Ga naar hoofdinhoud

HK BWP: Vigo d’Arsouilles levert kampioen

Cat.nr 52 O'Neill van 't Eigenlo (Vigo d'Arsouilles x Montender) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

O'Neill van 't Eigenlo (Vigo d'Arsouilles x Montender) is gehuldigd als kampioen van de BWP-hengstenkeuring 2017. De door Stal Eigenlo uit Sint Pauwels gefokte hengst werd door hengstenkeuringscommissievoorzitter Stefaan Desmet omschreven als de favoriet van de testruiters. In totaal werden na de driedaagse zadeltest 33 hengsten aan de BWP-fokkerij toegevoegd. 

Desmet was vooral te spreken over de kwaliteit van de BWP-gefokte hengsten. “Het kwaliteitsverschil tussen de hengsten uit de eigen fokkerij en de buitenlandse hengsten was groot dit jaar. De eigen hengsten waren duidelijk beter.”

Dat viel ook al op in de tweede fase, waar het zoeken was naar fijne hengsten bij de niet-BWP gefokte hengsten.

22 BWP’ers

Van de 33 goedgekeurde hengsten zijn er maar liefst 22 BWP-gefokt, daarvan 18 driejarigen en 4 oudere hengsten. 11 goedgekeurde hengsten zijn buitenlands gefokt. Daaronder ook de KWPN’er Important Style VK (v. Falaise de Muze) van Egbert Schep en Stal van de Heffinck, die eerder ook bij het KWPN werd aangewezen.

Ruim goedgekeurd

Er werd dit weekend ruim goedgekeurd in Meerdonk. Meerdere hengsten die het nog niet helemaal waarmaakten onder het zadel kregen op basis van hun verrichtingen bij het vrijspringen in de tweede fase of hun moederlijn toch een kans van de Belgische jury.

Rijdbaarheid

Voor de kampioensring werden drie hengsten uitgenodigd. “Deze hengsten weerspiegelen voor ons de hoge kwaliteit van deze jaargang. We hebben voor deze drie hengsten gekozen omdat ze – naast de goede sprongen die ze toonden – ook beschikken over een sportief model en zeer goed rijdbaar zijn. Alle drie deze hengsten werden voorgesteld door een amazone en dat zegt voor ons ook wat over de rijdbaarheid”, aldus Desmet, die daarmee stilletjes verwees naar enkele wat meer dwingende voorstellingen van mannelijke ruiters.

Veilingtopper

De veilingtopper van de tweede fase, Origi d’O (v. Diamant de Semilly), mocht zich in de kampioensring als eerste opstellen en werd derde. De hengst die voor 80.000 euro in handen kwam van Sven Völz viel volgens Desmet op door zijn zeer constante verrichting en goede rijdbaarheid.

De op een na duurste hengst van de veiling, Ohnicio d’O, die in Lier werd aangeschaft door de VDL Stud en nauw verwant is aan Origi d’O werd in Meerdonk niet goedgekeurd. De driejarige zoon van Bisquet Balou van de Mispelaere liet zich niet makkelijk bewerken.

Bloedpaard

Zijn halfbroer Oxford van de Middelstede (Bisquet Balou x Azur de Paulstra) maakte veel indruk en werd in de kampioensring als reservekampioen opgesteld. De fijn te bewerken hengst sprong zowel onder zijn eigen amazone als onder de testruiters goed in Meerdonk en toonde daarbij veel bloed en snelle reflexen. Menig toeschouwer had ook met hem als kampioen goed kunnen leven.

Vigo d’Arsouilles

Die titel ging uiteindelijk naar O’Neill van ’t Eigenlo, een zoon van Vigo d’Arsouilles die alle drie zijn gepresenteerde zonen goedgekeurd kreeg in Meerdonk. O’Neill van ’t Eigenlo werd door Desmet besproken als een grote sterke hengst die de favoriet was van de testruiters.

Nederlandse inzendingen

Naast Important Style VK van Egbert Schep kreeg Kees van den Oetelaar de driejarige O’Bailey van ’t Brouwershof (v. Darco) goedgekeurd.

Klik hier voor alle goedgekeurde hengsten

ClipMyHorse.tv

In het archief van ClipMyHorse is de gehele derde fase terug te kijken, vanavond staat de finale van de Pavo hengstencompetitie nog op het programma.

Klik hier voor de livestream.

Handige links

Klik hier voor de collectie
Klik hier voor de collectie op HorseTelex
Klik hier voor het programma

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook