Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Enorme prijsstijging bij het KWPN

Update
De Belgische fokker Rik van Gils kreeg vandaag een factuur van het KWPN thuisgestuurd voor de registratie van een veulen en schrok daar van. De kosten bleken met 42,95 euro te zijn verhoogd. "Het lijkt met hoog tijd om het één en ander publiekelijk bespreekbaar te maken", vindt Van Gils. Het KWPN reageert op deze ingezonden brief. 

Heden ontving ik van het KWPN een factuur ten bedrage van 156,45 euro voor de registratie van een veulen. Groot was mijn verbazing voor het totaal van de factuur.

Een klein beetje naslagwerk in de facturen van 2017 leert mij al snel dat er vorig jaar aanzienlijk minder betaald diende te worden.
Registratie dekking = 14.80 euro
Chippen veulen = 38.50 euro
Registratie veulen = 38.50 euro
Afgifte paspoort = 38.50 euro
Totaal = 128.30 euro

Stijging van 42,95 euro

Voor dit jaar stuurt men een factuur van 171,25 euro weliswaar crediteert men 14.80 euro voor de dekafdracht van 2017 wat toch nog op 156.45 euro komt. De kosten worden in één klap verhoogt met 42.95 €. Bijkomend dient men, indien men in België woont een surplus bij te tellen van 80 euro om zelf nog een dierenarts te contacteren om het veulen te schetsen en te chippen. In zijn totaliteit dienen wij dit jaar zo ongeveer 120 euro meer te betalen voor de registratie van een veulen. Leuk is iets anders als je er meerdere verwacht.

Minder te dekken of elders registreren

Het wekt dan ook geen verbazing dat menig fokker beslist om niet meer, of minder te dekken om of zijn veulen in een ander stamboek te laten registreren.  Zodra de kosten niet meer aftrekbaar zijn (hobbyfokker) dienen deze kosten ergens gerecupereerd te worden, namelijk bij de verkoopprijs (en dit is op zijn zachts gezegd helemaal niet zo simpel als het lijkt).

Prijzen aanpassen na de dekkingen

Zo lang de balans in evenwicht is (verlies sponsoring dient zo snel mogelijk gecompenseerd) maakt het hen blijkbaar allemaal niets uit. De prijzen aanpassen nadat iedereen reeds de nodige dekkingen heeft geregistreerd bij het KWPN lijkt mij ook niet direct een teken van begrip voor de financiën van de (hobby)fokker. Het lijkt mij hoog tijd om het één en ander publiekelijk bespreekbaar te maken. Blijkbaar heeft men bij het KWPN nog nooit gehoord van kwantumkorting of andere tegemoetkomingen voor de gemiddelde hobbyfokker en dient iedereen de volle pot te betalen.

Rik van Gils

Fokker uit België

Reactie KWPN:

Op herhaald verzoek van de fokkers is het KWPN gekomen tot één all in tarief voor de registratie van een veulen. Het klopt dat het factuurbedrag voor de all in veulenregistratie hoger uitvalt dan vorig jaar.

Dit is het gevolg van enerzijds het wettelijk verhoogde btw-tarief van 6% naar 21% en anderzijds het feit dat afstammingscontrole van de vader nu standaard wordt uitgevoerd. Dit laatste is een uitbreiding van de KWPN-dienstverlening, waarbij een deel van de kosten in rekening wordt gebracht aan de fokker en een deel voor rekening van het KWPN komt. Het tarief voor veulenregistratie is dit jaar 141,50 euro exclusief en 171,22 euro inclusief 21% btw.

Naast de afstammingscontrole van de vader – in 2018 als extra service toegevoegd – is in Nederland ook de registratie, het paspoort, het chippen en de melding in de Nationale Database inbegrepen bij het KWPN-veulenregistratietarief. Daarmee is het tarief marktconform.

De heer Van Gils vergeet overigens te melden dat buitenlandse fokkers in het verleden separaat 50 euro betaalden voor de verplichte afstammingscontrole die nu in het tarief is inbegrepen. Ook is in België sprake van een verplichte melding in de Nationale Database wat apart in rekening wordt gebracht. Ook dat is al inbegrepen in het KWPN-tarief voor veulenregistratie. Tevens komt de dekafdracht voor de merriehouder geheel te vervallen in 2018.

Door de btw-plicht hebben (hippische) ondernemers in Nederland recht op aftrek van btw op kosten en investeringen. De btw-verhoging zal daarom met name op het bordje komen van hobbymatige paardenhouders en fokkers. Zij kunnen immers de btw niet verrekenen. Dat betreuren wij zeer, maar helaas is dat een voldongen feit waar ook wij niets aan kunnen veranderen. 

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.

11 reacties op “Laat je horen! Enorme prijsstijging bij het KWPN

 • A.Boer

  Het KWPN is er al lang niet meer voor de hobbyfokker die het leuk vind af en toe een veulen te fokken maar alleen nog maar voor de grote namen met stallen vol fokmerries of draagmoeders. Als hobbyfokker voel ik mij niet heel serieus genomen door het kwpn stamboek maar de rekeningen blijven stijgen.

 • helden

  stond pas ook een stukje op fb… schijnt grotendeels te liggen aan de verandering van het BTW tarief? Volgens het kwpn dan..

 • paulien zonhoven

  Het KWPN kent helemaal geen onderscheid. Zo kan je niet meer als familie lid zijn of als partners. Iedereen eerst apart lid eer een veulen/ paard op namen kan komen te staan. Maar je krijgt er een volle brievenbus voor terug nl voor iedereen een eigen In de Strengen (zou men veel geld op kunnen besparen!) en iedereen een eigen inlogcode en lidnummer voor “mijn kwpn ” super onhandig

 • Sammie

  Waarschijnlijk zullen er nu vele zijn die denken een , “hobby” mag of moet geld kosten , klopt! Maar moet dit altijd op de kap van de kleine fokkers gebeuren?
  Als deze minder of niet meer gaan fokken is er over 3 jaar weer het probleem dat er te weinig aanbod is aan goede veulens, want deze komen meestal van deze groep.
  Toch maar eens andere stamboeken raadplegen en prijzen gaan vergelijken.

 • jehannes Andela

  net op tijd een dekking laten doen via het AES en bij een keurhengst en alles is gratis en ook nog eens een super veulen.

 • Pim Koudijs

  Toeval bestaat niet. Heden morgen wilde ik mijn twee veulens aanmelden via ‘mijn KWPN’ maar er rezen al snel wat vraagtekens over de kosten die daar dit jaar mee gemoeid zijn maar allee de veulens moeten toch geregistreerd worden dus aan het eind van het ingevulde formulier druk ik netjes op ‘verzenden’ krijg ik een melding dat aanmelden is mislukt en dat er een fout is opgetreden. Die fout had ik al eerder geconstateerd onder het kopje kosten, dacht ik bij mezelf. Veulens dus niet aangemeld.

  Even later bij mijn dagelijkse surfsessie op de site van Horses valt mijn oog op het ingezonden stuk van Rik van Gils, fokker uit België en persoonlijke vriend. Ik ben blijkbaar niet de enige die problemen met de absurde prijsstijging heb. Dit is toch geen toeval?? Ik zal me nogmaals beraden waar ik mijn veulens aan zal melden. Bedankt Rik, goed stuk

 • F kok

  Ik ben tegenwoordig drukker met het kiezen van een stamboek dan met het kiezen van een hengst

 • Irene

  Als iets service genoemd wordt, dan verwacht ik dat dat kosteloos is.

 • Andy

  Snap de mensen niet… Waarom niet gewoon in Belgie inschrijven…

 • jeroen

  Voor al die fokkers die het kwpn te duur vinden is er een simpele oplossing registreer uw veulen bij een door het kwpn erkend stamboek bijv. het nrps veel goedkoper en u behoudt in de toekomst al uw rechten om op kwpn keuringen/evenementen deel te nemen. Het gaat immers om de kwaliteit van uw paard en niet meer om het kwpn papiertje.

 • Grietje

  Goed verhaal A.Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.