Ga naar hoofdinhoud

Tangelo-dochter Cevola naar 85 punten in IBOP

Regio-inspecteur Henk Dirksen en Ine van Deurzen beoordeelden gistermiddag in het Overijsselse Luttenberg twaalf springmerries, waarvan er tien slaagden en vier dressuurmerries waarvan er drie de benodigde 75 punten of meer kregen. Met een eindscore van 85 punten liep Cevola (v. Tangelo van de Zuuthoeve) behoorlijk uit op de rest.

“Een heel opvallende merrie, een fantastisch springpaard dat ook nog een fijn, met veel balans, kan bewegen”, aldus Ine van Deurzen. “Die balans viel ook op tijdens het springen en ze was snel als het moest. Daarbij is ze voorzichtig en heeft ze een fantastische techniek met altijd een goed voorbeen waarbij ze achter goed opent. Ook lijkt ze veel vermogen te hebben.” Ze kreeg een 9 voor techniek en vermogen. Het Grand Prix-springpaard Sherlock K. (v.Creool) van Dominique Hendrickx is een halfbroer van Cevola’s moeder.

Ustinov-dochter Estirose CMS kreeg 78 punten. “Deze merrie heeft een heel soepele galop met een goede balans, wel blijft ze hierin wat horizontaal. Ze springt op een heel goede manier met een goed lichaamsgebruik, is snel en voorzichtig en lijkt daarbij een goede instelling te hebben.”

Met een halve punt minder realiseerde ook Vaillant-dochter Dirabanta een heel goede score. “Dit is misschien niet de meest soepele merrie maar ze is wel heel krachtig. Gedurende de verrichting werd ze steeds beter, steeds losser. Ze liet zien over veel vermogen en een goede instelling te beschikken.” Naderhand kon ze worden opgenomen in het stamboek en ster verklaard dankzij haar 70 punten voor exterieur. Dirabanta’s moeder  de elite sport (spr) Sirabanta (v.Animo) sprong succesvol op het hoogste niveau met Karim el Zogby.

Ook de dressuurmerrie met de hoogste punten van de dag kreeg het sterpredicaat toebedeeld. Met 78 punten voor de IBOP slaagde ze ruim, naderhand kreeg ze bij de stamboekopname hiernaast 75 punten voor exterieur. Het gaat om Tuschinski-dochter Ermante-STR., verre familie van de preferente hengst Jazz. “Een heel fijne, lichtvoetig bewegende merrie die beschikt over drie goede basisgangen”, legt Van Deurzen uit. De stap is zuiver en soepel en werd met een 8 beloond. In draf en galop moet ze nog wat aan kracht winnen maar het is een heel soepel paard, dat met heel veel houding en balans door de baan ging en ook fijn te bewerken leek. Daarnaast is het een mooie merrie om te zien.”

Klik hier voor de uitslagen.

Bron: Horses / KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Tangelo-dochter Cevola naar 85 punten in IBOP

  • Jan Lutke Willink

    Betreft B springen.

    Het B springen is thans meer een dressuurproef dan een springproef.Het parcours is niet te hoog, maar mijns inzien is de basis verkeerd.In het verleden was er voor de foutloze combinatie s met een voldoende voor de wijze van rijden een barrage op stijl, over een verhoogd parcour, voor de prijzen.Zoals het nu is word van de ruiters/amazones verwacht dat ze bij het naar de L gaan 10 cm. en bij een evetuele barrage zelfs 20cm.hoger moeten springen.Het oude was zo slecht nog niet.Als men wat wil vernieuwen haal dan de caprillieproef weer terug daar deze proeven veel inzicht geven in de houning en zit van de ruiter en de springmanieren en het gereden worden [in de hand staan] van het paard/pomy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook