaakmiddel, ook werkzaam als bestrijdingsmiddel tegen o.a. rode bloedmijt (beter bekend als bloedluis, een veel voorkomende parasiet in de vogelwereld). Mij werd door de warenauthoriteit verboden dit niet gecertificeerde middel verder in de handel te brengen, niet omdat het schadelijk voor mens, dier of omgeving zou zijn maar omdat de EU regels stelde aan de omschrijving op het etiket. Als schoonmaakmiddel mocht ik het product wel verkopen, maar vermelden dat het de beschermende waslaag oploste, zodat het ongedierte zou uitdrogen en sterven was een overtreding van de EU-regels en werd mij middels dreiging met een proces-verbaal afgestraft. Zo werd ik als beginnend ondernemer door de belachelijke regelgeving van de EU buiten spel gezet. Helaas is deze situatie nog niet verbeterd lees ik hierboven.
  Het wordt tijd dat men in het BBB (Bureaucratisch Bolwerk Brussel) eens goed de oren gewassen krijgt aangaande het betweterige gedrag dat men daar ten toon spreidt. Zonder verstand van zaken de boel centraal besturen is een onverstandige handelswijze; zie de gevolgen van over-management in tal van zakelijke of dienstverlenende organisaties. De remedie om een bedrijfsvoering weer kostendekkend c.q. winstgevend te maken blijkt steeds weer afslanking van het managementgedeelte te zijn.
  Europa past m.i.dus wel een stukje matiging, een wat bescheidener opstelling en last but not least, een heldere geest.

 • JP

  Ik begin langzamerhand te begrijpen waarom de nederlandse kiezers een zwaai naar (extreem) rechts gaan maken… de betutteling vanuit Brussel is tergend! Onder het huidige (demissionaire) kabinet is Nederland steeds maar weer het braafste knulletje in de klas – en verdwijnen er relatief onschuldige middelen van de schappen als Madame Europa piept. Zucht..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.