Ga naar hoofdinhoud

Nederland voert ruim 8 miljoen kilo paardenvlees in

Foto: Lonneke Ruesink
Er kwam in 2012 bijna 8,1 miljoen kilo vlees van 'paardachtigen' Nederland binnen. De uitvoer van paardenvlees lag wat lager, maar bedroeg nog altijd 5,33 miljoen kilo. Dat blijkt uit cijfers van de Britse krant The Guardian, die zich baseert op Eurostat, de database van de Europese Unie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de productie van paardenvlees in Nederland rond de 1 miljoen kilo. Het CBS houdt niet specifiek bij hoeveel paardenvlees er door Nederlanders wordt geconsumeerd. Samen met de consumptie van geiten- en schapenvlees komt de totale consumptie op 1 tot 1,5 kilo per persoon per jaar.

Eurostat heeft het in de database over vlees van ‘paardachtigen’, zoals paarden, ezels en muildieren. Het overgrote deel van dat vlees dat Nederland invoert, komt uit België: 7,3 miljoen kilo. Ook komt er ruim 400 ton uit Roemenië en bijna 300 ton uit Italië over onze landsgrenzen. Ierland, Duitsland en Frankrijk leverden kleinere hoeveelheden.

Paardenvlees dat Nederland uitvoert, kent veel meer bestemmingen binnen de EU. Grootafnemers zijn Frankrijk (2,1 miljoen kilo), België (1,4 miljoen kilo), Italië (973.000 kilo) en Finland (615.000 kilo). Maar ook Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Malta, Zweden en Zwitserland halen paardenvlees uit Nederland.

In Europa is België verreweg de grootste exporteur van ‘vlees van paardachtigen’. Italië is de grootste importeur. Nederland is in dat licht een subtopper, zowel op het gebied van uit- als invoer.

Bron: Horses / Algemeen Dagblad

Eén reactie op “Nederland voert ruim 8 miljoen kilo paardenvlees in

  • Alvera van Mierlo

    Ik ben benieuwd hoeveel paardenvlees onze hondjes opeten?? Zal wel niet weinig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook