Ga naar hoofdinhoud

KNHS dient klacht in bij FEI tegen jurylid Törnblad

Exclusief
Foto: FEI

Het interview van de Australische journalist Chris Hector met het Deense vijfsterrenjurylid Leif Törnblad heeft nog meer teweeg gebracht dan alleen de toorn van de Nederlandse bondscoach Rien van der Schaft. De KNHS heeft bij de wereldbond FEI een klacht ingediend.

In het interview spuit Leif Törnblad onder meer kritiek op de ‘zeer gespannen’ paarden van Anky van Grunsven en hij zegt het geen goed idee te vinden dat Edward Gal binnenkort een clinic geeft in Denemarken.

Hoge ethische standaard

“Wij verwachten een hoge ethische standaard van vijfsterrenjuryleden”, zegt KNHS-topsportdirecteur Maarten van der Heijden die namens de KNHS de klacht indiende. “Hoe kan een jurylid dergelijke uitspraken doen en vervolgens onafhankelijk en objectief, zonder vooroordeel, Nederlandse ruiters jureren?”

In behandeling

De FEI heeft de klacht in behandeling genomen.

Lees hier het interview met Leif Törnblad op Horsemagazine.com

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

4 reacties op “KNHS dient klacht in bij FEI tegen jurylid Törnblad

 • Marcel Dufour

  Ik denk dat de KNHS hier de mist in zal gaan en dat de klacht ongegrond wordt bevonden.

  Klacht 1: “‘zeer gespannen’ paarden van Anky van Grunsven”
  Dit is zijn persoonlijke mening en bovendien rijdt Anky niet meer dus haar jureert hij niet.

  Klacht 2: “Geen goed idee dat Edward Gal binnenkort een clinic geeft in Denemarken”
  Ook dit is zijn mening en heeft niets met zijn jurering te maken.

 • Goethals Tom

  Mag een mens nu al de waarheid niet meer vertellen ook.

 • Brekelmans

  De hoge ethische standaard is al jaren lang een punt van discussie binnen de sportwereld.
  De heer Törnblad spreekt hier terecht de gespannen wijze van rijden aan.
  Dat de Heer van der Heijden dit niet zint is zijn goed recht maar dat geeft hem niet het recht de integriteit van de Heer Törnblad in twijfel te stellen.
  Ik juich de opmerking van de Heer Törnblad toe. Het getuigt van moed en onafhankelijkheid om de verwerpelijke rijstijl van veel dressuur- ruiters en -amazones aan de kaak te stellen.
  Wie de schoen past die trekt hem aan en ja dan kom je ook in Nederland terecht.
  Het mag niet zo zijn dat je scoort als je paard correct een proef loopt. De wijze waarop zou eveneens net zo zwaar moeten wegen in de beoordeling. Dit zou een hele goede ontwikkeling zijn.
  De heer Törnblad heeft een heel gevoelig onderwerp aangesneden wat terecht ondersteuning verdient.
  De reactie van de KNHS is totaal overdreven en geheel misplaatst.

 • eddy crul

  Beste Brekelmans,Heb zeer graag uw reactie gelezen en ben het met u eens. Maar we moeten toch ook eens dringend spreken over wat een jurylid mag en niet mag. Of, wat zou een jurylid beter niet doen of absoluut niet mogen doen? Ik heb daar een zeer uitgesproken en extreme mening over.Hier in dit geval bvb is het niet aan een jurylid om zulke uitspraken in het openbaar te doen met het benoemen van de betrokken amazone,ruiter,trainer of eigenaar.Gelukkig nog dat het ging om iemand die nu niet meer(voorlopig) aan dressuurwedstrijden deelneemt en die hij dus heel waarschijnlijk niet meer zal moeten jureren.Ik volg dus Marcel en Tom ook wel.En ik volg ook Rinus Van der SChaft.Rinus VDS zegt eigenlijk het zelfde (onder bedekte termen) als Leif Törnblad , maar zegt er wel bij dat het niet aan Leif Törnblad is om dit openbaar te zeggen.En gelijk heeft hij. Een jurylid moet volledig Neutraal zijn en zich daar ook 100% naar gedragen.Aangaande wat juryleden wel mogen en zeker niet mogen doen ,zijn er vele voorbeelden van verkeerde en onaanvaardbare trends die zich in de dressuurwereld hebben genesteld en nu door velen als normaal worden beschouwd.Zeker door diegenen die er profijt bij hebben. Maar dat zal allicht voor een andere discussie zijn. vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook