Ga naar hoofdinhoud

Van der Meer neemt voorsprong op Schellekens

Patrick van der Meer met Uzzo
Foto Melanie Brevink

In de strijd om de vierde olympische startplaats heeft Patrick van der Meer vanmiddag in de landenwedstrijd van het CHIO Aken een voorsprong genomen op zijn rivale Imke Schellekens. "Het wordt gewoon een kwestie van de punten van Grand Prix en Special bij elkaar optellen", aldus bondscoach Sjef Janssen.

Met haar score van 71,596% had Imke Schellekens met Hunter Douglas Toots de deur op een kier gezet. Maar laatste ruiter Patrick van der Meer zorgde toch nog voor spanning door met de expressieve Uzzo grote fouten te maken. Toch nam Van der Meer met zijn 72,936% een duidelijke voorsprong op Imke Schellekens (71,596%). Zaterdag, na afloop van de Grand Prix Special, worden de scores van de twee proeven, die in Londen het klassement van de landenwedstrijd uitmaken, bij elkaar opgeteld.

Duitsland won de landenwedstrijd in Aken, waar alleen de Grand Prix telde. De scores waren wat overdreven. Winnares Kristina Sprehe is op dit moment zo geliefd bij de juryleden dat ze zelfs achten kreeg voor de extreem ongelijke passage van haar hengst Desperados (v. De Niro). De winnende score van 79,702% had weinig met de realiteit te maken.

Helen Langehanenberg en haar hengst Damon Hill NRW (v. Donnerhall) zorgden voor een minder plezierige verrassing. De Westfaalse hengst ging steeds veel te diep zitten in piaffe, klauwde protesterend met zijn voorbenen en bleef op de laatste lijn in passage plakken tot een quasi-piaffe om daar vervolgens protesterend en wel uit te springen. De overige onderdelen waren overigens goed genoeg om de 78,426% (tweede plaats) te rechtvaardigen.

Verrassend derde werd Vicky Max-Theurer met Augustin, de August der Starke-zoon die zeer veel baat heeft bij de trainingen bij Wolfram Wittig (77,894%). De vierde plaats was opnieuw voor een Duitse combinatie: Annabel Balkenhol en Dablino (v. De Niro). Ditmaal bleef Balkenhol haar rivale voor een ticket naar Londen, Dorothee Schneider met Diva Royal, ruim een procent voor.

De Nederlandse equipe eindigde achter het oppermachtige Duitsland en het sterke Denemarken (Nathalie zu Sayn, Anna Kasprzak en Anne van Olst voegden zich bij de beste tien) op de derde plaats. Beste Nederlander was Patrick van der Meer, die Uzzo liet schitteren in de uitgestrekte draf (waarvoor hij lang niet genoeg punten kreeg) en de passage. De verzamelde draf na de galop werd helemaal niet getoond, jurylid Gary Rockwell presteerde het om de uitgestrekte draf erna met een tweede 1 te waarderen.

Imke Schellekens had met Hunter Douglas Toots opnieuw zwakke piaffes en het achterwaarts ging mis. Heel sterk was de complete galoptour.

Stephanie Peters/Unlimited (69,064%) en Marlies van Baalen/BMC Miciano (69,660%) hielden allebei de stijgende lijn van de afgelopen tijd vast.

Bron: Horses.nl / Horsetelex

 

5 reacties op “Van der Meer neemt voorsprong op Schellekens

 • Alvera

  “Het wordt gewoon een kwestie van de punten van Grand Prix en Special bij elkaar optellen”, aldus bondscoach Sjef Janssen.
  Tellen de aangewezen observatie wedstrijden dan niet meer mee?? Een vreemde gang van zaken, heel hippisch Nederland heeft al gekozen – nu Sjef nog (hoop dat hij nu wel kijkt)!!

 • Elly

  Helemaal mijn gedacht, Alvera.
  Als dit de enige verklaring is die Sjef heeft, kan ik hem in ieder geval niet volgen.

 • AC

  Wat een “mooie” article… *ironie*

  De Duitsers hebben alle veel te vele punten gekregen, de Nederlanders te weinig. En dat ondanks er een internationaal jury aanwezig was…

 • Alvera

  Ik begrijp het wel en met mij vele anderen. Hier speelt een ander belang mee. Sjef loopt niet over van integriteit. Daarbij opgeteld dat de tentakels van de ander partij zeer ver reiken. Hier is sprake van een gesloten circuit die nepotisme hoog in het vaandel heeft (het bevoorrechten van…).

 • J. van Oene

  Het is toch al jaren herwaarts bekend dat daar niet oprecht en naar geweten gejureerd wordt, hoe in Wereldsnaam kan Sjef dan deze Wedstrijd gebruiken als ijkpunt, aken gewoon links laten liggen en pak gewoon een andere wedstrijd om de selectie te beoordelen en te observeren. overigens vind ik P. van de Meer met Uzzo ijzersterk rijden het laalste jaar, die heeft binnen een jaar tijd hele grote sprongen voorwaarts gemaakt, zelfverzekerd en de Combinatie komt iedere keer Super ontspannend over, lijkt mij ook geen figuur wat als gauw in de Stress schiet, de foutjes die er gemaakt worden daargelaten, maar daar kan nog het een en ander verbeterd worden, bij Imke zie ik toch wel enige verkrampheid als het net niet lekker loopt, het lichaam gaat wat langer worden en de handen vind ik dan wat starrig worden en dat zijn nu net de momenten dat de Ruiter zich MOET ontspannen, want vanuit een ontspannen Combinatie kan meer uitgehaald worden dan dat de Stress de overhand krijgt.
  Maar het zijn toch wel twee top Combinaties die er aan komen, en kunnen wij Nederlanders er zeker goed bij gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook