Ga naar hoofdinhoud

Serieus onderzoek naar oprichting Nederlandse Amateurruiter Club

Middels uitgebreide discussies op o.a. Horses.nl over de amateurs versus de (semi-)profs in de Nederlandse paardensport hebben ontevreden KNHS-leden de wens geuit een nieuwe bond op te willen richten die de belangen van de amateurruiter beter behartigt en de amateur weer volop laat genieten van zijn geliefde paardensport.

Het oprichten van zo’n nieuwe bond is echter een zeer complexe zaak. Toch is een groep paardensportliefhebbers uit Zwolle en omgeving de mogelijke oprichting van de Nederlandse Amateurruiter Club (NAC) serieus aan het onderzoeken. Deskundigen als bijvoorbeeld mevrouw Yolanda van der Zaan (juridisch adviseur), Paul Wiertz (directeur-eigenaar van Ruitersportcentrum Zwolle) en Luit Dubbeldam (paardenman in hart en nieren, vader van olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam en in het verleden initiator van oefenparcoursen en 40+ wedstrijden) hebben plaatsgenomen in het voorlopig bestuur van de NAC.

“Aanstaande donderdag, 12 december, staat een vergadering gepland waarvoor de KNHS heeft toegezegd een afgevaardigde te sturen”, aldus een woordvoerder van de NAC. “Dan zal hopelijk duidelijk worden of we dit initiatief met of zonder de KNHS gaan doorzetten.”

Enquête

Wat de uitkomst van de vergadering ook zal zijn, het voorlopig bestuur wil graag controleren of er echt zo veel animo voor een amateurclub is als de discussies deden voorstaan. Daarom wil ze graag geïnteresseerde amateurruiters uit alle disciplines van de paardensport vragen een korte enquete in te vullen. Via de voorlopige website van de NAC www.amateurruiters.nl is de enquete ook te vinden.

Lees woensdag het volledige verslag in De Paardenkrant.

31 reacties op “Serieus onderzoek naar oprichting Nederlandse Amateurruiter Club

  • Tineke

    Zeer goed initiatief,heel veel succes!

  • Brekelmans

    Een hele goede zaak. Ik heb daarover hier ook al regelmatig gepleit.
    Maar niet onder de vlag van de KNHS want dan ben je over enkele jaren weer net zo ver als nu.
    De NBVR functioneerde in het verleden prima en toen die door de KNHS werd overgenomen was het afgelopen met de NBVR.

  • MARION BIJSTER

    Er bestaat al een dergelijke club, nl de NVVR, de Ned. Ver. van Recreatie Ruiters
    Lijkt me handig om contact met hen op te nemen

  • Tamara

    Goed initiatief! De enquete is ingevuld. Ook ik hoop dat dit niet verder onder de vlag van de KNHS wordt gedaan.
    Veel succes ermee!

  • Corinne

    Ik ben er helemaal voor. Voor veel amateurruiters is het rijden van wedstrijden niet leuk meer omdat er veel (semi-)profs meerijden. Vaak durven juryleden gevestigde namen niet eerlijk te punten waarvan de amateurs dan weer de dupe zijn. Ik hoop van harte dat dit initiatief doorgaat en niet plaatselijk maar landelijk ingevoerd zal worden.

  • J Brink

    Goed initiatief een bond op te richten voor amateurs.
    Het liefste niet onder de vlag van de KNHS maar op eigen benen,
    met een eigen bestuur.

  • Willem

    Wat een onzin allemaal, een bond is voor zowel de amateurs en profs het beste

  • jos-wouters

    Zoals ik al eerder heb gevochten voor een tweede bond en een kleine 800 ruiters zich hier achter verscharen,wil ik jullie succes wensen.
    Ik ben namelijk ook bezig geweest het b springen terug naar het oude te brengen ,wat spannender was,gelukkig hebben ze hier een gedeelte van terug gebracht zoals het was.Maar onze gebeden op het knhs centrum werden wel gehoord ,maar was voor ons verloren tijd ,want ons aanhoren ho maar,het kwam op ons over ,wij delen de lakens toch uit.Hun bemoeizucht met wedstrijden wordt te groot,iedereen moet aan allerlei voorschriften en eisen voldoen,een wasse neus ,wat niks opleverd ,maar wel zorgt dat de ondernemers veel geld kwijt zijn.
    En nu je lid kan worden bij de knhs ,zonder lid te zijn bij een club,maakt onze bond de kleine clubjes ook nog eens kapot ,want zonder leden en opbrengst in de kantines gaan ze stuk voor stuk kapot,en hoe meer leden dit doen ,hoe minder onze bond kleine clubs nodig heeft.Foute zet.
    En oefenwedstrijden moeten we zonder knhs bemoeizucht kunnen organiseren.Ook ik zal in Zwolle zijn .

  • Jochem korte

    Zeer goed initiatief !! Wellicht brengt dit voor velen weer het plezier terug in de ruitersport

  • Marit

    Ik ben voor! Het word alleen erger met de nieuwe regels en verplichtingen. Wij als hobbyrijders/amateurruiters betalen voor de ”groten”. Hoop van harte dat het doorgaat, ik word meteen lid!

  • Sandra

    Ik denk dat het een hele verademing zal zijn voor de mensen die gewoon willen genieten van hun paard… Zonder zich te hoeven meten aan ruiters/ amazones die hele dagen in het zadel zitten! Ik denk een hele klus, maar het zou wel een vooruitgang! Ik wens de initiatiefnemers dan ook veel succes, en hopelijk horen wij of dit doorgezet gaat worden.

  • Willem

    Wat een onzin allemaal , gaan we dalijk twee soorten wedstrijden krijgen een voor amateurs en een voor profs ?

  • D.v.D.

    Volgens mij is er helemaal niets op tegen om twee soorten wedstrijden te krijgen: een voor amateurs en een voor profs. Met trots zal ik bij de amateurs gaan rijden, hoor!
    Ik ben het eigenlijk wel zat om als middelmatige ruiter door het KNHS niet voor vol aangezien te worden en op concoursen alleen maar mee te doen als programma-vulling. Niet dat ik in de prijzen hoef hoor, maar erg veel plezier beleef ik er nu niet aan. Mij bekruipt te vaak het gevoel vooral te mogen komen voor het geld, ook door KNHS. Ik rijd hierom geen wedstrijden meer. Best jammer, want voor af en toe is het heus leuk om eens mee te doen.

  • Gerrit

    Allemaal leuk en aardig,
    Maar wie gaat er hier dan straks bepalen wie er een amateur is- en wie net niet meer?

    Is de norm dan, dat je 1 paard op stal mag hebben, anders ben je professioneel bezig? En wie gaat dit controleren?

    En hoe doe je dat bij de kinderen, als ze nog geen afscheid kunnen nemen van die C pony maar al wel met een E pony beginnen te starten in de B.
    Ik snap best dat we het allemaal niet leuk vinden om zoals nu soms alleen nog voor die rose gekleurde strikken te rijden in de springrubriek.
    Maar kijk dan even wie er nu vooraan staan, denk je dat deze mensen zich allemaal geen amateur noemen en straks niet weer met hun drie paarden per rubriek op de startlijst staan en gaan zeggen dat ze amateur zijn.
    Gaan we deze mensen dan weigeren als lid in de nieuwe bond.
    En wie is er dan straks de jury? Knhs officials mogen immers daar niet acteren in functie, de knhs ziet dit immers als wilde wedstrijd.

    Misschien moet je gewoon nog even door oefenen voordat je aan een wedstrijd meedoet.
    Je hebt competitie nodig om beter te worden. Die competitie heb je op een wedstrijd waar je jezelf met anderen, misschien beteren kunt meten.
    Als je deze competitie nog niet op wilt zoeken, dan kun je ook kiezen voor het rijden van clubwedstrijden bij je manege of bij een vereniging.
    Of ga naar oefenwedstrijden of oefenparcoursen, die zijn bij elke goede vereniging of accomodatie te vinden.
    Vraag een instructeur of je al toe bent aan het rijden van een wedstrijd.
    Bedenk dat we zo inmiddels zonder het misschien te weten zelf ook de (semi) professional soms nodig hebben om onze eigen sport mogelijk en betaalbaar te houden. Wie maakt er ons jonge paard zadelmak en helpt ons als we graag een oefencrosje willen rijden en daar een accomodatie voor zoeken of hulp bij nodig hebben?

    Het plezier moet je halen uit het zo goed mogelijk rijden en sportief strijden.

    Als je dat niet kunt, dan kun je het beste een oranje strik en een flinke beker kopen en die thuis op de kast zetten.
    Dat scheelt een hoop stress en frustratie voor het hele gezin.

  • Djura

    Ik vind dit zeker een goede zaak. Wij als amateur ruiters en amazones willen graag mee doen met allerlei wedstrijd, omdat wij die passie hebben. Natuurlijk willen wij ook verder komen en zo hoog mogelijk in de sport, maar je ziet vaak dat je tegen de (semi) profs moeten op boksen.
    Paardensport moet leuk blijven, zodat voor ons (die misschien het ook niet ruim in de beurs hebben) het ook leuk blijft.
    Laatst las ik ook dat iemand z-zwaar zou rijden met een hengst, maar als ze dat ging doen niet meer mocht starten op bepaalde competities (diegene is semi-prof). Het sport, vooral dressuur, is al niet zo makkelijk (vriendjes politiek, voorkeur voor een bepaald ras paard).
    Super idee en zet door. Voor ons.

  • anneke

    goed bezig, ben er helemaal voor.

  • Jacqueline borghouts

    Helemaal eerlijk zal het toch nooit gaan zolang ook amateurs niet op n eerlijke manier op wedstrijd gaan en daar bedoel ik mee te zeggen dat er regelmatig op startlijsten naar jury’s word gezocht en dan pas gaan inschrijven omdat je dan bijna zeker bent van winst t is en blijft een jury sport mijn advies is ook om pas op de laatste dag de jury op de lijst vermelden bovendien word er ook bij jury’s gereden die dan met de ruiter/amazone bevriend zijn dus of er nu n prof in je groep rijdt of iemand die niet eerlijk is wat maakt t dan uit

  • Maarten

    In België heb je 2 bonden, alles onder de vlag van de KBRSF (VLP) en de LRV.
    LRV dan de zogezegde ‘amateursbond’ zoals ze hier wordt voorgesteld.
    Nu rijden in beide bonden zowel amateurs als (semi-)profs hoor. Bij LRV in Z meedraaien vooraan, zeker bij springen, is als ‘gewone’ amateur bijna niet meer te doen.
    Ik, als dressuurruiter, zie dat eerder als een uitdaging om zelf m’n niveau omhoog te tillen en me toch te kunnen meten met de (semi-)profs.
    Zo reed ik, ondertussen bijna 10 jaar geleden, met enkele uitwisselingswedstrijden, als Belg mee op Nederlandse winterwedstrijden. Als 18-jarige moest ik daar enkel Bart Bax laten voorgaan die daar met z’n jongere paarden Z2 startte. Op dat moment was dat niet zo leuk (mooi knaloranje deken aan m’n neus zien voorbijgaan :D), maar op die manier trek je wel zelf je niveau omhoog.
    Moet je dan echt kunnen winnen om plezier te hebben van wedstrijden??

  • JoJo

    Een zeer goede zaak. Dit was al veel langer nodig!

  • Lady

    Een echte recreant rijd wedstrijden voor de lol en niet om deel te nemen aan kampioenschappen, dus selectiewedstrijden bij de knhs houden dan krijg je daar al een schifting. Verder moet de keuze ook bij de ruiter blijven waar je bij gaat rijden zoals vroeger was bij de landelijke en de NBVR, ook daar zat verschil tussen maar toen had je zelf nog een keuze. Dus geef de ruiter een keuze en dan komt dat verschil er vanzelf wel weer en hoeveel paarden je hebt of hoe groot ze zijn maakt dan niet uit. De knhs wil het niveau verhogen maar niet iedereen met een drukke baan kan intensief rijden/trainen dus blijft hierbij achter. Een “prof” wil niet winnen van een amateur maar van een gelijke tegenstander dus die blijft dan bij de knhs en een goede amateur wil zich meten met de prof dus blijft ook bij de knhs. Laat de keuze bij de ruiter en zet er weer een vereniging naast, probleem opgelost en iedereen blij.

  • adrienne

    een hele goede zaak, vroeger had je de vrijetijdsruiters die onderling van stallen tegen elkaar reden, iedere keer is het weer hetzelfde, de beroeps en betere ruiters eindigen altijd bovenaan en scharen de prijzen voor je weg, ook de 40 en 50 plussers komen nu misschien uit hun stal met paard, ik wordt meteen lid.

  • Jan jeths

    Ik heb uw stukje gelezen over het op richten van een nieuwe club . Ik zelf zou ook graag zien dat er club komt die het mogelijk maakt dat de gewone paarden man qua op leiding en begeleiding van problemen en verbetering van de paarden sport ergens terecht kan. Ik zou hier voor ook graag zien dat de mensport hier in betrokken word zo dat hier in ook een en ander qua opleiding verbeterd kan worden en toegankelijker is voor de gewone paarden liefhebber.
    vriendelijke groeten Jan Jeths

  • Bianca Schoenmakers

    Een tweede bond of vereniging voor amateurs kan zeker wenselijk zijn, ik denk alleen dat dit uit praktisch oogpunt wel onder de vlag van de KNHS moet.
    Als deze nieuwe bond niet samen gaat werken met de oude bond dan loop je namelijk tegen wat problemen aan. Ik denk niet dat de FEI twee op zichzelf staande bonden binnen een land accepteert, vroeger vielen onze verschillende bonden immers ook onder de overkoepelende bond NHS. Zonder de KNHS wordt de nieuwe bond dan dus een niet erkende paardensportbond. Hoe gaat dat dan werken met verzekeringen en aansprakelijkheid bijvoorbeeld?
    Maar ook de doorstroming van amateur naar (semi-)prof wordt moeilijk, je moet dan immers van bond veranderen, maar doordat je prestaties niet erkent zijn, moet je weer van voor af aan beginnen om officieel op een bepaald niveau te komen.
    Ook zullen de ruiters van de nieuwe bond niet mogen rijden op de wedstrijden van de KNHS, als ze dat een keer zouden willen. Ze zijn immers niet aangesloten bij een FEI-erkende bond, waardoor ze dus ook niet op die ene leuke wedstrijd in het eigen dorp kunnen rijden.
    Daarbij moeten er weet ik hoe veel nieuwe officials opgeleid worden, want die van de KNHS mogen niet op onofficiële wedstrijden hun functie uitoefenen. Is daar genoeg animo voor en waar gaat dat geld vandaan komen?
    Dit zijn zo maar een paar praktische dingen die mij even ten binnen schieten, wat het in mijn ogen onhandig maakt om een bond op de richten die niet onder de vlag van de KNHS zal vallen. En waarom ook het wiel opnieuw uitvinden?
    Een bond voor amateurs erbij is een goed idee, maar dan wel in samenwerking met de KNHS denk ik. De amateurs hun eigen wedstrijden of eventueel eigen rubrieken op een KNHS wedstrijd en voor hun dan ook lagere kosten.

  • WV

    Natuurlijk is deze intentie erg goed. Het verschil tussen amateur en professional is nu eenmaal groot. Dat er dan heel veel goed uitgezocht en ook goed beschreven moet worden is evident aan dit plan. Ik zou zeker blijven aanhaken aan de KNHS, ook al om het geheel betaalbaar te houden. Het is dus zaak om de doelstellingen van de KNHS bij te stellen en ook sportiviteit, horsemanship, en vooral ook gezelligheid in het wedstrijdcircuit terug te brengen als doel. Ik ga graag op concours om paarden en ruiters en amazones te zien. Dat doe ik al jaren. De kwaliteit is misschien enorm gestegen met toppaarden en topcombinaties, maar veel spanning en vooral gezelligheid is verdwenen. Daar is nog veel in te winnen. En bij de wedstrijden wil ik wel helpen. Als speaker zeker, maar ook als parcourshulp.

  • Anne

    Wat ik mij afvraag is waar de grens getrokken gaat worden tussen amateur en prof, is dit bij meer als één wedstrijdpaard of bij 2, 3 of misschien wel 4 wedstrijdpaarden. Want er zijn wel degelijk amateurruiters met meerdere wedstrijdpaarden. De vraag is dus, waar trekken ze de grens.

    Daarnaast ben ik bang dat bij invoering van een amateurruiterbond er veel wedstrijden zullen verdwijnen omdat er als het ware een splitsing gaat plaatsvinden in de deelnemers. Met maar halfvolle rubrieken zal het voor veel verenigingen financieel niet meer mogelijk zijn om wedstrijden te organiseren.

    In het reguliere systeem hebben amateurruiters in de klasse B geen last van de profruiters omdat deze geen B meer mogen starten, alleen nog HC. Maar wat is er nou mooier dan als amateurruiter voor een profruiter eindigt in het klassement?! Ik denk dat het niveau in de sport omhoog getrokken wordt als er zowel amateurs als profs meerijden, de amateurs zullen zich willen verbeteren.

    Naar mijn idee is het daarom ook niet noodzakelijk om een amateurruiterbond op te richten

  • Corrie Wouters, voorzitter SHJ

    Ga om de tafel zitten met de FNRS. Die club ondernemers zijn erop ingesteld om deze amateurs op te vangen en te begeleiden. Van mij mogen jullie dan ook de impulsrubrieken en het Bitloos rijden meenemen naar de FNRS. De KNHS moet gaan voor de actieve paardensporters. Een tweede bond heeft geen enkele zin.

  • MM

    De KNHS moet gewoon eens naar het kampioenschapsreglement kijken. De regels eens aanscherpen voor GP ruiters die de hele dag op een paard zitten, een paard van een fortuin rijden en nog steeds aazen op de M titel op kampioenschappen. Nu is het gewoon zo dat dit nog kan zolang er geen GP kampioenschap gereden wordt. Best krom lijkt mij.

  • Irene

    Ik denk dat het een goede zaak zou zijn om een tweede bond te hebben. De problemen die aangehaald worden op het gebied van de schifting prof-amateur is al snel gemaakt als de FEI de bond niet erkent. De amateurs bij de nieuwe bond zullen geen behoefte hebben om internationaal te gaan en als ze dat wel hebben kunnen ze bij de KNHS terecht. Samenwerking zou zeker niet verkeerd zijn, maar dan meer mensen de gelegenheid te geven om op elkaars wedstrijden te starten, zoals het vroeger ook ging tussen KNF, NKB, NBVR en NPC. Wat ik er van begrijp is het ook echt de bedoeling om onder de vlag van de KNHS te gaan werken. Ben alleen benieuwd of er ook KNHS tarieven berekend gaan worden. Startkaarten zijn nu gewoon te duur voor mensen die maar een paar wedstrijden per jaar rijden. Vier proeven is te weinig en in verhouding ook knap prijzig en onbeperkt starten halen de meeste mensen er niet uit. Voorlopig hebben ze het alleen over springen, maar ik denk dat er voor dressuur ook wel behoefte aan is en ik begrijp voor het mennen ook.

  • Roeland Veenendaal

    Nederland op zijn smalst , in plaats van de bestande bond te helpen zaken te verbeteren richten we gewoon een nieuwe op, en daarna splitsen we er een af , vervolgens komt er een voor mensen die alleen Fries spreken .
    Kom op mensen laten we er binnen de KNHS wat van maken , veel gezelliger als we gezamenlijk optrekken

  • Jorieke van Cappellen

    Ben het eens met Roelof. Ik zou het ook een slechte zaak vinden. Bovendien is er inderdaad al een soortgelijke amateur-organisatie: de NVVR!

    Klagen is makkelijk, maar je inzetten om iets te verbeteren kost meer moeite. De KNHS is momenteel zelf ook hard bezig om dit soort zaken te verbeteren. En bovendien zijn ze er best voor de amateurruiter. Met Enjoy the Ride ritten, cursussen, oefenparcoursen, impulswedstrijden etc.

    Maar waar ik me nog het meest zorgen over zou maken: als je aparte wedstrijden krijgt voor zogenaamde amateurruiters (ben ik zelf ook met 1 wedstrijdpaard in springen en dressuur), dan ben ik bang dat je het niveau van het paardrijden in Nederland omlaag trekt. Waarom zou je wedstrijden moeten organiseren met hindernissen van 60 cm hoogte? Dat kun je toch thuis oefenen en met oefenparcoursjes? En dan oefen je toch gewoon wat langer voordat je op wedstrijd gaat? Waar gaat het je dan eigenlijk om? Die wedstrijd of het goed leren springen?

    Je moet je juist kunnen optrekken aan een hóger niveau. Door mee te rijden tussen de zogenaamde profs (hoewel dat vaak ook geen échte profs zijn maar fanatieke ruiters met zeer goede paarden en gewoon een baan ernaast) leer ik juist dat ik nog veel beter kan. Wat heb ik eraan als ik win in een amateurrubriek? Ben ik dan goed? Of vóel ik me dan belangrijk? Nee. Ik wil een goed voorbeeld en goede concurrentie zien zodat ik weet dat ik nog beter kan!

    En dat het voor amateurruiters niet meer leuk zou zijn om wedstrijden te rijden? Bedoel je misschien: het is niet leuk meer omdat ik steeds dat lintje niet kan winnen? Kijk naar jezelf(!) en niet naar de ander. Ik ken mensen die met heel gewone paarden keer op keer de prijzen pakken, simpelweg omdat ze zeer goede amateur(!)ruiters zijn. En ja ik ken ook mensen die een heel goed paard hebben en alle prijzen pakken, maar die geen betere ruiters zijn dan ik.

    Wat betreft kampioenschappen: daar is gemakkelijk een regel aan te passen dat ruiters van een bepaald niveau bijv niet meer in een M-kampioenschap mogen starten.

  • anke

    Heel goed initiatief!

    KNHS blijft fouten maken! Je kon nu een startpas aanvragen bij de KNHS per 1 december en dan hoefde je pas 1 januari te betalen. Je had dan dus de maand december gratis.

    Maar ze hebben wel iedereen een factuur gestuurd van ruim 60 euro voor dit jaar. En dan krijg je in januari weer een rekening.

    Ik heb gebeld en ze geven toe dat ze een fout hebben gemaakt, ik hoef de rekening dus niet te betalen.

    Dus als je een startkaart hebt aangevraagd per 1 december, meteen contact opnemen en niet betalen!

    Kom maar op met die nieuwe BOND!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.