Ga naar hoofdinhoud

FEI verbiedt haar officials op GCL-wedstrijden op te treden

Een nieuwe stap in de FEI vs. GCL-soap is een waarschuwende brief die alle FEI-officials op 8 december van de internationale federatie ontvingen. Daarin verbiedt de FEI de officials om werkzaam te zijn op wedstrijden van de Global Champions League. Zijn ze dat wel, dan mogen de officials zes maanden niet actief zijn op nationale en internationale wedstrijden.

De FEI gaf eerder deze maand aan de beslissing van het Mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), dat op 27 juli de organisatoren van Global Champions League (GCL) in het gelijk stelde, voorlopig te erkennen. Zo konden ruiters zonder sancties deelnemen aan deze nieuwe competitie. Maar FEI-voorzitter Ingmar De Vos liet ook weten dat het FEI-standpunt inzake de Global Champions League van Jan Tops nog altijd ongewijzigd is. En dat de federatie de beslissing van de Belgische mededingingsautoriteit om de ‘wilde’ wedstrijden van de Global Champions Tour toe te staan, zou blijven aanvechten.

De FEI geeft in de onlangs verstuurde brief aan, de officials met dit verbod te willen beschermen . De officials zouden namelijk de wettelijke bescherming verliezen, als ze aan de slag gaan op een wedstrijd die niet door de FEI is goedgekeurd. In de brief staat onder meer: “Het enorme prijzengeld in deze teamcompetities kan ertoe leiden dat de beslissing van de official als discutabel wordt beschouwd en eventueel wordt aangevochten. Omdat de Global Champions League zich buiten het juridische kader van de FEI verplaatst, kan zij haar officials in een geschil geen bescherming en ondersteuning bieden.” Bovendien zijn de officials niet verzekerd op de niet-FEI-wedstrijden.

Goed recht

Mocht de official toch in functie zijn op de GCL-wedstrijden, dan mag deze zes maanden niet aan de slag op de wel goedgekeurde FEI-wedstrijden. Daarbij maakt de FEI duidelijk dat een dergelijke maatregel hun goed recht is: “Houd er rekening mee dat de recente beslissing van de Belgische mededingingsautoriteit niet speciaal van toepassing is op Artikel 158,6 betreffende de FEI officials (die het de officials verbiedt aan een niet-FEI-wedstrijd deel te nemen). Daarom heeft de FEI het recht om de regel betreffende de illegale wedstrijden op de FEI officials toe te passen.”

Verwijzend naar een eerdere brief van de GCL, waarin werd betoogd dat de FEI dierenartsen worden uitgenodigd om dopingcontroles uit te voeren op de wedstrijden – een antwoord op het FEI argument dat, aangezien deze competitie niet valt onder de reglementen van de FEI, de ongeschreven regels maken dat paardenwelzijn en sportintegriteit niet gegarandeerd kunnen worden op de wedstrijden – merkt de FEI op: “Zoals u waarschijnlijk weet, heeft de Global Champions League, de FEI uitgenodigd om dierenartsen naar hun wedstrijden te sturen om dopingcontroles uit te voeren. Mocht een paard echter positief getest worden, dan heeft de FEI geen toestemming om de zaak voort te zetten en kan zij dus niet, overeenkomstig haar regels, garanderen dat de paarden die deelnemen vrij zijn van verboden stoffen. Om die reden gaat de FEI geen tests uitvoeren op dergelijke, ongeoorloofde wedstrijden.”

Er werd in de brief bovendien nogmaals benadrukt dat dit alles alleen geldt voor de Global Champions League, maar niet voor de Global Champions Tour.

Bron: Horses / St. Georg

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “FEI verbiedt haar officials op GCL-wedstrijden op te treden

 • i

  Het zal me niet verbazen als veel mensen afhaken bij de FEI en gewoon voor het grote geld gaan. Landelijk is de trend ook wilde wedstrijden rijden, denk dat deze trend internationaal doorzet.

 • Brekelmans

  Een verschrikkelijke naargeestige en kinderachtige reactie van de klein-denkende FEI-bestuurders.
  De officials zijn wel beschermd want er is altijd nog de CAS.
  Na deze maatregel zullen veel officials de FEI verlaten en de FEI vergeet ook dat het iedereen vrij staat morgen een nieuwe internationale bond op te richten.
  De FEI is nu al de grote verliezer en als ze wijs zijn dan begraven ze de strijdbijl en werken ze samen met Tops.
  Zo niet dan zal op termijn de FEI ten onder gaan omdat de GCL over meer geld beschikt dan de FEI en derhalve de langste adem zal hebben.

 • Dave

  Zal Jan Tops blij mee zijn,kunnen ze van de FEI thuis blijven,scheelt weer vliegtickets en kan het prijzen geld omhoog,leuk voor de ruiters

 • Jan

  FEl Global Tour
  Denk dat de FEI hier de boot helemaal mist als nu de Global championtour Leageu een onderdeel is van het GLC tour
  Dan valt het nog onder de GLC Tour en heeft de FEi niks om op te staan regelmentiar !!
  Wat nu als ze verbieden aan hun official om mee te werken aan de GLC Tour dan is het probleem groter !
  De KNHS heeft ook ooit de regelementen zo gemaakt en geschreven dat hun official niet mochten mee werken aan wilde wedstrijden maar kijk eens goed rond wat door functie,s uitoefend !!!
  Maar ergens hebben ze zowel de FEI/KNHS gelijk wat nu als er iemand blijvend letsel overhoudt aan deelname aan zo,n wedstrijd via is er verzekerd nu hebben de officials collectief een verzekering via hun bond
  Hierbij moet men ook de amerikaanse gedachte in de gaten houden !! Zekerheid en veiligheid boven alles of er komen vele rechtzaken !

 • Brekelmans

  Aan Jan, Ik zie het probleem niet. Jan Tops heeft natuurlijk een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten om eventuele schades welke ontstaan door de organisatie of medewerkers te kunnenvergoeden. Mogelijk vallen daar ook officials onder of worden die apart verzekerd. In ieder geval kunnen die onder dezelfde of misschien nog betere condities en voorwaarden verzekerd worden als nu bij de FEI het geval is. De reacties van de FEI getuigen van amateurisme i.p.v. professionaliteit. Op deze wijze graven ze hun eigen graf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook