Ga naar hoofdinhoud

Classico TN beste springhengst met 9,15 gemiddeld

Classico TN
Classico TN (Cornet Obolensky x Burggraaf)

De door het KWPN in de tweede bezichtiging bedankte Classico TN (Cornet Obolensky x Burggraaf) kwam in de 14-dagentest in Neustadt-Dosse als beste springhengst uit de bus. De in Westfalen goedgekeurde hengst scoorde gemiddeld een 9,15 op de springonderdelen met een 9,5 voor de aanleg als springpaard. De hoogste totaalscore was voor de vorig jaar voor 220.000 euro geveilde Cardin (v. Casall, 8,43) en de hoogste dressuurpunten werden verzameld door Escamillo (v. Escolar, 9,08). 

De afwijzing van Classico TN in Den Bosch zette kwaad bloed bij Team Nijhof: Henk Nijhof senior besloot de preferente hengsten Verdi en Johnson thuis te houden en niet te laten huldigen door het KWPN. Nu slaagde de Cornet-zoon met vlag en wimpel voor zijn 14-dagentest met een 9,5 voor de aanleg als springpaard (vrijspringen), 9’s voor het interieur, het karakter, de werkwilligheid en de galop, een 8 (jury) en een 7,5 (testruiter) voor de rittigkeit, een 7 voor de draf en een 6,5 voor de stap. Daarmee komt zijn totaalgemiddelde op een 8,3.

Goede springhengsten

De kwaliteit bij de springhengsten was (volgens de punten) hoog in Neustadt-Dosse. Naast Classico TN waren er nog acht hengsten die boven de 8,5 gemiddeld uitkwamen. Daaronder ook de Holsteiner 2e reservekampioen Cardin (Casall x Cassini I), die vorig jaar in Neumünster voor 220.000 euro geveild werd aan René Tebbel. Deze hengst kwam op de springonderdelen uit op een 9,08 en zijn totaalgemiddelde was een 8,43.

Global Champion en E-Power geslaagd

De door Derk Noordhuis uit Wijster gefokte en in Westfalen goedgekeurde Global Champion (Global Express x Ahorn) slaagde ook in Neustadt-Dosse met een 8,08 voor de springonderdelen en ook de door familie Van Straaten gefokte E-Power (Etoulon VDL x Quasimodo Z) legde zijn test met goed gevolg af. Hij slaagde met een 8,1 voor de springonderdelen. Beide hengsten staan ter dekking op het Landgestüt Warendorf.

Escamillo

Aan deze 14-dagentest voor springhengsten namen ook enkele dressuurhengsten deel. De hoogste punten werden verzameld door de Escolar-zoon Escamillo (v. Rohdiamant), een premiehengst van de Hannoveraanse keuring. Deze hengst liet een 9,08 op de dressuuronderdelen noteren met onder andere een 9,5 voor de galop en de rittigkeit (testruiter), een 9 voor de draf, een 8,5 voor de stap en 9’s voor de overige karakteronderdelen (interieur, karakter, werkwilligheid en rittigkeit door jury).

Hannoveraanse premiehengst gezakt

Om te slagen moet een hengst ofwel een 7,5 als totaalgemiddelde behalen of een 8 of hoger op de dressuur- of springonderdelen scoren. Dat lukte niet alle 35 hengsten die examen liepen vandaag. 5 zakten er, daaronder ook een premiehengst van de Hannoveraanse keuring. De voor 140.000 euro door Landgestüt Celle aangeschafte Meilenstein (Millennium x Donnerhall) zakte dik met een 6,98 totaal en een 7 voor de dressuuronderdelen. Van Celle zakte ook de Hannoveraans goedgekeurde Don Giovanni (v. Don Nobless, 7 totaal/7,5 dressuur).

Twee Levisto’s en een Trakehner

Verder kwamen twee Levisto’s van Gestüt Sprehe niet door de test, de OS-goedgekeurde Lamour Z (Levisto Z x Nabab de Reve, 7,35 totaal, 7,7 springen) en de Z-goedgekeurde Lethago Z (Levisto Z x Carthago, 7,45 totaal, 7,73 springen) en weer een Trakehner: Donausturm (Horalas x Abdullah, 7 totaal, 6,38 dressuur, 7,08 springen).

Volledige uitslag

Catalogus

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook