Ga naar hoofdinhoud

Marcel Borger over vroegtijdig vertrek CK Overijssel: ‘De vork zit anders in de steel’

Exclusief
Marcel Borger met zijn oogappel Jylandra (v. Cidane)
Paniek op de Centrale Keuring van Overijssel afgelopen woensdag: de beoogde kampioen, Jappe Lady (v. Cidane), kwam niet opdagen bij het formeren van de kopgroep waarvoor ze wel degelijk was uitgenodigd. Eigenaar Marcel Borger bleek vroegtijdig vertrokken met de merrie. Hij vertelt op Horses.nl waarom: "De beslissing om te vertrekken had niets met Jappe Lady te maken, maar met de andere Cidane-merrie die ik aanbood, Jylandra." 

Op KWPN.nl  (mirror) was te lezen dat Cor Loeffen gezegd zou hebben dat Borger vertrokken was omdat hij vreesde voor een lage plaatsing: “Er ontbrak nog een merrie, waarvan de eigenaar onterecht dacht dat zij onderaan zou lopen en haar alvast naar huis had gebracht.”

Ook Horses.nl meldde dat Borger vertrokken zou zijn omdat hij dacht dat de plaatsing in de gewone ring op catagolusvolgorde iets zou zeggen over de definitieve plaatsing in de kopgroep.

Niet kampioenswaardig

Marcel Borger legt uit dat de vork anders in de steel zit: hij kon niet volgen dat zijn andere merrie uit de eerste jaargang van Cidane, Jylandra (mv. Tangelo van de Zuuthoeve), in de laatste ring als derde werd geplaatst en geen uitnodiging ontving voor de kopgroep. Daarnaast vond Borger dat zijn merrie Jappe-Lady niet kampioenswaardig was, en zeker niet ten opzichte van zijn andere merrie Jylandra. Dat was de reden voor zijn vertrek.

85 punten exterieur, herkansing springen

Op de stamboekkeuring in Luttenberg ontving Jylandra 85 punten voor haar exterieur, bij het springen was de merrie afgeleid en liet ze zich niet van haar beste kant zien waardoor er geen sterpredicaat inzat.

“De jury heeft na de exterieurbeoordeling letterlijk gezegd: dit is zo’n bijzondere merrie, dit zou wel eens de kampioen van Overijssel kunnen zijn”, vertelt Borger. Hij besloot daarom het vrijspringen van de merrie te herkansen en bij de herkansing ontving Jylandra 75 punten, waarmee ze het sterpredicaat op zak had en kon deelnemen aan de Centrale Keuring.

Vanaf 80 punten vrijspringen in kampioensring

Borger wist niet dat het KWPN liever alleen merries met 80 punten voor het vrijspringen meeneemt naar de kampioensring, omdat alleen merries met minimaal 80 punten voor het vrijspringen door kunnen naar de NMK. Zijn Jylandra viel dus om die reden – eigenlijk al vooraf – buiten de boot.

Onvoldoende gecommuniceerd

“Het KWPN heeft over die regel niet voldoende gecommuniceerd. Als ik dat geweten had, was ik niet eens naar de herkansing gegaan en had ik de keuring in Geesteren ook overgeslagen. Dit is meer zoiets als fokkers aan het lijntje houden om zo nog maar enigszins wat deelname te hebben op de centrale keuring. Ik houd niet van dit soort ‘poppenkast'”, zegt Borger. “Laat ze dat dan gelijk afhandelen op de stamboekkeuring, en houd ons niet langer voor de gek, zodat wij niet onnodig de merries langer door trainen en meer kosten maken.”

Niet te volgen

“Jylandra liet zich fantastisch zien, ze knalde erover in draf in Geesteren. Ik snapte niet dat ze haar niet meenamen naar de kampioensring. En mét mij vele andere bezoekers. In haar ring werd als klap op de vuurpijl ook nog een Z-geregistreerde merrie uitgenodigd voor de kopgroep. Zo’n merrie is ook al op voorhand uitgesloten van NMK-deelname.”

Naar huis

Toen Borger weer bij de trailer kwam met zijn oogappel Jylandra, besloot hij om naar huis te rijden. “Als het niet meer te volgen is, doe ik niet meer mee”.

Zijn vertrek had dus volgens Borger niets te maken met de andere, wel voor de kopgroep uitgenodigde Jappe-Lady en dat zij (op catalogusvolgorde) als vierde rondstapte in haar ring, zoals Horses.nl eerder publiceerde.

Ongepast

Daarnaast vind Borger het erg ongepast dat een juryvoorzitter zich op deze manier uitlaat over iemand die afziet van verdere deelname, zonder stampij te maken, en gewoon naar huis gaat. “Zoiets roep je niet voordat je de juiste man om de juiste reden hebt gevraagd.”

Volgend jaar registreren bij de Zuiderburen

Borger gaat overigens gewoon vrolijk verder met zijn passie en hobby: het fokken van springpaarden:  “Volgend jaar verwacht ik zeven veulens”, zegt hij. “Ik denk dat ik deze maar bij de zuiderburen laat registreren, daar waar wel een open en een te volgen beleid wordt gevoerd.”

Reactie van Cor Loeffen namens het KWPN:

Juryvoorzitter op de Centrale Keuring van Overijssel, Cor Loeffen, reageert namens het KWPN: “De regels zijn als volgt: merries moeten minimaal 80 punten hebben gescoord voor het vrijspringen om in aanmerking te komen voor een NMK-ticket. Dat is al zo’n tien jaar zo.”

“Om op de Centrale Keuring voor de kopgroep te worden uitgenodigd is het niet nodig dat de merries 80 punten hebben voor het vrijspringen, maar ook daar nemen we het vrijspringen mee in de beoordeling. Het is op elke keuring voor springpaarden een combinatie van exterieur en vrijspringen.”

Onze beslissing

Jylandra voldeed volgens Loeffen dus aan de criteria om uitgenodigd te worden voor de kopgroep: “Dat wij besluiten om een paard niet mee te nemen is onze beslissing. Dat een eigenaar of fokker het daar niet mee eens is, kan ik weinig aan doen. Het KWPN is een stamboek dat veel doet aan voorlichting – onder andere via de keuringen – en dat is ook een van de sterke punten van het KWPN in mijn optiek. Daarmee loop je het risico dat mensen het niet met onze besluiten eens zijn.”

Niet verantwoordelijk

Over de beschuldiging dat Loeffen iets gezegd zou hebben over het vroegtijdige vertrek zegt hij: “Ik heb niets in die trant gezegd of omgeroepen. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat er opgeschreven wordt.”

Lees ook: 

CK Overijssel: Beoogd kampioen springpaarden te vroeg naar huis; Z-merrie wint

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

3 reacties op “Marcel Borger over vroegtijdig vertrek CK Overijssel: ‘De vork zit anders in de steel’

  • Danielle

    Eerlijk gezegd vind ik deze lezing eigenaardiger dan de kennelijk foutieve eerste aanname. Vooral de opmerking dat de herkansing was overgeslagen als bij de heer Borger bekend was geweest dat 80 punten de norm is voor het meedingen naar het kampioenschap. Dan zou de heer Borger daar kennelijk op voorhand al geen vertrouwen in hebben gehad. Laat ik voorop stellen dat ik met de heer Borger van mening ben dat ook het gangwerk van een springpaard in orde moet zijn en een extra draf best beloond mag worden; het kan denk ik niet een op een opwegen tegen de getoonde springcapaciteiten. Die wellicht ook de tweede keer niet helemaal uit de verg kwamen, maar daar moet de jury het wel mee doen.
    Maar dat de jury kennelijk is behoed voor het benoemen van een onwaardige kampioene, dat kan toch geen mens serieus nemen. Ook de Zuiderburen niet.

  • Erwin

    Ik denk dat de hele stamboekkeuring over 10 jaar helemaal gebeurt is met het KWPN.
    Dit stamboek gaat niet met de tijd mee . Veulenkeuringen stellen al helemaal niks meer voor op die gladde grasbodems ,waar andere stamboeken het houden op bodems waar een menig manege jaloers op is.
    De inspecteurs houden de grotere hengstenhouders allemaal het handje boven het hoofd.
    En het stamboek pronkt met hengsten die niet eens kwpn gefokt zijn. Kijk de top 10 van iedere ranking maar na .Maar wel schreeuwen dat ze het nr.1 stamboek zijn.
    Ik ben het met deze man helemaal eens.

  • Danielle

    Dat kan allemaal zo zijn, maar het heeft weinig van doen met het gebeuren op de keuring. Het is hooguit het optrekken van een rookgordijn.
    Kom op, voor iedere fokker (in hart en nieren) kunnen de emoties op een keuring hoog oplopen – zowel in positieve als negatieve zin – en het gezonde verstand een beetje in de weg zitten. Maakt iemand mens.
    Maar ga er vervolgens niet allerlei ongenoegens van geheel andere aard bij halen. Gewoon straight blijven (sympathisanten ook).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.