Canadese onderzoekers zijn bezig met een internationaal onderzoek onder dierenartsen om de invloeden van de ziekte van Cushing te onderzoeken. Deze aandoening is een van de meest voorkomende ziektes bij paarden. Dit komt vooral omdat de huidige paarden populatie steeds ouder wordt.
Onderzoekers van de universiteit van Saskatchewan’s Western College of Veterinary Medicine hopen erachter te komen hoe vaak de ziekte voorkomt. Dit willen ze bereiken met een vragenlijst die ze verspreiden onder paarden dierenartsen. Dokter James Carmalt vertelt: “Ons doel is om de ware invloed van de ziekte van Cushing te onderzoeken op wereldwijd niveau. Vorige studies zijn alleen uitgevoerd in de Verenigde Staten.”
De resultaten van het onderzoek worden geëvalueerd om een eventueel nieuwe behandeling te ontwikkelen. “Momenteel is de enige behandeling een hoge dosis medicatie voor de rest van het paard zijn leven. Dat is zwaar, tijdrovend en een grote uitdaging in het dagelijks management”, vertelt Carmalt.
De dierenarts hoopt dan ook dat paardeneigenaren hun dierenarts attenderen op het onderzoek. Carmalt besluit: “Wanneer de uitkomsten van het onderzoek overeen komen met ons idee, dat een nieuwe behandelmethode nodig is, is ons ultieme doel om een nieuwe eenmalige behandeling te ontwikkelen. Hierdoor moet het dagelijks medicijn gebruik voor de ziekte van Cushing overbodig worden.”
Klik hier voor de vragenlijst voor dierenartsen
Bron:Horses.nl/Horsetalk
Bij mijn weten is een medicinale behandeling van Cushing momenteel niet eens nodig omdat er geen genezing mogelijk is. Aangezien Cushing vaak een gevolg zou zijn van diabetes kun je slechts aanpasingen in het dieet uitvoeren om verslechtering van de symptomen te voorkomen. Om de suikerspiegel zo vlak mogelijk te houden dien je meerdere (5-7 keer) kleine maaltijden per dag te geven, bestaande uit wat grover ruwvoer. Liefst geschikt paardenhooi i.p.v. kuilgras en geen of zo min mogelijk hardvoer. Voor de vitaminegift gebruik je dan een compleet voedingssupplement. Wil je toch een beetje hardvoer geven, kies dan voor een eiwitarme soort met zo langzaam mogelijke koolhydraten, dus liever
een müsli dan biks.
Bedenk dat appels en wortels veel vruchtsuiker bevatten dus liever niet of zo min mogelijk daarvan geven.
Mocht er echter wèl een genezing van Cushing bestaan dan zou ik dat hier graag vernemen.
Bobby is een van mijn oud wedstrijd vierspan pony. Shetlander 1.09 mtr, wordt 27 jr.
Heeft cushing. Ik ben daar achter gekomen, 2 jr geleden door het boek het oudere paard.
Hij heeft altijd geschuurd aan zijn vacht, was af tn toe kreupel leek op hoefbevangenheid maar was het niet.
2 mnd geleden strotte hij totaal in. Nu, met speciaal bijna suikervrij voer, oud hooi en schusslers celzouten en een vit.min.supplement knapt hij wonderbaarlijk op. Ik poets hem elke dag en haal er handen vol haar uit. op zijn borst en buik klit het. hij zweet erg onder de loodlijn.
Ik ben dolblij met het onderzoek. Kunt U mij in contact brengen met mensen die daaraan mee doen? zou gaarne mijn ervaring op dit gebied delen. Ben nog steeds bezig en schrijf alles op.
met vriendelijke groet Mw J Brommet Valburg
reactie op Namreh,
ja klopt. ik heb naturs best met 2% suikers, is het laagste wat ik kon vinden en is een soort muesli met spelt erin en bob eet het goed.
als voedings supplement heb ik equitop forte, daar heb ikgoede resultaten mee, vanwege de samengestelde wedstrijden. Misschien kunnen we contact uitwisselen?
groeten Jeanne
Mijn oude paard van 24 jaar heeft sinds 3 jaar de ziekte van Gushing en is het gelukkig bij hem toen in een vroeg stadium ondekt . Hij wilde in die tijd niet meer op een natuurijke manier ruien en zijn vacht werd extra dik met golvend haar. De dierenarts heeft toen bloed afgenomen en ontdekt dat hij Gushing had maar het was nog in een vroeg stadium en hem direct PERGOLIDE voorgeschreven waar hij tot nu toe heel goed op reageerd. 1 tablet per dag bij zijn voer .Sinds dit medicijn is hij zelfs weer op een natuurlijke manier weer gaan verharen golvend haar verdween en is ook nooit vermagerd . Heeft kort geleden nog een bloedonderzoek gehad en hij had alleen een eiwit te kort heeft er nu een eiwit suppliment bij gekregen wat normaal is voor oudere paarden die dit meestal te kort komen.Mede heb ik zijn goede conditie te danken aan de goede zorgen en oplettendheid van de staleigenaren waar hij al meer dan 15 jaar bij in pension staat .
Tot afgelopen zomer heb ik mijn paard nog normaal kunnen bereden ondanks zijn ziekte van Gushing. Nu is hij met pensioen en mag hij genieten van zijn oude dag. Ben ook benieuwd naar de nieuwe behandelmethode voor deze ziekte zodat dagelijks medicijn gebruik dan overbodig zal zijn.