Ga naar hoofdinhoud

Stichting Paarden in Nood Spanje: ‘aantal meldingen nog nooit zo groot’

Stichting Paarden in Nood Spanje krijgt steeds meer meldingen binnen van mensen die hun paard niet meer kunnen betalen. Op dit moment zet de stichting alles op alles  om tien paarden te redden die er ernstig aan toe zijn, waaronder één die zwaar hoefbevangen is. Via Facebook is al zo'n 1.800 euro binnen gehaald, maar dit is niet genoeg. De stichting schat in totaal 4.000 euro nodig te hebben voor de reddingsoperatie.

Laura Hoitsema van Stichting Paarden in Nood Spanje doet er alles aan om voldoende geld binnen te slepen. “Er staan tien paarden, maar met het geld dat we op dit moment hebben opgehaald kunnen we slechts vier paarden redden. Het is hier echt horror. Door de crisis hebben steeds minder mensen voldoende middelen om hun paard goed te onderhouden. Bovendien zijn veel paarden hier niet gechipt, dus deze mogen niet naar de slager”.

Hoitsema laat weten dat er ongeveer 400 euro nodig is om een paard te redden. Hiervan kan de stichting een paard drie tot vier maanden stallen en laten behandelen door een veearts en hoefsmid.

Via Facebook houdt de stichting donateurs op de hoogte van wat er met hun geld gebeurt. Er worden foto’s en video’s geplaatst van de paarden. Daarnaast kunnen mensen die een paard geadopteerd hebben ook langskomen, bijvoorbeeld in een speciaal daarvoor georganiseerd knuffelweekend. Verder doet de stichting veel aan educatie op scholen, zodat kinderen bewust worden gemaakt van wat een paard kost en waar ze aan beginnen als ze een paard kopen.

Stichting Paarden in Nood Spanje steunen? Wordt donateur. Een bijdrage storten kan op rekeningnummer 7150062 tnv. Stichting Paarden in Nood Spanje.

Klik hier voor de Facebook-pagina

Bron: Horses

6 reacties op “Stichting Paarden in Nood Spanje: ‘aantal meldingen nog nooit zo groot’

 • Maria vd Berg

  Zulke gruwelijke ontberingen in een land waar ze 40 miljoen euro uitgeven aan een enkele voetballer….., auw!

 • eddy crul

  Beste Maria v/d Berg
  U slaat de nagel op de kop,Daarbij komt nog dat er in het voetbal rechtstreeks of onrechtstreeks enorme bedragen belastingsgeld infiltreert.Dat dit in een land kan gebeuren is de schuld en de verantwoordelijkheid van de overheid van dit land.
  Alle akties die hieromtrent georganiseerd worden is een druppel water op een hete plaat.Europa en hier in dit geval Spanje heeft nochthans de pretentie zich beschaafd te noemen.Verre van zou ik zo denken.
  vr gr
  EC

 • Maria vd Berg

  Waar is Brussel??

 • Annemarie

  Wat een drama. Maar is het niet beter om een paard dat zwaar hoefbevangen is om dat dier in te laten slapen. De ervaring leert dat de genezing lang duurt en veel pijn geeft en dan is de kans op herhaling ook nog eens levensgroot aanwezig. Het klinkt hard maar msschien is het beter om het geld te besteden aan een ander paard die hulp nodig heeft!

 • Friso Herman

  Is het geen optie om de (bijna)niet meer te helpen dieren te (laten) slachten, desnoods illegaal en het vlees te verdelen onder degenen die niet meer rond kunnen komen door de crisis?
  Dat scheelt een hoop energie en geld, hetgeen besteed kan worden aan de dieren die meer kans hebben er bovenopn te komen na behandeling. Verder zou men de eigenaars er op attent kunnen maken dat ze de dieren zouden kunnen(laten)slachten als ze er niet meer voor kunnen zorgen, vóórdat ze zo zwaar verwaarloosd raken. Dat scheelt een lijdensweg voor de dieren en levert meer kilo’s op voor de mensen! Op deze manier wordt het probleem vlugger opgelost en lijden er veel minder mensen én dieren. NB: verwacht overigens niet te veel compassie van de Spanjaard met deze zeer bedroevende situatie op paardengebied. In een land waar de nationale volkssport het kwellen en doden van stieren voor-de-lol is spelen dit soort gevoelens niet heel sterk, vrees ik.

 • Marian Raven

  Heb lang geaarzeld om te reageren, want als tegenstander van het chippen is dit natuurlijk een inkopper. En gebruik maken van zo een dramatische situatie voor de betrokkenen om maar weer eens tegen de chip te ageren voelt niet goed. Maar als ik lees dat zoveel paarden moeten lijden omdat ze niet gechipt zijn en daarom niet geslacht mogen worden, wordt ik nog cynischer over onze overheden. Zij hebben de voorwaarden gecreëerd voor het lijden van de gewone burgers en hun dieren.
  De overheid vertelt ons hoeveel rijkdom de euro ons gebracht heeft. Heeft u het gemerkt? Ik niet. En de meeste burgers niet. De grote bedrijven en de banken, ja, die wel. Die hebben nu zoveel geld en daardoor invloed, dat de mening van de gewone burger niet meer doordringt tot de (democratische?) politiek. De burgers hoefden geen euro en zij hoefden geen chip.
  De overheid vertelt ons hoe belangrijk het chippen is voor de voedselveiligheid. Ja dat hebben we gemerkt met het paardenvleesschandaal. Die chip doet wonderen.
  DNA onderzoek heeft bewijzen geleverd voor de fraude, maar DNA mag niet gebruikt worden voor identificatie en registratie (voor paarden die dan dus niet geslacht worden) want het zou niet betrouwbaar genoeg zijn, vergeleken met de chip. Een koudmerk zou uitkomst bieden, maar mag niet, want dat is zielig. Bij runderen mag het wel, want onderzoek wijst uit dat er geen pijnreactie is(??).
  De overheid vertelt ons hoe belangrijk chippen is vanwege besmettelijke dierziekten; waaronder Afrikaanse Paardenpest. Nu had ik gelezen dat men zich in Spanje uiterst strikt aan de chipverplichting hield, in verband met APP, en dat de ziekte daarom zo goed onder controle was. Blijkt dus ook al niet waar.
  Vanuit mijn (nog) comfortabele huis in Nederland, mag ik natuurlijk helemaal niet klagen. Maar zat ik in dezelfde penibele situatie als vele Spaanse paardenbezitters, dan zou ik, hoe erg ik dat ook zou vinden, de dieren uit hun lijden verlossen, chip of niet, Europese regels of niet. Ik weet niet of ik ze zelf op zou kunnen eten, maar ze zouden in elk geval een aantal monden voeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook