Ga naar hoofdinhoud

Anky in De Telegraaf: ‘Jureer wat je ziet’

Anky van Grunsven. Foto: Lisa Dijk / www.arnd.nl
"Bij het zien van The Voice of Holland had ik een soort déja vu. Coaches gaven hun eigen pupillen uitzonderlijk hoge punten om het gemiddelde op te trekken. Tegelijkertijd deelden zij aan de talenten van anderen juist veel lagere scores uit. Ik kon maar een ding twitteren: ’Het lijkt wel dressuur’", aldus Anky van Grunsven in haar column in De Telegraaf.

“Bij The Voice waren de momenten van de jury net zo vervelend en onecht als soms in dressuur. Als buitenstaander wil je gewoon dat een optreden de punten krijgt, dat het verdient. En het liefst ook goed onderbouwd. Als de juryleden professionals zijn, kunnen ze nooit heel ver uit elkaar zitten. Hoogstens een punt. Maar een 6 en een 8 voor hetzelfde optreden roept al vraagtekens op bij het publiek.”

Hoogste en laagste cijfer eraf

“Ik zeg het natuurlijk echt al jaren over mijn eigen sport: als mensen emoties niet los kunnen koppelen van het resultaat – en dat is echt geen ramp – dan moet je geen cijfers willen geven. Want er komt op zo’n moment een resultaat uit, waar de rest van de wereld zich over verwonderd. Dus hup, ook bij de Voice het hoogste en laagste cijfer eraf. Dan zitten we tenminste naar echt waardevolle televisie te kijken. Het zou ook in de dressuur een onmiddellijke verbetering zijn als de hoogste en laagste uitschieters geschrapt worden.”

Eenvoudig te implementeren

“In de westernsport is het heel simpel: maak je een fout, dan krijg je aftrek. Dergelijke oplossingen zijn eenvoudig te implementeren in de dressuur. Draai je een pirouette kapot of loopt een piaffe de soep in, dan moet logischerwijs het cijfer een onvoldoende worden. Mis is mis. En niet, omdat iemand als favoriet de ring inkomt, als jury toch hoge punten geven, ’want we weten immers dat iemand het zo goed kan’. Dat geldt dus ook de andere kant op: als een ruiter éénmalig een wereldproef toont, wil ik diegene gewoon op het podium zien eindigen. Kortom: jureer wat je ziet en niet wat je weet én verwacht!

Investeren in betere jurering

“Ik ben morgen op Jumping Amsterdam gast van de Dressage Judging Working Group, die adviseert aan de FEI. Hoewel ik al vaker mijn neus gestoten heb, blijf ik investeren in betere jurering van mijn sport. Ik neem de mogelijkheid dan ook graag waar om mijn stem weer te laten horen. ”

Lees hier de hele column.

Bron: De Telegraaf

3 reacties op “Anky in De Telegraaf: ‘Jureer wat je ziet’

  • Kirsten

    Ook op kampioenschappen en fei wedstrijden op loting blijven starten en niet op volgorde van de stand.
    Als de beste 5 als laatste starten is het te makkelijk om steeds hogere punten te geven, laat altijd alles willekeurig door elkaar starten, dan kan een jury minder makkelijk vergelijken en in verleiding komen bij elke combinatie steeds hoger te punten, zoals ju nu steeds ziet gebeuren

  • eddy crul

    Hoor ik het in Keulen donderen.? Ja,inderdaad. Nu hoor ik Anky praten. Maak de dressuursport zo eerlijk mogelijk. En dan zullen veel dressuurliefhebbers en ook ikzelf terug in de tribunes zitten. Spijtig dat het de voorbije 10jaar zo niet was. Maar gedane zaken maken geen keer. Zet de puntjes op de “i” waar kan mevr Anky, en verzamel moedige mensen die dit ook willen doen. Misschien een kleine tip: Eenvoudig zal het niet zijn en er is meer recht te zetten dan de jurering en de gemanipuleerde startvolgorde. U geeft mij terug een sprankeltje hoop mevrouw Anky. vr gr EC

  • Inge

    Gewoon volhouden Anky, want je hebt helemaal gelijk. Beoordeel wat je ziet niet meer en niet minder. Wat goed is belonen en fouten afstraffen. Wordt de puntenlijst ook wat dynamischer. Veel juryleden durven bij het zien van een fout ook de goede onderdelen niet meer te belonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.