Kamervragen na vondst dood paard

Foto: Lonneke Ruesink

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de vondst van een uitgemergeld dood paard in Deurne. De partij wil van minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) weten of en wanneer hij met een wetsvoorstel voor een houdverbod komt, voor personen die stelselmatig in de fout gaan. Blok heeft toegezegd dat hij de Kamer hierover voor het zomerreces informeert.

Kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD vroeg de minister of hij het verantwoord vindt dat de Deurnese familie in kwestie op haar terrein weer een twintigtal paarden en meerdere honden houdt. En of de gezondheid en het welzijn van de dieren door de overheid worden gemonitord. Volgens Blok is het aan de rechter om te oordelen of de familie geschikt is om dieren te houden. De minister wil niets zeggen over het aantal controlebezoeken bij de familie.

Houdverbod

Blok werkt momenteel aan een eerste opzet voor een houdverbod in Nederland, een langgekoesterde wens van de PvdD. Zo’n houdverbod moet gaan gelden voor mensen die zich schuldig maken aan dierenmishandeling en hun wettelijke zorgplicht aan dieren verzaken. Volgens de PvdD toont de situatie in Deurne het belang van zo’n verbod nog maar eens aan.

Onderzoek NVWA

Blok informeert de Kamer voor het zomerreces over de huidige stand van zaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak van het paard in Deurne. Dat onderzoek loopt nog.

Bron: WeekbladVoorDeurne

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Kamervragen na vondst dood paard
  1. 1

    Ik hoop dat deze maatregel voldoende steun krijgt, want het is echt nodig. Er is veel te veel dierenleed en het blijft quasi ongestraft.