Ga naar hoofdinhoud

Voernijd verminderen door afstand tussen voerbakken

Braziliaans onderzoek wijst uit dat een afstand van minstens 10 meter tussen de voerbakken van paarden voernijd verminderd.


Tijdens het onderzoek werd er gevarieerd met afstanden tussen de voerbakken onderling en de hoogte van de voerbakken vanaf de grond om te zien wat voor effecten dit had op de agressie van de paarden tijdens voertijd.

Een afstand tussen de voerbakken van minimaal 10 meter verminderde duidelijk de signalen van voernijd bij de paarden.

De acht paarden die gebruikt werden voor het onderzoek werden op meerdere momenten geobserveerd tijdens het voeren, gedurende 30 minuten, om te kijken welke signalen van agressie ze lieten zien. In het beginstadium van het onderzoek kenden de paarden elkaar nog niet en moesten ook de sociale verhoudingen nog vastgesteld worden. Toen kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat een afstand van 10 meter onderling zorgde voor een vermindering in de agressie onderling.

In een later stadium van het onderzoek, toen ook de sociale verhoudingen tussen de paarden onderling gingen meespelen bleek ook de hoogte van de voerbak van belang; 71 centimeter van de grond zou ideaal zijn.

Ook zorgen meerdere voerbakken per paard (in het onderzoek gesteld op een gemiddelde van 1,5 voerbak per paard) ervoor dat paarden onderling minder agressie vertonen.

Bron: Horsetalkz

Eén reactie op “Voernijd verminderen door afstand tussen voerbakken

  • Fred

    Sorry hoor maar wetenschap en onderzoek zijn absoluut noodzakelijk en nuttig!
    Maar dit onderzoek en met name de resultaten zijn toch gewoon common sense.
    Mogelijk ontgaat mij iets

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.