Ga naar hoofdinhoud

Anky uit mening over Partij voor de Dieren

Anky van Grunsven. Foto: Lisa Dijk / www.arnd.nl

Anky van Grunsven was gisteravond te gast in het het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken. Ze sprak over Indoor Brabant, haar bijzondere band met Bonfire en werd gevraagd naar haar mening over het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. "Ik denk dat het goed zou zijn als de partij zich wat meer in het veld zou begeven zodat ze weten waar ze over praten", aldus Anky.

In het programma van de partij staat onder andere: ‘Strengere regels moeten het welzijn van paarden beter garanderen. Schadelijke trainingsmiddelen en methoden worden verboden en er komt een minimumleeftijd waarop pony’s en paarden belast mogen worden.’ Volgens de partij halen sportpaarden de leeftijd van acht jaar niet eens door teruglopende resultaten.

Interessante naam

Presentatoren Renze Klamer en Robbert Meeder vroegen Anky om haar mening. “Ja het klinkt allemaal best wel goed. Ik heb een keer met iemand van de partij gesproken en die noemde mijn naam ook in een trainingsmethode. Dus toen vroeg ik: ‘Ben je weleens bij mij op stal geweest? Heb je al eens gekeken naar de methode?’ Nee, dat hadden ze dan niet. Maar mijn naam klonk natuurlijk wel heel interessant in dat hele verhaal. Dat vind ik heel jammer.”

Driehonderd procent goed

“Zeker in topsport zijn wij heel de dag druk om te denken: ‘Voelt het paard zich wel lekker? Heeft hij wel goed gegeten? Zit hij wel lekker in z’n vel? Kán hij wel top presteren?’ Want of je nou voetballer, paard of ruiter bent, je moet wel mentaal en fysiek driehonderd procent goed in je vel zitten om een topprestatie te kunnen doen.”

Minimumleeftijd

Over het idee om een minimumleeftijd in te stellen voor de belasting van een paard heeft Anky haar twijfels. “Zo simpel is het niet. Het ene paard is met drie jaar al volgroeid, het andere met vier jaar. Laat je hem in de wei staan tot zijn achtste dan is hij ook niet volwassen. Want als je hem niet laat werken kun je het ook niet opbouwen. Het is heel belangrijk dat je kijkt naar het paard. Kan het paard het aan, heeft hij al wat gedaan? Als ik nu ga voetballen kan ik niet in een keer denken dat ik die negentig minuten zo kan volhouden. Om een paard goed sterk te maken moet hij gewoon een paar keer in de week licht bewegen, en opbouwen.”

Kort door de bocht

“Ik denk dat het wel goed zou zijn als de partij zich wat meer in het veld zou begeven zodat ze weten waar ze over praten. Ik zeg niet dat ze het helemaal niet weten, maar ik vind het altijd zo kort door de bocht om te zeggen vanaf vijf jaar, want niet elk paard is hetzelfde.”

Klik hier om het programma terug te luisteren.

Bron: Langsdelijn

15 reacties op “Anky uit mening over Partij voor de Dieren

 • Monica

  Ik denk dat het goed is als paardenmensen zich eens gaan verdiepen in de nieuwste inzichten over het houden van paarden: in een kudde in plaats van geïsoleerd in een eigen stal, de hele dag door ruwvoer, geen ijzers, en ga zo maar door.
  Nu staat voornamelijk het belang (lees: gemak) van de eigenaar/ruiter voorop en wordt voorbijgegaan aan wat ieder paard, dus ook een topsportpaard, nodig heeft: contact met soortgenoten en een uur of 20 vrije beweging op een dag. Dat dit niet voor iedere paardenbezitter haalbaar is, zou m.i. stof tot nadenken moeten zijn.
  Tot slot haalt Anky zichzelf m.i. naar beneden met deze stellingname: “Het ene paard is met drie jaar al volgroeid, het andere met vier jaar. Laat je hem in de wei staan tot zijn achtste dan is hij ook niet volwassen.” Uit onderzoek is gebleken dat de groeischijven in een paardenrug pas rond de leeftijd van 5 à 6 jaar gesloten zijn. Bovendien hoef je een paard niet tot z’n achtste in de wei te laten staan, want trainen kan ook vanaf de grond. Juist van iemand van haar kaliber had ik meer verstand van zaken verwacht: ik heb enorm veel respect voor haar behaalde prestaties.

 • Pony Opvang Lisserbroek

  Het circus wat dressuur heet en waar een paard als een clown moet optreden in de piste.

  Een paard wil in de weide rennen, rollen, spelen, vies worden, knuffelen met andere paarden.
  Niet 24/7 in een gevangenis met tralies staan( box).

  Een paard is met 7 jaar pas uitgegroeid.

  Een paard wil eten wanneer hij wil: niet 6 x of 3 x per dag.

  Een paard heeft hoeven om mee te lopen, als ze te hard slijten, dan doet het paard te veel, simpel, géén ijzers, maar minder rijden.

 • MS

  Wat jammer dat het in iedere discussie blijft gaan over de gemiddelde leeftijd van sportpaarden en niet over waar het de PvdD daadwerkelijk om te doen is: het verbeteren en garanderen van het welzijn van paarden. Dat zou ons toch allemaal aan het hart moeten gaan!

  We kennen allemaal de horror-filmpjes van FB waarin paarden beestachtig behandeld worden. Dit is geen fictie, dit is werkelijkheid! Laten er alsjeblieft regels komen die ervoor zorgen dat deze mensen nooit meer een paard in handen krijgen. Dan kan de rest van ons de mooiste sport blijven beoefenen die er is, met respect voor onze paarden!

 • Michele

  Dit is nu precies het probleem; traditioneel denken door mensen die “professioneel” werken met paarden. Ze blijven in die cocon zitten. We zorgen goed voor de paarden? Ja vanuit hun optiek. Paarden hebben dat soort verzorging niet nodig. En inderdaad zoals iemand al aangaf; juist Anky zou moeten weten dat een paard niet volgroeid is met 3, geen enkel paard. Door haar bewering dat het verschilt per paard slaat ze echt de plank mis! En juist zij moet weten dat er nog honderdduizend andere dingen zijn die je het paard kunt leren voor je met rijden en zware sport begint. Zij zou haar horizon eens moeten verbreden.
  Partij voor de Dieren, ga vooral zo door! Het zal echt tijd nodig hebben eer de traditionele paardensport het inziet.

 • Ingrid

  Van een open discussie over paarden is geen sprake. Helemaal niet over welk dier dan ook.
  Op internet volg ik meerdere discussies over dieren.
  Er is een grote groep dieren activisten die overal een statement maken over dieren.
  Of het nou gaat over dierengeneesmiddelen,dolfijnen,circus enz enz.
  Ook nu over de partij van de dieren,ze haken er gretig op in.
  Is er op horses een bericht over een paard met wat bloed in de mond,of over het rijden van bv Edward Gal.
  Je kan erop wachten. Gretig wordt erop ingesprongen met soms de vreemdste redeneringen.
  Ook hier op horses zie je aan de manier van reageren dat er iemand een mening heeft ws gedragen door dierenactivisten.
  Volg je op fb wie er meestal reageren dan lijkt het of ze een uitgebreid fb account hebben,maar dat is niet zo.
  Dus een open discussie is altijd goed,maar ik ben bang dat deze wordt gestuurd door dierenactivisten die een ander doel nastreven.
  Lijkt mij dat we deze ontwikkeling nauwkeurig in de gaten moeten houden.
  Het kan niet zo zijn dat de schreeuwers de paarden de wei in praten en dat verder iedere goede discussie niet meer mogelijk is!

 • Herman Gallé

  Paarden zijn niet op de wereld om mensen te plezieren. De speciëcistische arrogantie die zich van ons meester heeft gemaakt is de oorzaak van de vanzelfsprekendheid waarmee we aannemen dat dieren, in dit geval paarden, er voor ons zijn. Ze móeten presteren. En ja, we zorgen goed voor de dieren…………..opdat ze optimaal presteren! We leren paarden danspasjes op muziek van Johann Strauss en gaan, als ze dat goed doen met de eer strijken. We halen levensgevaarlijke toeren met paarden uit en noemen dat om volstrekt onduidelijke redenen ‘military’. We dwingen de dieren over onzinnige hindernissen te springen en noemen dat deftig ‘concours hippyque’. We moeten af van het idee dat we dit dieren mogen aandoen uit hang naar succes, status, rijkdom. We moeten dieren zien als levende wezens met gevoel en een intrinsieke waarde (wettekst). Het is in strijd met de waardigheid van deze wezens ze te beschouwen en te behandelen als vermaaks- status-, winstobjecten, dan wel onze gezondheid, welzijn en leven veilig stellen door ze in de proefdierencentra te laten lijden en sterven. Gelukkig is er een Partij voor de Dieren!

 • elbvh

  Goh.. ik ben een liefhebber van de sport en zeker van paarden. Door de uitspraak van de partij van de dieren wist ik ineens waar ik wel op wilde stemmen.
  Tussen de mensen in ‘het veld’ nam ik het op voor de top in de paardensport.
  ‘Die weten wel wat ze doen’
  Welzijn staat voorop…
  Maar dan de uitspraak van Ankie ‘dat sommige paarden met 3 jaar al zijn volgroeid.’
  Mn klomp brak en mn broek zakte af!
  Als zelfs zij niet weet hoe het werkelijk werkt in het paardenlichaam wordt het inderdaad dringend tijd om zeker te gaan stemmen.
  Zij hebben de voorbeeldfunctie.
  Dat een paard plezier kan hebben door met een mens te werken is voor mij persoonlijk echt bewezen. Dat bewijzen ze iedere dag wanneer zij voorop gezet worden en er geen dwang nodig is omdat het paard verzet heeft omdat het iets nog niet aankan.
  Langzaam opbouwen en leeftijdsgrenzen stellen is juist.
  Niet pas met 8 jaar erop..
  Maar zeker wel beperken met krachtige oefeningen al geeft een paard het zelf aan iets van nature te kunnen.
  Te veel en te vaak is forceren.
  In de top is alles blijkbaar zo gewoon geworden dat er niet meer gezien wordt dat ze ‘peuters en kleuters’ 50kg laten liften op de achterhand bij piaffe en passage of extreme hindernissen of lange trainingsvelden.
  Sociaal contact en urenlang samen buiten kunnen zijn.
  Welke paardenliefhebber wil dat nu niet voor het dier?

 • Timothy-James Bolton-Milhas

  Anky van Grunsven laat duidelijk hier haar kennis van paarden zien. De definitieve studie van Dr Deb Bennett heeft al bijna 14 jaar laten zien dat het paard ver van volgroeid is met 3 of 4 jaar leeftijd. Dat mensen twijfel leggen bij haar trainingsmethoden zonder op haar stal te komen is ook geen wonder wanneer haar man, Sjef Janssen, de trainer van haar paarden, uitlegt dat rollkur absoluut geen probleem is omdat “we het al jaren zo doen”… Ze mag zich er van “distantiëren” maar heeft zich zo duidelijk gebruikt in het verleden dat er natuurlijk twijfels bij haar bewering zijn – verbod op competitie is er wel maar wie controleert tijdens de training?

 • Lies Beuker

  Ik denk dat de Partij van de dieren beter niet ‘in het veld’ kan gaan kijken. Zij zullen zich dood schrikken.
  Met regelmaat zie ik dingen gebeuren in rijbanen waar de honden geen brood van lusten. Lukt een oefening niet? Drama. Slofteugels, longeerzwepen en maar hangen aan de teugels. Wat een ongeduld, onbegrip en wat respectloos naar deze ‘stomme’ schitterende dieren. Stom betekent in dit geval: kan geen geluid geven. En dat is nu ook nog een probleem, paarden kunnen niet HUILEN!

 • Marjolijn

  Ik hoop dat er 1 dappere, eerlijke, bekende topruiter is die een keer de waarheid durft te zeggen. We gebruiken de paarden om geld te verdienen en voor ons eigen plezier. Van recreatie ruiter tot “top”ruiter, allemaal moeten we ons gaan realiseren dat we in principe een onvolgroeid “kind” mishandelen. Tijde voor verandering….

 • Caroline

  Any van Grunsven ziet paarden alleen maar als een “Sportequipment” en niet als dieren, welke ook behoeften hebben. Heel jammer! En zo een persoon wordt als voorbeeld gezien, verschrikkelijk!

 • Maria vd Berg

  Beste Caroline, heb jij ooit een diepgaand persoonlijk gesprek met mevrouw van Grunsven gehad waarin zij jou uitgebreid heeft geïnformeerd over haar relatie met haar paarden???

 • Helena Visser

  een ”diepgaand persoonlijk gesprek” is niet nodig. Van Grunsven is zo bekend dat het internet bol staat van uitspraken en foto’s van haar. Eerlijk gezegd eerder een reden om haar niet te willen ontmoeten. Niet alleen top sport maar ook gewone liefhebberij is door de rolkur (LDR) praktijken helemaal vergiftigd met foute manier van rijden. Jonge meisjes trekken vervend hun paard in de krul omdat het dan ”over de rug gaat lopen” en dergelijke vage omschrijvingen. Het is echt vreselijk om aan te zien en als je realiseert hoeveel dierenleed dit veroorzaakt wordt je er ziek van. Gelukkig komen steeds meer mensen tot inzicht dat het zo niet moet.

 • cjb

  @ms (reactie nr3) Natuurlijk moeten we er voor zorgen dat de horrorfilmpjes niet meer gemaakt kunnen worden. En deze mensen moeten dan ook voor aangepakt worden. Wat de partij voor de dieren nu wil is dat iedereen moet boeten voor die paar filmpjes (vaak ook nog uit het buitenland). En dat gaat me toch echt te ver.

  Dan het verhaal van de groeischijven wat veel wordt gebruikt in de discussie van: op welke leeftijd mogen we gaan belasten. Eigenlijk gek dat we die discussie wel voeren bij paarden. Maar onze kinderen vanaf een jaar of 8 wel 2 keer per week laten trainen. Want bij de mens zijn de groeischijven pas volgroeit bij 21.
  Dus mijn mening is dat je best mag gaan trainen, Maar zoals Anky aangeeft, Hou daarbij rekening met het welzijn van het paard. Dit doe je “als het goed is” ook bij je kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook