Ga naar hoofdinhoud

Johan Rockx: ‘Ik kan ze nou eenmaal niet dwingen’

De Nederlandse dressuurploeg moet het in Rio stellen zonder reserve. Nadat zondag het team bekend werd gemaakt, bleek dat de reservecombinatie Madeleine Witte-Vrees met Cennin besloten heeft niet mee te reizen naar Brazilië. "Ik had Madeleine heel graag als reserve meegenomen, het is jammer maar dit is de situatie", vertelt bondscoach Johan Rockx.

“Madeleine heeft mij hier wel eerder al correct van op de hoogte gebracht. Ik wil in Rio uiteraard zo sterk mogelijk voor de dag komen, dus het liefste heb ik de beschikking over een reserveruiter. Madeleine wil haar nog vrij jonge Cennin sparen voor de lange vliegreis. De andere gegadigde voor de reserveplek Danielle Heijkoop wil ook niet mee als reserve, overigens om dezelfde reden. Ik kan ze nou eenmaal niet dwingen. Gelukkig scoren de teamleden op het moment alle vier hoog en wordt er alles aan gedaan om de paarden zo goed te houden”, aldus Rockx.

Dat betekent dat Witte stand-by staat tot de datum van vertrek: 1 augustus. Mocht er daarna in Rio een paard geblesseerd raken, is er geen plaatsvervanger aanwezig. Het team kan wel aan de start verschijnen met drie combinaties, maar heeft dan geen wegstreepresultaat meer.

Het als reserve meenemen van een andere – lager scorende – combinatie is niet direct een optie zegt Rockx. “Volgens de eisen van het NOC*NSF dient de reservecombinatie een bijdrage te kunnen leveren aan het teamresultaat.”

In het verleden is al meermaals gebleken dat een reserve eigenlijk onmisbaar is. Voor de Spelen van 2004 in Athene verzwikte Lingh van Edward Gal zich en moest Imke Schellekens-Bartels snel inspringen. Op het WK in Caen kreeg de equipe zelfs te maken met twee uitgevallen paarden.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Telegraaf

13 reacties op “Johan Rockx: ‘Ik kan ze nou eenmaal niet dwingen’

 • Fr. Plantaz

  Gewoon Katja Gevers meenemen!!!

 • Frank Helms

  Beste Johan,

  Gewoon Apache met Emmelie Scholtens meenemen. Weet zeker dat Apache zich gedraagt en een goede vervanger zal zijn, indien nodig. Gewoon een kans geven.

  Groetjes

  Frank

 • Marlies

  Dan weet je meteen hoe je op je reserve combinaties kan rekenen. NIET DUS. Zeer onprofessioneel om je wel kandidaat te stellen en dan toch niet beschikbaar te zijn om mee te gaan. Dat soort mensen horen niet in een team.

 • Jos

  Madeleine had ruim van te voren al aangegeven niet als reserve mee te gaan en apache had zo wie zo al bedankt en wou helemaal niet heen en siro wil ook niet als reserve.
  Daarbij Lingh was al geblesseerd voor de vlucht en undercover en siro waren ook al voor het vertrek geblesseerd als dat het geval is dit keer dan gaat madeleine gewoon mee die is tot het moment van vertrek beschikbaar.

 • ko

  @Marlies, eens, overigens idem wel aan een NK meedoen maar voor de KUR er tussenuit knijpen.
  Ik vindt Johan een geweldige vent als ruiter en nog meer als persoon, maar was het nu wijs (beste KNHS) om een ruiter bondscoach te maken die tot voor kort gewoon tussen deze ruiters mee reed? Is/was dat nou wel helemaal eerlijk naar Johan toe? Was iemand met meer afstand tot de wedstrijden “nu” dit (idem de tikje prima donna perikelen rond de paarden van Edward of de klucht rond Parcival) ook “overkomen”?
  Johan, heel veel sterkte en succes voor jou en je team!

 • Patrick

  Beste Johan,

  Wellicht vooraf een overeenkomst opstellen met die ruiters die in aanmerking willen komen voor een nominatie dat ze verplicht om mee te reizen ook als ze reserve staan.

 • Irma

  Beetje een vreemde houding van “top sporters” Of ligt dat aan mij?

 • Ingrid

  Je kan ruiters inderdaad niet dwingen en reserve is ook niet altijd even leuk,maar je doet dit voor je team.
  Rare mentaliteit.
  Blijkbaar spelen andere belangen mee.

 • Jetske

  Het lijkt mij toch een beetje vreemd dat als ze opgesteld zou zijn in het team ze blijkbaar geen moeite heeft met de lange vliegreis, maar als het onzeker is of je daadwerkelijk rijdt (omdat je reserve bent), je dan ineens moeite hebt met de lange reis. Het paard maakt het niet uit of hij wel of niet ‘voor het eggie’ start, dus dit kan alleen maar vanuit het belang van de ruiter komen. Als je moeite hebt met de lange vliegreis vanwege belang van het paard, zou je dat ook moeten hebben als je wel opgesteld was in het team.
  Bij het Duitse springteam was Meredith Michaels-Beerbaum (overigens vrij terecht) zeer teleurgesteld dat ze reserve is en riep eerst ook dat ze niet zou meereizen, maar die is op tijd bij haar zinnen gekomen. Ik hoop dat de Nederlandse dames (Madeleine én Daniëlle) ook op tijd bij zinnen komen.

 • Maarten Aerts

  Ik snap het anders best.
  De reis kost veel geld, de stal ligt thuis enkele weken stil en voor wat? Een plaatsje op de tribune?
  Niet realistisch in deze tijd, ik geef zowel Madeleine als Danielle groot gelijk!

 • Irene

  Vind het een wijze beslissing van de dames. Paard gaat voor.
  Geen idee hoe dit allemaal gelopen is, maar mijn idee is dat de ruiters geselecteerd worden bij wedstrijden en niet dat ze zichzelf aanmelden.

 • Yfke

  Wat een commentaar weer zeg… De beste stuurman staan aan wal?! Ik vind het juist “topsport” dat de dames in kwestie voor hun paarden kiezen in plaats van mee gaan als reserve.

 • Marleen

  Nou sorry ik begrijp t wel dat ze niet mee gaan. Die dames hebben 4 proeven gereden en zich aaa. Alles gehouden waar ze zich aan moesten houden. Vorm laten zien en wedstrijden gereden. Met alle respect Edward rijdt 1 (super) proef met voice en mag meteen mee… Ik begrijp heel goed dat eigenaren sponsors en ruiters die allemaal hun best hebben gedaan in dit smerige geintje vd KNHS niet in mee gaan… En dan denken zoeken jullie t lekker uit met je hele team. Maar ik ga lekker me eigen plan trekken ipv met me paard naar Rio reizen met alle risico s daarbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook