Ga naar hoofdinhoud

Kopers en verkopers van paarden lopen risico’s

Exclusief
Bij de aan- en verkoop van paarden wordt meestal geen contract opgesteld. Ook uit andere aspecten van de paardenhandel in Nederland blijkt dat veel kopers en verkopers zich niet bewust zijn van de risico’s die zij soms onnodig lopen. Dit is één van de conclusies van een grootschalig onderzoek dat Paardenkrant-Horses.nl samen met het Radio 1-programma ‘Reporter Radio’ en het onderzoeksbureau Toponderzoek instelde onder bezoekers van de websites Horses.nl, Bitmagazine.nl en Dressuur.nl.

Zo’n 3500 enquêteformulieren werden ingevuld, opgesplitst in drie groepen: kopers, verkopers en een groep mensen die zichzelf zag als zowel koper als verkoper. Dat alles nog niet koek en ei is in de paardenhandel bleek wel uit het antwoord op de stelling:

‘Alle verkooptransacties in de paardenbranche gaan goed’.

57% was het met deze stelling (zeer) oneens, 28% bleef daarbij neutraal. Overigens gaf 8% van de kopers en 11% van de verkopers aan wel eens een ontbinding van de transactie te hebben meegemaakt.

Particuliere handel

Het onderzoek geeft een getrouw beeld van de gang van zaken in de particuliere paardenhandel. Driekwart van de kopers had zijn paard van een privé-eigenaar of een fokker gekocht. Ook uit de prijzen die de respondenten voor de paarden hadden betaald, respectievelijk hadden ontvangen, blijkt dat de deelnemers aan het onderzoek voor het overgrote deel uit de niet-professionele sector komen. Maar liefst 73% van de kopers had 7000 euro of minder voor zijn paard betaald. Van de verkopers ontving 44% 7000 euro of minder, 31% had een bedrag tussen 7000 en 14.000 ontvangen. Slechts 5% gaf aan een bedrag van 42.000 euro of meer te hebben geïncasseerd. Deze prijzen maken duidelijk dat de professionele handelaren, die hoger opgeleide sportpaarden naar het buitenland verkopen, buiten de scope van dit onderzoek zijn gebleven.

Onnodige risico’s

Als het onderzoek van Paardenkrant-Horses.nl en Reporter Radio één ding heeft blootgelegd, dan is het wel dat kopers en verkopers vaak onnodige risico’s lopen. Zo meldt maar liefst 71% van de verkopers dat zij geen contract opstellen met de koper van hun paard. 68% geeft als reden op dat de koper er niet om heeft gevraagd.

Elf procent van de verkopers laat het paard door zijn of haar eigen dierenarts keuren en 41% denkt dat het niet uitmaakt of het paard is gekeurd door de dierenarts van de koper of die van de verkoper. In de gemengde groep van kopers en verkopers gaf eenderde aan dat de paarden door de dierenarts van de verkoper waren gekeurd, eenderde was door de dierenarts van de koper gekeurd en eenderde gaf aan dat dit niet uitmaakte. Terwijl de verkoper bij een eventueel conflict zich gemakkelijker kan verdedigen als de dierenarts van de koper het paard heeft gekeurd.

Wel is maar liefst 87% van de verkopers zich goed bewust van hun informatieplicht. Hetzelfde percentage gaf aan dat de koper recht heeft op relevante informatie over het paard, zoals sportopleiding en eventuele stalgebreken. Het percentage verkopers dat alles over het karakter van het betreffende paard deelt met zijn of haar klant blijft beperkt tot 55%.

Verkopers kritisch over kopers

Verkopers zijn behoorlijk kritisch over hun klanten. 56% vindt dat kopers soms niet weten waar ze aan beginnen en maar liefst 73% vindt dat kopers hun eigen rijkunst soms niet correct inschatten.

Kopers zijn voorstander van een keurmerk voor paardenhandelaren (69%) en willen een verplichte registratie van eigenaren (76%).

De kopers en verkopers van dit onderzoek hadden specifieke eigen profielen. Zo zijn de kopers overwegend (65%) lid van de KNHS (of Vereniging Eigen Paard), terwijl de verkopers voor 85% lid zijn van een stamboek en voor 50% lid zijn van KNHS of VEP. Van de kopers is maar liefst 93% vrouw, vaak afkomstig uit het westen des lands, terwijl de verkopers meer uit de traditionele paardenprovincies Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel afkomstig zijn en voor 60% uit vrouwen bestaan.

De uitzending van Reporter Radio is zondagavond helemaal gewijd aan de enquête onder bezoekers van Horses.nl, Bitmagazine.nl en Dressuur.nl.

Radio 1, zondag 29 mei, 19.00 – 20.00 uur.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl / Reporter Radio

Eén reactie op “Kopers en verkopers van paarden lopen risico’s

  • jw

    Ik vind wat ik hier boven lees veelal onzin,zoveel % is lid van een stamboek of knhs.Logisch als je een paard hebt. om wedstrijd te rijden,dan moet je verplicht lid zijn van bond.Hetzelfde geldt voor een stamboek.

    Verder gaat het veelal fout als particulieren een instructeur mee nemen,die moet beoordelen of het paard geschikt is voor de koper,en gaat er dan zelf op.Wat een instructeur voelt en doet op een paard hoeft bij een potentiele koper niet te zijn,daar vaak de kwaliteit heel stuk minder is.
    Keurmerk is alleen goed voor de professionele stallen,die profiteren hiervan,als je nu schrijft we gaan een lijst maken van handelaren waar we beter niet kunnen kopen ,en die jaren rotzooi verkopen ,dan zeg ik ja.Maar mag dit wettelijk.hetzelfde weten we van auto bedrijven.
    En zeker blijven de grote handelaren buiten schot in dit artikel,want het sterke punt als ze een paard naar buitenland verkopen,is dat wanneer een paard niet voldoet ,men een ander paard kan krijgen of een ruiter die kant uit stuurt,en het probleem oplost.Maar daar zal qua percentage weinig of geen paard verkocht worden voor bovengenoemd hoogste bedrag,waar potentie inzit.En de particulier heeft geen buitenlandse klant.Over de dierenarts hebben we al 20 jaar problemen,en willen dat deze op lijn komen qua rontgen beoordeling,de een keurt wel goed de ander niet,vervolgens komt het paard in betere handen en is top gezond,schrijf daar maar eens een artikel over ,dan zullen de verhalen wel losbranden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.