Ga naar hoofdinhoud

Studenten diergeneeskunde doen onderzoek naar sporthart bij paarden

Ook Sunrise nam deel aan het onderzoek naar een sporthart
Afgelopen week zijn eventingruiter Justin Maarse en Willem van Kampen op de Academy Bartels op bezoek geweest voor hun onderzoek naar een ‘sporthart’ bij paarden. De beide vierdejaars studenten diergeneeskunde  gebruiken voor hun onderzoek hoog opgeleide eventingpaarden, dressuurpaarden en ongetrainde volwassen paarden. Een aantal paarden zijn op de Academy onderzocht, waaronder Imke’s toppaard, Sunrise. Het onderzoek bestaat uit drie delen, een klinisch onderzoek met nadruk op het hart, een hartecho en een enquête met vragen over de training. Deze enquête werd door Imke en Tineke ingevuld.

Er is op dit moment nog relatief weinig onderzoek gedaan naar hoe het hart van een warmbloed sportpaard reageert op training. Het is niet bekend wat training en arbeid precies voor effect hebben op het hart. Veranderingen van het hart kunnen normaal en passend zijn bij een aanpassing van het hart als gevolg van training. Dit wordt ook wel een sporthart genoemd. Omdat dierenartsen dit nog niet met zekerheid kunnen zeggen kan het zo zijn dat een paard met een sporthart als een paard met een hartprobleem wordt aangeduid, terwijl er geen sprake is van een probleem. Er is op dit moment nog relatief weinig onderzoek gedaan naar hoe het hart van een sportpaard reageert op training.

Het onderzoek heeft als doel om aan te tonen dat hartveranderingen het gevolg kunnen zijn van training. Wanneer het onderzoek de uitkomst heeft die de studenten verwachten, zou dit kunnen betekenen dat bepaalde veranderingen aan het hart geen gezondheidsbeperking voor een getraind paard betekenen, maar een aanpassing aan training.

Bron: Horses/ Academy Bartels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.