Ga naar hoofdinhoud

Fokkerijexperiment brengt prachtig merrieveulen

Veulen van Don Soberano. Privé foto.

In de stallen van allround paardenvrouw Karin Retera is woensdag een bijzonder merrieveulen geboren. Wat het veulen zo bijzonder maakt, is dat de vader een Lusitano is en de moeder een KWPN-merrie.

Karin Retera heeft bij wijze van experiment haar Lusitano kampioenhengst Don Soberano gekruist met een KWPN-merrie, dit om de voordelen van beide dressuurtypes bij elkaar te brengen. In haar blog op Bitmagazine schreef Karin: “Voor mij moet een dressuurpaard het natuurlijke vermogen hebben om heel verzamelde oefeningen gemakkelijk uit te voeren. Wat ik ook graag wil, is een fijne instelling. Een paard moet lol hebben in het spelletje dat wij met hem willen spelen. De oefeningen waar ik het over heb, moeten ook spelenderwijs uitgevoerd kunnen worden, vind ik. Eigenlijk zonder het maximale aan fysieke inspanning. Dit alles denk ik gevonden te hebben in Don Soberano. Mijn gevoel is heel goed. Zo goed zelfs dat mijn eigen KWPN-merrie dragend van hem is.”

Het resultaat is een langgelijnd rijpaardveulen.

De KWPN-merrie is een dochter van Dream Catcher uit Thalyta van Mondriaan x Michelangelo. De Michelangelo-merrie is de moeder van Janette Boumans Grand Prix paard V Power.

Bron Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Fokkerijexperiment brengt prachtig merrieveulen

  • Peter Scheffer

    Enige jaren geleden stond in het blad Pferdemarkt al een artikel genaamd:”Ein Spanier soll’s sein” over Ullrich Kasselmann gearrangeerd met Paul Schöckemöle. Hij fokt in het Teutoburger Wald eersteklas dressuurpaarden. Hij verftelde daarin dat hij sinds acht jaar ook P.R.E. hengsten in de fokkerij inzet. Zo liet hij een Florestan merrie door eenP.R.E. hengst dekken. Zijn mentor, de grote hippoloog Hans Joachim Köhler maande hem al enige tientallen jaren geleden altijd dat nieuwe fokrichtingen belangrijk voor de paardefok bij de Duitse Landgestüte zijn. De inkruising bij de Langestüte van Arabisch en Engels volbloed was voor die fok vooral belangrijk voor de springsport. Voor de internationale dressuursport zou het zeker interessant zijn om P.R.E. hengsten in te kruisen omdat deze door hun bouw voor de Piaffe en de Passage gepredestineerd zijn. Een uit een genoemde combinatie gefokte P.S.I. hengsten, respectievelijk genaamd Zafiro en Jerez zouden inmiddels inmiddels hoog in de dressuur lopen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook