Ga naar hoofdinhoud

Sporttest: Colman uit stam Casall en Diamant de Semilly-zoon springen er uit

Catch (v. Colman) - Foto: Janne Bugtrup

Een kleine groep van zes vierjarige en negen vijfjarige springhengsten werd vanmorgen beoordeeld in de sporttest in Münster-Handorf. De topscoorder van vorig jaar (9,73 gemiddeld!) Catch (Colman x Calido I uit de stam van Casall) maakte de hoge verwachtingen ook dit jaar waar, al viel de score iets lager uit door zijn wat onrustige aanleuning. Een 9,39 gemiddeld werd het. Bij de vierjarigen was de hoogste score voor een van de reservekampioenen van de Westfaalse keuring 2016: Dembelé L(Diamant de Semilly x Cornet Obolensky) kwam gemiddeld uit op een 9,03. 

In totaal waren twaalf vierjarigen en elf vijfjarigen opgegegeven voor de sporttest. Daarvan kwam bij de vierjarigen maar de helft opdagen en bij de vijfjarigen werden negen van de elf paarden beoordeeld. Net zoals vorige week in Verden slaagden alle hengsten. De jury legde, zoals gebruikelijk in Duitsland, in het commentaar de nadruk op het gaan tussen de hindernissen en zelfs hengsten die voortreffelijk sprongen, kregen mindere punten als ze niet fijn in de aanleuning waren of te weinig in balans galoppeerden. Aan de andere kant waren er hengsten die op een hoge score uitkwamen door de voortreffelijke rittigkeit.

Voortreffelijke sprongen

Voortreffelijke sprongen liet de tweede reservekampioen van de Holsteiner Keuring 2015, Catch, zien. Deze hengst, die op de keuring voor 105.000 euro eigendom werd van het Holsteiner Verband, behaalde vorig jaar een recordgemiddelde van 9,73. Dit jaar werd het  een 9,39. Aan de technische onderdelen lag dat niet (galop 9,5/vermogen 9,7/manieren 9,7), maar bij de rittigkeit ging de score omlaag (8,8) en ook de totaalindruk bleef ‘steken’ op een 8,8. “Een bijzondere hengst die op de sprong eigenlijk alles goed doet. Wat betreft de rittigkeit zou hij wat fijner kunnen zijn in de aanleuning. Hij is wat ontevreden in de mond en kwam ook een paar keer tegen de hand”, aldus de juryvoorzitter. “Dat nemen we ook mee bij de totaalindruk.

Chin Win uit Nederlandse moederlijn

Op flinke afstand volgt de hengst met de op één na hoogste punten bij de vijfjarigen: Cinema (Chin Win x Dinard L x Burggraaf) met een 8,4, Very Fine (Viscount x Couleur Rubin) komt uit op een 8,31 en voor de BWP-veilingtopper van 2016, Zucchero d’Hyrencourt (Zandor Z x Elanville, 64.000 euro naar Gestüt Sprehe), slaagde met een 8,18. Zucchero nam eerder dit jaar ook al deel aan een sporttest, maar werd toen teruggetrokken.

9,5 voor rittigkeit Dembelé L

Een van de drie reservekampioenen van de Westfaalse keuring 2016 (de kwaliteit was zo hoog bij de springhengsten dat drie hengsten de reservetitel kregen), de Diamant de Semilly-zoon Dembelé L (mv. Cornet Obolensky x Monsieur AA), was in de 14-dagentest in Neustadt-Dosse vorig jaar de beste springhengst. De in 2016 voor 105.000 euro door Kai Ligges gekochte hengst scoorde gemiddeld toen een 9,15 op de springonderdelen.

Ook dit jaar waren er weer hoge cijfers voor de door het Oekraïense Gestüt Zhashkov gefokte hengst, waarbij opviel hoe simpel de royaal ontwikkelde hengst te rijden was. Zowel onder Kai Ligges’ dochter Marie als onder de testruiter Richard (Pico) Hannöver. Een 9,5 voor de rittigkeit kwam op het rapport, samen met een 8,8 voor de galop, een 9 voor het vermogen, een 8,8 voor de manieren en een 9,2 voor de totaalindruk. Eindtotaal: 9,03.

BWP-veilingtopper Origi d’O

Bij de BWP veilingtopper 2017 Origi d’O (Diamant de Semilly x Toulon), de nummer 3 van de BWP derde fase 2017, wilde de jury wat meer balans en gedragenheid zien tussen de hindernissen en hij kwam uit op een 8,25. De voor 80.000 euro door Sven Völz aangeschafte hengst scoorde daarmee de op twee na hoogste punten. Een 8,27 gemiddeld was er voor de Westfaals goedgekeurde Lupidor Gold (Lordanos x Pavarotti van de Helle).

Uitslag
Catalogus

Cat.nr 15 Origi d’O (Diamant de Semilly x Toulon) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook